Starved Rock State Park – jedna od najlepših destinacija u Ilinoisu

Starved Rock State Park – jedna od najlepših destinacija u Ilinoisu

12 najpopularnijih turističkih atrakcija u Ilinoisu
Najlepši prirodni izvori za kupanje u Americi
20 najlepših mesta za kampovanje u Americi

Nacionalni park Starved Rock State Park na litici reke Illinois u okrugu La Salle jedna je od najlepših destinacija države Ilinois. U 18 kanjona parka nalaze se okomiti zidovi obrasli mahovinom stvorenom glacijalnom otopljenom vodom koja se probija predeo prekriven drvećem. Više od 13 milja staza omogućava pristup vodopadima, prirodnim izvorima i spektakularnom pogledu. Bujna vegetacija čini daje delovima parka izgled divljine, dok hrast, kedar i bor rastu na suvim, peskovitim vrhovima.

Mogućnosti za rekreaciju su velike, počevši od planinarenja i kampovanja, do ribolova, veslanja i lova. Tokom cele godine zakazani su posebni događaji. Centar za posetioce Starved Rock State Park otvoren je tokom cele godine, a Starved Rock Lodge iz 1930-ih nudi luksuzne smeštajne jedinice.

Ovo područje bilo dom ljudima čak 8000 godina pre nove ere. Ovde su živele hopevelističke, šumske i misisipske indijanske kulture. Najnovija i verovatno najbrojnija grupa Indijanaca koja je ovde živela bila je Ilinois, od 1500-ih do 1700-ih. Otprilike od 5.000 do 7.000 Kaskaskiasa, podvrsta Ilinoisa, živelo je u selu uz obalu reke Ilinois preko puta trenutnog parka.

1673. godine francuski istraživači Louis Jolliet i otac Jackues Markuette prošli su ovuda, na put za Ilinois iz Mississippija. Poznata kao “Pere”, francuska reč za “Otac”, Markuette se vratio dve godine kasnije da bi pronašao Misiju Bezgrešnog začeća – prvu hrišćansku misiju u Ilinoisu – u indijskom selu Kaskaskia.

Francuzi su 1863. godine izgradili tvrđavu Sent Luis na ovom mestu zbog svog izuzetnog strateškog položaja iznad poslednjih brzaka na reci Illinois. Pod pritiskom i napadaima plemena Irokeze u francuskim i indijskim ratovima, Francuzi su napuštali tvrđavu do ranih 1700-ih i povukli se u sadašnju Peoriju, gde su osnovali tvrđavu Pimitoui. Fort St. Louis postao je utočište za trgovce, ali su do 1720. godine svi ostaci tvrđave nestali.
Rock State Park svoje ime dobija po legendi Indijanca o nepravdi i odmazdi. 1760-ih, Pontiac-a, poglavara plemena Ottava, ubio je hrabri Peoria (pleme Ilinois), dok je prisustvovao plemenskom savetu u južnom Ilinoisu. Prema legendi, tokom jedne od bitaka koja je kasnije usledila da se osveti za njegovo ubistvo, grupa indijanaca iz Ilinoisa, koji je napadnuta od strane plemena Potavatomi (saveznici Ottave), potražila je utočište na obali litici dužine 125 stopa. Ottava i Potavatomi okružili su liticu i opkolili nesrećne članove plemena Illinois sve dok nisu umrli od gladi, što je dovelo do naziva „Starved Rock“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0