Šta se može desiti ako ne uspete da platite porez? Evo kratkih smernica

Šta se može desiti ako ne uspete da platite porez? Evo kratkih smernica

Još 2 države dodate na karantinsku listu za putnike koji dolaze u Čikago
SAD odobrile nove, brze testove na koronavirus
“Kućna devojčica” i mama Andrijana predstavile svoju kozmetičku liniju i novu kolekciju haljina za devojčice

Ljudi ne podnose poreske prijave iz raznih razloga – ličnih ili poslovnih problema; osećaj beznađa ili straha od dužeg perioda nepodnošenja; anti-vladinih uverenja; ili uverenja da kazna neće nadmašiti troškove i probleme podnošenja prijave.

Budući da se poreski sistem Sjedinjenih Država zasniva na tome da poreski obveznici dobrovoljno poštuju svoje obaveze, Poreska uprava (IRS) čini sve što može da podstakne one koji nisu prijavili da dobrovoljno istupe nakon perioda neplaćanja poreza. Deo ove strategije uključuje uzimanje u obzir dobrovoljno istupanje i otkrivanje podataka kada se odlučuje da li će se neko krivično goniti, pregovaranje o planovima plaćanja i smanjenje poreskih obaveza za određene pojedince.

Bez obzira na razlog zašto ne podnesete prijavu za porez, možda ćete želeti da razmotrite sledeće informacije kako biste bili spremni za radnje koje bi mogle biti preduzete protiv vas.

Osnove utaje poreza

Svesno odbijanje da podnese poresku prijavu ili odbijanje da plati ono što se duguje nakon podnošenja prijave, može biti krivično kršenje zakona koje se obično naziva „utaja poreza“. Možda ste čuli da su ozloglašeni gangsteri poput Al Kaponea osuđeni za utaju poreza, što se često koristi protiv onih koji vode ilegalna preduzeća. Ali svako ko odbije da podnese poresku prijavu ili plati porez, može biti optužen za ovaj ozbiljan zločin.

Imajte na umu, međutim, da nije politika Poreske uprave da krivično goni obične ljude koji prave jednostavne greške ili čiji su povrati izgubljeni poštom. To je pitanje namere; i iako Poreska uprava zadržava pravo da krivično goni one koji ne podnose ili ne plaćaju poreze, oni imaju tendenciju da podstiču te pojedince da se dobrovoljno jave ili izrade plan plaćanja umesto da podnose optužbe. Suština je da ako sarađujete, manje je verovatno da ćete biti krivično gonjeni.

Kada neplaćanje poreza postane krivično delo

Kao što je ranije rečeno, neplaćanje poreza ili podnošenje prijave je samo po sebi krivično delo. Međutim, Poreska uprava radije radi sa vama i postiže nagodbu pre nego što će podneti krivičnu prijavu. Ako prihod ostvarujete iz nezakonitih izvora, veća je verovatnoća da će Poreska uprava preporučiti krivično gonjenje (a dalja istraga o nezakonito stečenim prihodima takođe može dovesti do optužbi za prevaru ili reketiranje). Što je vaše ponašanje bilo očiglednije lažno, veća je verovatnoća da će vas Poreska uprava krivično goniti. Na primer, verovatno ćete biti krivično gonjeni zbog nepodnošenja izveštaja iz godine u godinu, uprkos ponovljenim kontaktima od strane Poreske uprave.

Da bi vas osudila za poreski zločin, Poreska uprava ne mora da dokazuje tačni iznos koji dugujete. Ali takve naknade najčešće dolaze nakon što agencija izvrši reviziju vaših prihoda i finansijske situacije. Ponekad se podnose nakon što poreznik otkrije utaju ili prevaru. U svakom slučaju, ako Poreska posumnja u krivično neplaćanje (ili manje plaćanje nego što treba), počeće sa „primarnom istragom“ kako bi se utvrdilo da li zaista treba podneti krivičnu prijavu. Ako slučaj napreduje, Poreska uprava će pokrenuti „predmetnu krivičnu istragu“. Specijalni agent zadužen za određenu istragu blisko će sarađivati sa pravnim savetnikom Poreske uprave kako bi osigurao da se pridržava protokola i da pravilno identifikuje pravna pitanja koja su uključena. Konačno, Poreska uprava će slučaj proslediti poreskom odeljenju Ministarstva pravde.

Šta očekivati ako ne platite porez: nekrivične radnje

Poreska uprava ima opštu politiku da ne sprovodi podnošenje prijava starijih od šest godina, iako može zahtevati starije podatke ako revizija ukaže na potrebu za više podataka. Generalno, Poreska uprava može da prikuplja poreze, kamate i kazne za sve poreze koje ste dugovali tokom godina i ima programe za identifikaciju onih koji nisu podneli zahtev. Imajte na umu da podnošenjem prijave počinje rok za reviziju i naplatu, odnosno zastarelosti.

Ako dugujete poreze, verovatno možete da napravite plan na rate za otplatu duga. Takođe ćete možda moći da pregovarate o nagodbi sa Poreskom upravom, u zavisnosti od vaše platežne sposobnosti, što će značajno smanjiti vaš ukupni poreski dug. U nekim slučajevima, Poreska uprava moež da vam duguje novac.

Ako odete kod poreskog stručnjaka, verovatno nećete morati da imate posla direktno sa Poreskom upravom. Poreski stručnjak bi trebalo da bude u mogućnosti da dobije vaše prethodne W-2 obrasce, 1099 i 1098 od Poreske uprave ako ih više nemate. Poreska uprava može prihvatiti razumne procene priloga u dobrotvorne svrhe, medicinskih troškova i drugih odbitaka. U zavisnosti od toga koliko je vaša situacija komplikovana i koliko dobro vodite evidenciju, ceo proces razjašnjavanja statusa nepodnošenja zahteva može trajati samo nekoliko nedelja.

Niste platili porez? Potražite pravnu pomoć od poreskog advokata. Sada kada imate prilično dobru ideju šta da očekujete ako ne platite porez, verovatno ćete želeti da uradite ono što je potrebno kako biste izbegli posledice. U nekim slučajevima, jednostavno dolazak, saradnja sa Poreskom i izražavanje spremnosti za izradu plana sprečiće pravni postupak protiv vas. Međutim, obično je dobra ideja da o svom slučaju razgovarate sa iskusnim poreskim advokatom kako biste saznali više o vašim opcijama za rešavanje poreskih pitanja.

 

Izvor: Findlaw.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0