Snapchat plaća odštetu građanima Ilinoisa. Evo kako da učestvujete u grupnoj tužbi

Snapchat plaća odštetu građanima Ilinoisa. Evo kako da učestvujete u grupnoj tužbi

Koliko vredi $1500 u SAD? U Kanzasu stan od 150 kvadrata, u Njujorku možda soba
Istraživanje pokazuje da zgrade u Čikagu polako tonu zbog klimatskih promena
Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat

Postignuto je višemilionsko poravnanje u grupnoj tužbi u Ilinoisu u koju je uključena kompanija Snapchat.

Društvena mreža je optužena da je prekršila Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa tako što je nezakonito prikupljala biometrijske podatke korisnika bez njihovog pristanka, navodi se u sudskim dokumentima. Podneta je u maju Okružnom sudu SAD za severni okrug Ilinoisa.

Od ponedeljka je postignuta nagodba od 35 miliona dolara u slučaju, iako taj iznos još treba da prođe kroz konačno ročište za odobrenje, koje je zakazano za novembar.

Krajnji rok za kvalifikovane stanovnike da podnesu svoje zahteve trenutno je 5. novembar, navodi se na veb stranici posvećenoj tužbi. Svaki stanovnik Ilinoisa koji je koristio Snapchat filtere između 17. novembra 2015. i sada ima pravo da podnese zahtev.

Kliknite ovde da biste podneli tužbu.

U tužbi se tvrdilo da platforma društvenih medija, koja omogućava korisnicima da komuniciraju putem kratkih video zapisa i slika pod nazivom „snimci“, prikuplja, čuva i deli jedinstvene crte lica i glasove korisnika bez prethodnog obelodanjivanja kako će se informacije koristiti i loliko dugo, prema Classaction.org

Konkretno, u centru optužbi su Snapchat-ove karakteristike sočiva, koje omogućavaju korisnicima da snime “Snap”, odaberu određeno sočivo i modifikuju svoje crte lica specijalnim efektima, prema sudskim dokumentima. U tužbi se tvrdi da Lenses uključuje upotrebu tehnologije za kreiranje skeniranja lica i „kreiranje, dobijanje i čuvanje“ jedinstvenih biometrijskih identifikatora korisnika. Funkcija je dobila biometrijske podatke tužilaca bez dobijanja informisane pismene saglasnosti svaki put kada je skenirala njihova lica, navodi se u tužbi.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0