fbpx

Stariji stanovnici Ilinoisa moći će da dobiju zdravstveno osiguranje bez obzira na imigracioni status

Stariji stanovnici Ilinoisa moći će da dobiju zdravstveno osiguranje bez obzira na imigracioni status

Aviokompanija Southwest Airlines najavila letove sa aerodroma O’Hare
Amazon Fresh najavljuje otvaranje druge prehrambene prodavnice u Čikagu
Da li će Trampove izvršne uredbe uticati na novi stimulusni ček?

Počevši od decembra, nekoliko stotina starijih imigranata iz Ilinoisa koji ispunjavaju uslove, dobiće zdravstveno osiguranje nalik Medicaidu. Pomoć je namenjena za imigrante sa niskim primanjima starosti 65 i više godina, bez obzira na njihov imigracioni status.  Očekuje se da će se u početku za program prijaviti između 400 i 2000 ljudi.

Illinois je prva država koja je u potpunosti finansirala ovu vrstu programa zdravstvenog osiguranja za starije ljude koji nisu američki državljani.

Promena dolazi u periodu kada ja nova studija pokazala da će se broj starijih imigranata bez legalnog statusa u Ilinoisu eksponencijalno povećavati u narednih 10 godina. Studija sugeriše da je proširenje zdravstvene zaštite bio samo prvi korak, rekla je Graciela Guzman, direktorka kampanje za zdrav Illinois. Grupa se od 2016. godine zalaže za nacrt zakona koji bi garantovao zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike Ilinoisa bez obzira na prihod ili imigracioni status.

Budući da program finansira država, on ne podleže onome što je poznato kao pravilo o javnom trošku (“Public Charge”), koje saveznim vlastima omogućava da prilikom razmatranja zahteva za legalizovani imigracioni status uzmu u obzir da li je neko primao savezne beneficije, rekao je Guzman. Upis za program započinje u decembru, uz mogućnost podnošenja zahteva za retroaktivno pokriće koje će pokriti račune za zdravstvenu zaštitu iz prošle godine. Oni koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti putem državne veb stranice i kol-centara.
Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0