Šta je Chicagohenge i gde ga možete videti?

Šta je Chicagohenge i gde ga možete videti?

Cena goriva u Čikagu približava se 7 dolara po galonu
Slava – Jedinstvena tradicija srpskog naroda. Zašto i kako se slavi slava
8 problema koje možete očekivati prilikom kupovine vašeg novog doma

Fenomen koji se dešava dva puta godišnje će videti Sunce koje se poravnjava sa gradskom panoramom, i koji nas zajedno vode do jesenje ravnodnevnice 23.septembra

Dvogodišnji fenomen koji oduzima dah – gde se simetrična panorama Čikaga poklapa sa izlascima i zalascima Sunca kao „Chicagohenge“ – dešava se tokom ovog meseca, a pogled na ovaj prelepi prizor je veoma lako videti!

Ime je inspirisano sličnim događajima u drugim gradovima gde se izlasci i zalasci Sunca u blizini jesenje i prolećne ravnodnevnice spajaju sa panoramom grada, omogućavajući nesmetan pogled na Sunce između gradskih nebodera.

Njujork, Toronto i Montreal doživljavaju slične prizore, lokalno poznate kao „Manhattanhenge“, „Torontohenge“ i „Montrealhenge“.

Kako su opisali stručnjaci Adlera, Chicagohenge označava tačku kada se izlazak ili zalazak Sunca dešava skoro tačno između zgrada na čikaškim ulicama, okrenutim prema istoku i zapadu.

Predivni pogledi biće najbolje vidljivi duž ulične panorame neposredno pre izlaska Sunca i neposredno pre zalaska Sunca, pri čemu će Sunce najbliže biti usklađeno sa panoramom grada između 21. i 23. septembra.

Neka popularna mesta u centru grada za pogled na ovaj fenomen uključuju raskrsnice između Kinzi Ulice (Kinzie Street) i Madison Ulice (Madison Street), sa pogledom koji gledaju niz Rendolf Ulicu (Randolph Street) severno od Millennium Park-a koji se posebno preporučuje za septembar.

Dok lokacije u centru grada nude najveći kontrast između Sunca i samog grada, Adler Planetarium je rekao da će skoro svaka raskrsnica u gradu biti dovoljna da se vidi ovaj fenomen.

Pronalaženje mesta za uočavanje Chicagohenge-a je jednostavno! Samo pronađite jednu od čikaških ulica koje gledaju ka istok-zapadu, sedite i uživajte u pogledu“, navodi se u Adler Planetarium-u.

Jesenja ravnodnevnica nastupa 22.septembra, sa idealnim vremenom za gledanje u 06:38h ujutru i 18:47h kako biste videli izlazak i zalazak Sunca.

 

Izvor: Nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0