Šta se dešava sa novim stimulusnim čekom od 1400 dolara?

Šta se dešava sa novim stimulusnim čekom od 1400 dolara?

Hiljade porodica u Čikagu dobiće novčanu pomoć od 500 dolara
Air Serbia od 17. maja sledeće godine počinje da leti za Čikago
Ovogodišnji Maraton u Čikagu mogao bi da bude najveći do sada

Kako piše ugledni čikaški portal WGN9, već sledeće nedelje mogli bismo da vidimo neke akcije američkog predsednika Joea Bidena vezane za novi paket pomoći  od 1,9 biliona dolara, koji uključuje pomoć za većinu Amerikanaca u iznosu od 1.400 dolara. U petak je Bajden rekao da Kongres treba hitno preduzeti mere.

Bajden je govorio da su demokrate koji vode Senat i dom spremni da preduzmu prve korake sledeće nedelje ka pružanju sveže pomoći Amerikancima i preduzećima.

Do sada se proces polako odvijao dok je Biden razmišljao hoće li umiriti republikance žrtvujući neke od svojih agendi ili pokušati što više proći na partijskoj osnovi kroz proces pomirenja budžeta.

Za sada je nejasno u kom pravcu bi demokrate mogle da se odluče. Predsedavajuća doma Nanci Pelosi rekla je kako bi njena stranka mogla sama da donese plan.

Previše novca ne ide direktno ljudima kojima je najpotrebniji“, rekao je senator Roger Marshall, posebno ukazujući na dodatnih 1400 dolara podsticajnih čekova, povećanje minimalne zarade i milijarde za lokalne i državne vlade.

Ranije ove nedelje, Bajden je nagovestio da je otvoren za pregovore o tome treba da dobije novi ček – što znači da će pomoć možda više biti usmerena na Amerikance sa nižim prihodima od Bajdenovog prvobitnog plana.

Poslednji stimulusni ček od 600 dolara bio je ograničen na pojedince koji zarađuju manje od 75.000 američkih dolara godišnje i bračne parove koji zarađuju manje od 150.000 američkih dolara.

Prema novom istraživanju, ciljanje plaćanja može biti pravi potez. Proportuniti Insights, neprofitna istraživačka organizacija, izveštava da će porodice koje zarađuju oko 75.000 američkih dolara verovatno brzo potrošiti sredstva koja pomažu u podsticanju ekonomije. Suprotno tome, oni koji zarade više od 75.000 američkih dolara obično to štede. Istraživači kažu da ovo pokazuje da novac nije bio hitno potreban.

Do sada se očekivalo da će februar verovatno biti najraniji mesec u kome bismo mogli da očekujemo novi paket. Neki analitičari predviđaju da bi sredina marta mogla biti period kada se očekuje novi stimulusni ček.

Jednom odobreno, američko Ministarstvo finansija moglo bi da distribuira čekove za nekoliko dana. Značajno su poboljšali brzinu obrade od prvog kruga čekova od 1.200 do nedavnog plaćanja od 600 dolara.

Postoji određena zabrinutost da bi postupak opoziva protiv odlazećeg predsednika mogao da odloži proces. Očekuje se da će suđenje Donaldu Trampu u Senatu početi u u narednih nekoliko nedelja. Naravno, hoće li se pokazati da je to distrakcija u procesu pomoći, ostaje da se vidi.

Do sada je više od 430.000 ljudi umrlo od COVID-19 u SAD-u, a nedavni vladini brojevi izvestili su o skoku nedeljnih zahteva za nezaposlenost, na 965.000, što je znak da rastuće infekcije primoravaju preduzeća da smanje i otpuštaju radnike.

Prema Bajdenovoj višestranoj strategiji, oko 400 milijardi dolara otišlo bi direktno na borbu protiv pandemije, dok je ostatak usredsređen na ekonomsku pomoć i pomoć državama i lokalitetima.

Oko 20 milijardi dolara bi bilo izdvojeno za disciplinovaniji fokus na vakcinaciji, povrh nekih 8 milijardi dolara koje je Kongres već odobrio. Biden je pozvao na uspostavljanje centara za masovnu vakcinaciju i slanje mobilnih jedinica u teško dostupna područja.

Izvor: WGNTV

COMMENTS

WORDPRESS: 0