Srećan Božić – Evo najlepših istorijskih činjenica o velikom prazniku

Srećan Božić – Evo najlepših istorijskih činjenica o velikom prazniku

Ovo su najčešća pitanja prilikom intervjua za Zelenu Kartu u 2021. godini
Green card lutrija 2025 – evo kada rezultati izlaze i kako da ih proverite
Šest stvari koje niste znali o Beloj kući

Božić je hrišćanski praznik koji se obeležava 25. decembra, po Gregorijanskm kalendaru, i 07.januara po Julijanskom kalendaru, i označava dan rođenja Isusa Hrista. Njegov nastanak seže u drevnu hrišćansku tradiciju, ali se mnogi detalji oko njegovog nastanka i razloga zašto se slavi u tom periodu razlikuju.

Prema hrišćanskoj tradiciji, Isus Hristos je sin Božji kojeg je rodila Marija, bezgrešnim začećem. On je došao na svet kako bi spasio ljude od greha i pružio im večni život. Isusovo rođenje je opisano u Novom zavetu, u Evanđeljima po Mateju i Luki.

Istorija praznika Božića seže u 2. vek, kada su hrišćani počeli da se služe praznikom rođenja Hrista. Međutim, tada se nije slavio 25. decembar, niti 07.januar, već se praznik slavio uz velike rimske praznike posvećene rimskoj boginji Mitri. Crkva je odlučila da slavi Hristovo rođenje u istom periodu kako bi se suprotstavila tim praznicima.

Od tada, Božić se slavi širom sveta kao dan kada se spominje rođenje Isusa Hrista, iako se različiti običaji i tradicije razlikuju od kulture do kulture. Božić je postao važan praznik u pravoslavnoj crkvi, koja se koristi Julijanskim kalendarom, pa se Božić u tim zemljama slavi 13 dana kasnije nego što se slavi u državama koje se koriste Grigorijanskim kalendarom, koji se koristi u Zapadnoj Evropi.

Običaji koji se sprovode tokom Božića

Običaji koji se sprovode povodom Božića se mogu razlikovati od džave do države, i od kulture do kulture. Ali, uglavnom se sprovode aktivnosti koje simbolizuju radost, ljubav i dobrotu, i koje se baziraju na hrišćanskoj tradiciji rođenja Isusa Hrista.

Prvi od običaja koji se sprovodi je odlazak po badnjak, odnosno unošenje badnjaka u dom, noć pre Božića. Ovaj dan se naziva Badnji dan, i badnjak unosi muškarac, domaćin kuće, u toku Badnje večeri. Ime badnjaka povezano je sa rečju “bdeti” što je u starim vremenima predstavljalo čekanje Isusovog rođenja.

Još jedan od običaja koji je pratio Badnji dan jeste unošenje tri panja koja simbolizuju Svetu trojicu. Ova tri panja se stavljaju pokraj ognjišta i njihova vatra simbolizuje mir i blagostanje za sve ukućane (Izvor: klik OVDE).

Slama, koju takođe unosi domaćin i stavlja ispod stola, simbolizuje rođenje Hristovo na slami, u štali.

Običaj pravljenja česnice, odnosno kolača, je vrlo važan običaj u toku Božića. Česnica se meri rano ujutru na dan Božića i lomila bi se u toku doručka na onoliko delova koliko ima ukućana, kako bi svako dobio deo sreće i blagostanja.

Kao deo slavljenja ovog važnog hrišćanskog praznika, odlazi se na Liturgiju, ili Pričešće u toku samog jutra, pre božićne trpeze.

U Americi, Srbi koji žive u većim gradovima obično slave Božić u svojim crkvama, koja se nalaze uvek u blizini. Obredi su uglavnom slični onima koji se slave u Srbiji, uključujući molitve, pesme i čitanje iz Svetog pisma. Nakon toga ide uživanje u božićnoj trpezi u svojim domovima.

Ovo je veoma važan praznik koji Srbi širom sveta vole da slave u svojim domovima. Vaš Chicago Glasnik  ovom prilikom čestita Srećan Božić onima koji slave 07.januara! Od srca, vama i vašoj porodici, želimo sreću, zdravlje, blagostanje i ljubav! Srećni praznici!

 

 

Izvor: Chicagoglasnik.com; Wikipedia (klik OVDE)

COMMENTS

WORDPRESS: 0