Šta povezuje Nikolu Teslu i predsednika Amerike, Donalda Trampa

Šta povezuje Nikolu Teslu i predsednika Amerike, Donalda Trampa

Danas je jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan
Sedam istorijskih gradova u Americi koje morate posetiti ove godine
10 najstarijih gradova u Americi

Nakon smrti Nikole Tesle, u januaru 1943. godine u hotelskoj sobi u Njujorku, predstavnici američke federalne agencije FBI zaplenili su mnoštvo dokumenata iz njegove sobe.

Bila je to vreme Drugog svetskog rata, a Tesla je tvrdio da je izumeo moćno oružje sa snopom čestica, poznato kao „Zrak smrti“, koje bi se moglo pokazati neprocenjivim u tekućem sukobu. Dakle, umesto da rizikuje da Teslina tehnologija padne u ruke američkih neprijatelja, vlada je uzela u posed svu imovinu i dokumente iz njegove sobe u hotelu New Yorker.

Šta se dogodilo sa Teslinim dokumentima, kao i šta se tačno nalazilo u njima, ostaje obavijeno velom misterije – i zrelo je za teorije zavere. Posle godina postavljanja pitanja o mogućim zataškavanjima, FBI je konačno deklasifikovao nekih 250 stranica dokumenata povezanih sa Teslom prema Zakonu o slobodi informacija 2016. Biro je nastavio sa dva dodatna izdanja, najnovije u martu 2018. Ali, čak i sa objavljivanjem ovih dokumenata, mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora – a neki Teslini dosijei i dalje nedostaju.

Tri nedelje nakon Tesline smrti, inženjer elektrotehnike sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) dobio je zadatak da oceni njegove radove kako bi utvrdio da li sadrže „neke ideje od značajne vrednosti“. Ime inženjera bilo je dr Džon G. Tramp.

Dr Džon G. Tramp, stric trenutnog predsednika Amerike

Ko je bio John G. Trump?

Ime naučnika nesumnjivo izaziva pažnju, jer je Džon G. Tramp bio stric 45. američkog predsednika Donalda J. Trampa. Mlađi brat Trampovog oca, Freda, pomogao je u dizajniranju rendgen aparata koji su u velikoj meri pomogli pacijentima sa rakom i radio je na radarskim istraživanjima za saveznike tokom Drugog svetskog rata. I sam Donald Tramp često je citirao akreditive svog strica tokom svoje predsedničke kampanje.

U to vreme, FBI je ukazao na izveštaj dr Trampa kao dokaz da Teslino hvaljeno oružje snopa čestica „Zrak smrti“ ne postoji, mimo glasina i spekulacija. Ali u stvari, sama vlada SAD bila je podeljena u svom odgovoru na Teslinu tehnologiju. Marc Seifer, autor biografije Wizard: The Life & Times Nikole Tesle, kaže da je grupa vojnog osoblja u vazduhoplovnoj bazi Wright Patterson u Ohaju, imala sasvim drugačije mišljenje o Teslinim idejama.

Prema deklasifikovanim dosijeima, dr John G. Tramp izvestio je da je njegova analiza pokazala da su Teslini napori „prvenstveno špekulativnog, filozofskog i promotivnog karaktera“ i rekao da radovi „ne uključuju nove zdrave, izvodljive principe ili metode za realizaciju takvih rezultati. “

1952. godine, nakon što je američki sud proglasio Teslinog rođaka, Savu Kosanovića pravim naslednikom dokumenata njegovog strica, Teslini dosijei i drugi materijali poslati su u Beograd, gde se i sada nalaze u Muzeju Nikole Tesle. Kosanović je rekao da su od 80 paketa sa dokumentima u Beogradu završilo tek oko 60, ostaje otvoreno pitanje šta se desilo sa preostalim dokumentima.

Izvor: History.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0