Šta je DUI? Evo kako vam vožnja u pijanom stanju može promeniti život u Americi

Šta je DUI? Evo kako vam vožnja u pijanom stanju može promeniti život u Americi

Poslanici Senata odbacili drugi pokušaj demokrata da legalizuju oko 8 miliona imigranata koji žive u Americi
Google isplaćuje odštetu u Ilinoisu: Evo koliko možete očekivati na vašem računu
Prijatelji Glasnika – Srbi za Srbe

Vožnja pod uticajem alkohola (DUI) je najčešći kriminalni prekršaj u Sjedinjenim Državama. U većini balkanskih država vožnja u pijanom stanju može dovesti do oduzimanja dozvole na određeni period, međutim u Americi to je znatno teži prekršaj.  Mnogi savesni vozači, bez ikakvih prethodnih saobraćajnih prekršaja budu uhapšeni zbog vožnje pod uticajem i iznenada im se život menja zbog situacije iz koje nije tako lako izaći.

Osude zbog vožnje pod uticajem alkohola imaju velike posledice i mogu trajati godinama. Većina nas je svesna kratkoročnih posledica u vidu privremene suspenzije vozačke dozvole, naknada i kazni, visoke premije osiguranja, društveno korisno rada koji je propisan od strane suda, učešće u programima obrazovanja za vožnju u pijanom stanju pa čak i zatvor.

Nažalost, dugotrajne posledice vožnje pod uticajem mogu da izazovu velike potrese, kako u vašem životu, tako i u životima drugih. Čak i nakon svih novčanih kazni i zakonskih obaveza, osuda u vašem dosijeu zbog vožnje pod uticajem može narušiti vašu budućnost, šanse i mogućnosti koje vas čekaju kao i vaš osećaj sigurnosti i mira. Učenje o tome kako na vaš život može uticati vožnja pod uticajem alkohola jeste važan prvi korak u zaštiti sebe, vaše porodice, drugih kao i sopstvene budućnosti.

Neke dugoročne posledice vožnje pod uticajem alkohola su:

  • Oduzimanje vozačke dozvole – osuda zbog vožnje pod uticajem alkohola može rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole – do dve godine, za prvi prekršaj. Ova vrsta presude otežava da dolazite lako na posao ako to zahteva vožnju, može dovesti do gubitka posla. Gubitak mogućnosti vožnje sopstvenog automobila može biti jako stresan. Bez dozvole nije moguće obavljati rutinske poslove, uživati u porodičnim okupljanjima i učestvovati u socijalnim aktivnostima koje volite. Često možete kasniti na posao, osećati se frustrirano jer vam treba više vremena za sve i biti manje produktivni na poslu.
  • Provera prošlosti – većina poslodavaca sprovodi proveru kriminalne prošlosti pre nego što zapošljava kandidate za posao. Osuda za izvršenje krivičnog dela ili prekršaj za vožnju pod uticajem alkohola će se pojaviti u vašoj proveri i može osujetiti planove da dobijete željeni posao. Ove provere mogu vršiti i vaše prijave za fakultetsku finansijsku pomoć i prijave za proces prijema kao i prijave za stanovanje. Stanodavci često proveravaju svoje kandidate a prekršaji za vožnju pod uticajem može ugroziti i ove šanse u vašoj budućnosti.
  • Zaposlenje – vaš trenutni posao može trpeti zbog hapšenja po osnovu vožnje pod uticajem ili osude. Sudska ročišta, vreme provedeno u pritvoru i društveno korisni rad može poremetiti vaš raspored na poslu i ugroziti vašu poziciju na poslu. Takođe, pri potrazi novog posla, ovaj prekršaj neće pomoći. Iako ovaj prekršaj zapravo nema nikakve veze sa potencijalnim poslom koji biste obavljali, može umanjiti vaše šanse i čak vas diskvalifikovati. Poslovi koji zahtevaju posedovanje vozačke dozvole poput dostava, keteringa i drugih poslova koji su vezani za prevoz, vam nisu dostupni.
  • Stope auto osiguranja – nakon presude za vožnju pod uticajem, vaše stope osguranja će značajno skočiti zbog toga što što se vozači sa ovakvim presudama smatraju visokorizičnim vozačima u osiguravajućim kućama. Stope se mogu udvostručiti, čak i utrostručiti na najmanje nekoliko godina. Neke osiguravajuće kuće prekidaju ugovore odmah nakon presude.
  • Profesionalni odnosi – samo hapšenje zbog vožnje pod uticajem alkohola bez finalne presude je dovoljno da potencijalno poremeti sliku o vama u očima vaših kolega, saradnika i šefova. Čak i ako pokušate da sakrijete prekršaj, može se desiti da budete deo vesti u kome je hapšenje dokumentovano pa će vaša reputacija pretrpeti udarac. U zavisnosti od politike vaše kompanije po pitanju ovakvih prekršaja, može doći do gubitka posla.
  • Lični odnosi – ovakva vrsta prekršaja može uticati na vaše privatne odnose sa prijatejima, porodicom i mogu izazvati razna osećanja poput stida i sramote. Porodica i prijatelji će biti zabrinuti za vas i biće oprezni kada je vaše ponašanje u pitanju. Možete postati iziritirani takvim ponašanjem, možete zameriti bliskim osobama u svom životu za mešanje u vaše privatne stvari i učestvovati u diskusijama o vašem ponašanju iako smatrate da su stvari pod kontrolom.
  • Programi za stipendije – mnoge škole ne prihvataju studente sa ovakvim prijavama u dosijeu pa samim tim školarine mogu biti nedostupne ili povučene. Neki koledži sprovode provere prošlosti i obavezuju kandidate da otvoreno prijave bilo kakvu kriminalnu prošlost u svojim prijavama.

Hapšenje zbog vožnje pod uticajem alkohola ili presuda po istom osnovu mogu imati ogromne posledice koje potencijalno mogu trajati godinama. One se mogu izbeći tako što ćete znati koliko alkohola unosite u svakom momentu i odlukom da nikada ne sedate da vozite kada ste popili više nego što treba. Na takav način ćete zaštititi svoj život, život drugih ljudi kao zaštititi svoju porodicu od nezamislivog bola koji mogu doživeti pri velikim tragedijama.

Izvor: Backtrack 

COMMENTS

WORDPRESS: 0