Slava – Jedinstvena tradicija srpskog naroda. Zašto i kako se slavi slava

Slava – Jedinstvena tradicija srpskog naroda. Zašto i kako se slavi slava

Carnival Cruise Line otkazuje sva krstarenja do leta 2021. godine
Tim iz Srbije napravio uređaj Lucha T8, jedinstveni aparat koji prenosi Šumanovu frekvenciju putem svetlosti!
MyProgress: Podnosioci Forme I-485 i Forme I-821 mogu da prate status prijave

Slava je narodni i crkveni običaj koji je za Srbe, pored Vaskrsa i Božića, najvažniji porodični praznik. Na ovaj Srbi  proslavljaju i obeležavaju dan određenog svetitelja, koji je zaštitnik porodice.

Slavljenje sveca – zaštitnika porodice jedinstven je religijski običaj koji je karakterističan isključivo za srpski narod. Smatra se da je uspostavljen u vreme napuštanja paganstva i pojedinačnih božanstava koje je imala svaka kuća i izborom svetitelja SPC za zaštitnika domaćinstva. Slavljenjem slave srpska porodica poštuje ne samo svog sveca i Crkvu, već i svoje pretke i sebe samu.

Krsna slava kao porodični praznik zadržala se samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, liturgijski sistematizovao preimenovane paganske mnogobožačke idole. Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas, uz izvesne izmene koje je uneo mitropolit srpski Mihailo 1862. godine.

Najčešće slave u Srba su Sveti Nikola, Arhangel Mihajlo, Sveti Georgije, Sveti Jovan Krstitelj, Sveta Paraskeva, Sveti Dimitrije.

Od kada Srbi slave slavu?

Iako datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena (kao hramovna slava crkve sagrađene u čast određenog svetitelja), sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Ćirilo i Metodije, 150 godina ranije, a zatim i njihov učenik, prvi slovenski arhiepiskop Kliment i njegovih 26 učenika, prilikom pokrštavanja paganskih plemena nudili su hrišćanske svece – zaštitnike porodica, umesto paganskih kućnih božanstava.

Crkva je, pri izboru sveca kojeg jedna porodica odluči da slavi, imala savetodavnu uloguPreporučivani su sveci koji imaju „svoj dan“ u periodu od jeseni do proleća, kada ima manje obaveza na polju i oko stoke. Birajući sveca kojeg će slaviti, mnoge porodice su usklađivale i dan kada će se krstiti. Proces promene vere, najpre dobrovoljan, kasnije se odvijao i uz pomoć sile. No, slava je birana dobrovoljno i upravo taj bolni proces odricanja od domaćih božanstava i vrhovnog boga Peruna i te kako je amortizovan opredeljivanjem za slavljenje nekog od velikih crkvenih svetitelja.

U vreme pokrštavanja Slovena i ostalih paganskih plemena spisak svetaca nije sadržao preko stotinu imena kao danas, što je i razlog zašto se u najvećem broju svetkuju ranohrišćanski sveci, pa su i danas najčešće slave Sveti Nikola, Arhangel Mihajlo, Sveti Georgije, Sveti Jovan Krstitelj, Sveta Paraskeva, Sveti Dimitrije.

Na dan slave, kolač i žito se odnose u crkvu gde se osveštaju i režu, a neke porodice to rade i u kući

Šta nam je potrebno da obeležimo slavu?

Za slavljenje slave najvažnije su četiri stvari – slavski kolač, žito, crno vino i sveća. Na dan slave, kolač i žito se odnose u crkvu gde se osveštaju i režu, a neke porodice to rade i u kući.

Koje su najčešće slave u Srba?

Slava koju slavi najviše Srba je Sveti Nikola, 19. decembra, a veliki broj ljudi slavi i Aranđelovdan, Đurđevdan, Mitrovdan i Svetog Jovana.

Šta poneti na slavu?

Kada idete na slavu kao gost, najprigodniji poklon je flaša crnog vina, a za domaćicu kafa i buket cveća.

Ukoliko živite u inostranstvu i niste u mogućnosti da ovaj svečani trenutak provedete u krugu svoje porodice i prijatelja u Srbiji, a želeli biste da ih obradujete poklonom kao malim znakom pažnje tu je servis Glasnik Box.

Šta je Glasnik Box?

Glasnik Box je servis koji omogućava da vaš izabrani paket u roku od 48 časova*, uz besplatnu dostavu, stigne na željenu adresu u bilo kom gradu u Srbiji. Ako želite da vaš odabrani paket bude dostavljenog određenog dana, izaberite željeni datum dostave i paket će biti dostavljen.

Domaćin Lux Box jedan od najlepših tradicionalnih slavskih paketa u ponudi Glasnik Box servisa.

Glasnik Box je verovatno najlakši i najbrži način da obradujete svoje najdraže u Srbiji. U ponudi ovog servisa nalazi se mnoštvo paketa za razne prilike, od kojih su pojedini ručno selektirani i predstavljaju idealan poklon za slavu.

Uz svaki Glasnik Box paket dolazi i ručno pisana čestitka koja će se postarati da vaše želje i čestitke stignu na pravu adresu.

Izvor: Chicago Glasnik/AgroMedia

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0