Srpski naučnici iz Niša proizveli su test na koronu koji predviđa tok bolesti

Srpski naučnici iz Niša proizveli su test na koronu koji predviđa tok bolesti

Koliko novca je potrebno da biste bili “bogati” u Americi u 2024. godini
Najbolja mesta za gledanje vatrometa 4. Jula u Čikagu
Ministarstvo demantovalo tvrdnje da će građani koji rade u inostranstvu plaćati porez u Srbiji

Srpski naučnici iz Niša proizveli su test na koronu koji, osim što potvrđuje prisustvo virusa korona, pokazuje da li će klinička slika obolelog biti teža ili lakša. Uz to, mnogo lakše od drugih, njihovi testovi otkrivaju rana antitela kod dece i to je jedinstveno u svetu. Zemlje širom planete uveliko koriste ovaj “naisa test”, ali ne i država Srbija, u kojoj se on može uraditi tek u nekoliko privatnih laboratorija. Saša Tričković, direktor i vlasnik kompanije NeoMedica iz Niša, za portal Nova.rs priča po čemu su specifični njihovi serološki testovi na koronu, ko ih i kako može uraditi i koliko to košta.

Inovativni “Naisa Sars-Cov2” test omogućava svojevrsni dnevnik korone, praćenje infekcije i bolesti po vremenskog liniji. Direktor kompanije NeoMedica za portal Nova.rs priča kako su njihovi domaći testovi na koronu bolji od drugih i šta nam govore klase ovih testova – IgA, IgM i IgG.

“Naisa testovi daju tačnu brojčanu vrednost antitela i tačno praćenje infekcije kroz vreme. Prvo, uz naše IgA testove možemo da predvidimo kakav će biti tok infekcije i bolesti – da li će biti lakša ili teža. Zatim, uz naše IgM testove možemo da kažemo u kom je danu infekcija i koliko će trajati, a uz naše IgG testove možemo da znamo ako je neko preležao bolest, a da možda nije znao – kada ju je preležao, sa preciznošću od nedelju dana”, priča Saša Tričković.

On napominje i kako se uz IgA klasu antitela vidi kako će se bolest razvijati.

“Nekom ko je dobio infekciju i ima simptome, pa recimo drugog dana infekcije ode da uradi naisa test, videće se antitela IgA klase. Ako je nivo tih antitela niži, veliki je procenat da će ta osoba dobro proći kroz kovid infekciju, a ako je tada u startu jako visok nivo tih IgA antitela, onda će bolest najverovatnije biti teža.”

A kada treba raditi taj test kako bi bio merodavan?

“Treba ga raditi od drugog do petog dana zaraze jer posle IgA antitela nestaju. Ona se javljaju prva. Posle njih dolaze IgM antitela koja pokazuju da smo zarazni, i ona traju oko dve nedelje, pa dolaze IgG antitela koja bi trebalo da su trajna i čuvaju nas doživotno, ali to je kod korone veliko pitanje, kao što znamo.”

Tričković kaže i da je NeoMedica metodu koja je odavno poznata unapredila sistemom Naisa, pa su, kad je počela pandemija, uz mnoge druge testove koje prozvode 20 godina, počeli da rade i serološka istraživanja o koroni.

“Relativno brzo smo napravili naše IgM i IgG testove, a nešto kasnije i IgA. Cilj nam je bio da njim otkrijemo rani nivo infekcije i uspeli smo kombinacijom antigena spajk i nukleokapsid. Usput smo, međutim, otkrili još nešto vrlo važno – zbog tog miksa antigena naši testovi su znatno senzitivniji od drugih, pa mnogo lakše otkrivaju i rana antitela kod dece. To je sada jedinstveno u svetu”, napominje naš sagovornik.

On dodaje i da je procedura vrlo jednostavna – pacijent daje krv iz vene i rezultati stižu za sat i po.

I mada NeoMedica ovaj test uveliko izvozi i u Veliku Britaniju, Švajcarsku, Grčku, Rumuniju, Italiju, južnu Ameriku, planirane su i velike isporuke za Indiju, u Srbiji može da se uradi samo na par mesta.

“Našeg testa ima u Novom Sadu u laboratorijama Jugolab i u Beogradu u laboratorijama Aqualab i u medicinskom lancu Medigroup. Mislim da cenu drže istu svi – 1.200 dinara“, kaže Tričković i dodaje da u odnosu na to imate li ili nemate simptome, možete uraditi jednu, dve ili sve tri klase testa na antitela.

Jasno je sada da u svetu odlično znaju šta je uspelo jednoj kompaniji iz Niša, pa su njihovi testovi neverovatno traženi, posebno IgA jer su inovativni, drugačiji i kvalitetni. U Srbiji, međutim, nemaju kome da ih ponude.

“Da je bilo tendera, mi bismo se prijavili, ali nije bilo, mada svi znaju šta smo uspeli. Zna i država, znaju i instituti i bolnice, kojima bismo mnogo značili. Ali, koliko znam, Srbija testove i dalje uvozi. Istina je da nas je u početku podržalo Ministarstvo zdravlja, prošli smo njihovu inspekciju, registrovani smo u Agenciji za lekove, ali onda je sve stalo. Očigledno država ima veće probleme… Ne forsira domaću proizvodnju kao druge države. Izgleda da nemaju vremena za tako nešto”, priča Saša Tričković.

I to je zaista ogromna šteta jer kada bi ovaj naisa test zaživeo u našem zdravstvu, bio bi revolucionaran za sistem. Kako kaže naš sagovornik, uz pomoć njega bi državne bolnice mogle da vide kakav će biti tok bolesti, tj unapred bi znale da li će pacijentu biti potreban bolnički krevet ili ne.

Ipak, u kompaniji NeoMedica ne odustaju. Saša Tričković za portal Nova.rs otkriva da spremaju novi revolucionarni paket testova, koji još čeka potvrdu.

“Za one pacijente koji već leže u bolnici zbog kovida taj naš paket će pokazati da li će im trebati kiseonik ili ne”, kaže naš sagovornik i napominje da su potrebna najmanje tri meseca da se test registruje u Agenciji za lekove. I onda verovatno, umesto da ostane ovde, ode negde u svet.

Izvor: nova.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0