Srpski naučnik dobio spor protiv kompanije Marvel. Deo odštete od 750 miliona dolara pokloniće Srbiji

Srpski naučnik dobio spor protiv kompanije Marvel. Deo odštete od 750 miliona dolara pokloniće Srbiji

Od petka nove zabrane za rad barova i restorana u Čikagu
Čikago: Pregršt prazničnih aktivnosti u kojima možete uživati besplatno
Ova četiri čikaška restorana dobila su prestižnu Michelinovu zvezdicu

Profesor iz Beograda Aleksandar Kavčić, koji živi i radi u Americi, dobio je spor, zajedno sa svojim timom, protiv čuvene kompanije Marvel tehnolodžis vredan čak 750 miliona dolara.

Deo tog novca odlučio je da iskoristi za, nabavku udžbenika osnovcima u Srbiji!

Profesor Kavčić je preko svoje Fondacije i ispunio obećanje.

– Osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni – to je ideja profesora Aleksandra Kavčića.

Profesor Kavčić je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, a predavao je i na Harvardu. Njegov patent, čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija Marvel. Zapravo, svaki put kada se, na primer, traži neki video na YouTube sajtu, podaci se pročitaju sa nekog diska upravo metodom profesora Aleksandra Kavčića.

Zajedno sa timom drugih profesora i istraživača on je tužio kompaniju Marvel i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu, neverovatnih 750 miliona dolara! To je zapravo samo deo rekordne odštete za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi, koja je iznosila vrtoglavih 1,17 milijardi dolara!

Još 2012. godine objavljeno je da je sud u Pitsburgu presudio u korist Karnegi Meloun univerziteta. Kompanija Marvel je tad optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu, pa su profesoru mentoru Hoseu Mauri, zatim tadašnjem studentu, a sad profesoru Aleksandru Kavčiću, odnosno celom Univerzitetu morali da isplate čak 1,17 milijardi dolara odštete za ovaj patent!

Našem profesoru od toga je pripalo 750 miliona dolara, a on je deo novca iskoristio da ostvari san o besplatnim udžbenicima.

Fotografija – Serbian Times

(Mondo)

COMMENTS

WORDPRESS: 0