Stimulusni ček od $600, pomoć za nezaposlene. Evo šta sve donosi novi paket pomoći

Stimulusni ček od $600, pomoć za nezaposlene. Evo šta sve donosi novi paket pomoći

Apple: Na iPhone stižu velike izmene u vezi sa porukama
Bašte restorana i barova u Čikagu neće se otvoriti 29. maja
NBS pravi spisak svih koji šalju ili primaju novac iz inostranstva

Drugi krug stimulusnih čekova trebao bi uskoro stigne na bankovne račune miliona Amerikanaca, zahvaljujući paketu ekonomske pomoći od 900 milijardi dolara na koji su se lideri Kongresa dogovorili 20. decembra. Ali postoje neke značajne razlike u ovom krugu, uključujući iznos: 600 dolara po osobi, što je polovina od 1.200 dolara koje su podeljene u prvom krugu provere podsticaja.

Pre samo nekoliko dana bilo je nejasno da li će paket podsticaja uopšte uključiti još jedan krug direktne pomoći. Ali pregovori su poslednjem trenutku otvorili su put za drugu rundu podsticaja, za koju mnogi smatraju da je preko potrebna, jer se milioni Amerikanaca i dalje bore sa nezaposlenošću usred pogoršanja pandemije koronavirusa.

Uprkos tome, nejasno je da li će čekovi od 600 dolara biti dovoljni da pomogonu porodicima širom Amerike.

Međutim, jedna grupa ljudi će dobiti više novca u drugom krugu u odnosu na prvi: izdržavana deca (dependants), koja će dobiti istih 600 dolara pomoći kao i odrasli.

Paket od 900 milijardi dolara „pružaće podršku ekonomiji do marta“, rekli su analitičari Rejmonda Džejmsa u istraživačkoj belešci od 20. decembra.

Pojedinci koji zarađuju do 75.000 dolara dobiće čekove od 600 dolara, dok će bračni parovi koji zarade do 150.000 američkih dolara dobiti 1.200 američkih dolara – tačno polovina iznosa isplaćenog ranije ove godine kroz CARES Act.

300 dolara dodatne pomoći za nezaposlene

Pored stimulusnih čekova od 600 dolara, novi paket pomoći uključuje i dodatnih 300 dolara nedeljno pomoći za nezaposlene. To znači da će radnici bez posla primati redovne državne isplate za nezaposlenost, plus 300 dolara pored toga do 14. marta 2021. godine.

Izvor: CBS

COMMENTS

WORDPRESS: 0