ŠTA AKO VAM ISTEKNE PASOŠ?

ŠTA AKO VAM ISTEKNE PASOŠ?

Iznajmiti ili kupiti kuću u Americi? Evo odgovora na pitanje koje muči mnoge
Dobra vest za putnike: Vreme obrade američkih pasoša značajno se smanjilo
Promenili ste vašu adresu u sred imigracionog procesa? Evo kako da obavestite USCIS

Pravilo šest meseci

Poslednjih godina je sve više zastupljeno pravilo da ti pasoš mora biti validan narednih šest meseci pri ulasku u zemlju, internacionalno. Neke države gledaju samo da je pasoš validan, odnosno da nije istekao. Ali sve je više onih koje traže da ti je pasoš validan šest meseci od ulaska u zemlju, neke čak i nakon planiranog izlaska.

Nama se desilo to da je ćerkin pasoš istekao, skoro godinu dana nakon ulaska u zemlju. Mi smo legalno u Americi ali, kako sada odlazimo za Srbiju, potreban nam je validan dokument za put.

Produživanje pasoša

Da bi se pasoš produžio ili izdao novi, potrebno je da odeš lično u Ambasadu ili Konzulat Srbije. Da li ćeš ići u Vašington, Njujork ili Čikago, zavisi samo od tebe.

Iako su ove tri lokacije podeljene jurisdikcijski prema državama u kojima živi državljanin Srbije, za pasoš kažu da je svejedno. Procedura je ista kao i u matičnoj zemlji, i pasoš se pravi u Beogradu. Tako da je verovatno malo duža procedura. Po pasoš je potrebno doći lično, ali se može i ovlastiti neko da u tvoje ime ode po pasoš.

Ja sam kominukaciju ostvarila sa Konzulatom Srbije u Čikagu, koji jeste zadužen za državu Teksas, gde živim.

Odlazak radi pravljena pasoša nije baš budžet frendli, kako ovde vole da kažu. Ne samo da nije povoljno jer su nam sve tri destinacije daleko, nego nismo imali ni kada da odemo kako suprug stvarno mnogo radi a godišnji će iskoristiti za dolazak u Srbiju.

Tako da smo videli koja je druga opcija, a to je Putni list.

Putni list

Kao što i piše na sajtu, Putni list je dokument koji služi samo za povratak u Srbiju. Njegov rok važnosti je mesec dana. Na sajtu možete i pogledati šta je potrebno da se uradi da bi se to postiglo.

Nazvala sam Konzulat ipak da proverim da li je meni sve jasno i da vidim hoću li izvući neku korisnu dodatnu informaciju. Rekli su mi da je važno da Money Order naglasim da je za njih odnosno Generalni Konzulat Republike Srbije u Čikagu i preporučili su mi da dokumenta šaljem ili Fedexom ili USP- em, i da nije baš poželjno da šaljem USPS- om jer se stvari zagube.

To sam zapravo i sama iskusila, kada su nam poslali pošiljku iz Srbije koje nikada nije stigla.

Procedura slanja dokumenata

Ukratko, spakovala sam popunjen Zahtev za izdavanje putnog lista, overen kod notara. To zapravo znači da smo ga kod notarke potpisali i suprug i ja i ona je udarila pečat. Uz to smo poslali još i Izvod iz matične knjige rođenih (može i bez njega ako ga nemaš), kopije suprugovog i mog pasoša, ćerkin istekli pasoš, dve fotografije i Money Order u iznosu od $64.

MONEY ORDER, POPUNJEN ZA PUTNI LIST

To sam sve odnela u Fedex i konačno to poslala na način da tamo putuje tri dana i da se meni pošijka vrati u roku od dva dana. Dakle, potrebno je platiti povratnu pošiljku. To me je koštalo $10 do tamo i još $30 nazad i to je bila najjeftinija opcija, bez ikakvih potpisa i slično.

Međutim, iako su fotografije koje sam poslala ispunile navedene uslove na sajtu, zvali su me iz Konzulata da mi kažu da ne odgovaraju. Naime, fotke koje sam poslala jesu spreda i bez kape i marame i dobre veličine, ali nisu bile klasične fotografije za pasoš. One su bile iz vrtića, što je slikao fotograf ali rezolucija nije odgovarala. Tako da, je potrebno imati fotografiju kakvu dolikuje.

Mi smo otišli u CVS i tamo za „samo“ $13 dobili dve fotografije. Svako ko ima decu može da pretpostavi koliko nam je bilo potrebno vremena da dobijemo te fotografije.

Tako da sam to naknadno i hitno poslala, i dala za to Fedexu još $35.

Usput sam otkrila da postoje načini da fotku za pasoš napraviš to za mnogo manje para i stresa, koristeći aplikaciju i potom je uraditi u nekoj od ponuđenih opcija u tekstu, za manje od dolar. Ovo za fotke još nisam isprobala ali baš hoću pa ću javiti rezultate.

Cena Putnog lista

Ako ti je istekao pasoš, potrebno je ili da odeš po novi ili da izvadiš Putni list. Treća opcija je da putuješ direktnim letom za Srbiju, za sada moguće samo preko Air Serbia iz Njujorka. U tom slučaju je potrebno kontaktirati avio kompaniju i objasniti im situaciju.

Meni je to rečeno u razgovoru sa nekim iz Konzulata, ali su mi naglasili da oni i u tom slučaju preporučuju Putni list.

Putni list dakle može da te košta kao mene $152 a može i malo manje. Sve zavisi od toga gde živiš i koju poštu koristiš i da li pošalješ sve što je potrebno iz prvog pokušaja. Cilj ovog teksta je da tebe košta manje vremena, živaca i naravno para.

Avionska karta treba da je za Beograd

Osim svega gore navedenog, napomenula bih da neke zemlje mogu da ti prave problem sa ovim dokumentom.

Moji prijatelji iz Subotice su imali ne baš prijatno iskustvo u Nemačkoj. Njihovoj ćerki je istekao pasoš te su putovali sa Putnim listom. Tamo su ih zadržali jer je njihova karta bila do Budimpešte. Kako je Subotica na sredini između Budimpešte i Beograda, oni su kupili kartu koja im je više odgovarala, ali to Nemcima nije bilo logično i napravili su im problem.

Ja sam kontaktirala avio kompaniju preko koje letimo kako bih proverila da li je Putni list dovoljan dokument i rekli su mi da jeste. Isto su mi naglasili da nas bez njega ne bi primili na let.

Putni list je stigao i Jugoslavija još postoji

Nakon samo malo živaca, nešto potrošenog vremena i dolara, i posle samo deset dana, stigao je Putni list na kućnu adresu.

Iako se zove list, on zapravo izgleda kao knjižica, koja je u formatu pasoša, osim što nema omot. Sve je ostalo kao što sam i ranije navela, važi mesec dana. Jedina nedoumica mi je što je na žigu koji drži fotografiju pored grba Srbije piše SR Jugoslavija.

ŽIG SR JUGOSLAVIJE

Priznajem da sam bila iznenađena, te sam pozvala Konzulat i pitala ih da li je greška. Oni su mi rekli sledeće: „Samo uživajte i ništa nemojte da brinete“.

Stvarno jesam Jugonostalgična ali ipak živim u današnjem trenutku. Poslušaću savet zaposlenika Konzulata i nadaću se da niko drugi ne zna da se SR Jugoslavija raspala.

Inače, SR Jugoslavija se raspala 2003. godine što jeste u ovom veku. Nakon toga bila je SCG do 2006. a od tada je Republika Srbija, nekih mizernih 13 godina.

Ostavljam istoriju iza nas i slušam savet zaposlenika u čikaškom konzulatu, što želim i tebi. Tekst preuzet sa bloga Američki San. Velika zahvanost autoru Neveni Ristić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0