Severnoj Americi preti polarni vrtlog sa Arktika, sličan onom iz 2014. godine

Severnoj Americi preti polarni vrtlog sa Arktika, sličan onom iz 2014. godine

VIBE Radio – Pravo mesto za ljubitelje kvalitetnog zvuka
Šta to znači za korisnike: Završetak partnerstva između Walmarta i Capital One
Za 140 godina dogodilo se samo još jedanput: Rekordno visoke temperature očekuju Čikago

Sličan vremenski obrazac, poznat kao polarni vrtlog ili vorteks dogodio se tokom zime 2014. kada su se u Čikagu temperature spustile i do minus 27 stepeni celzijusa .

U tom slučaju nije neuobičajeno ni da hladan vazduh sa Arktika prodre još južnije, piše Bloomberg.

Ali, ledeni vazduh se tokom 2019. i 2020. uglavnom zadržavao u području oko Arktika, a sada, po mišljenju Toda Kraforda, vodećeg meteorologa IBM-ove kompanije „Weather Co“, nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja severnoj hemisferi odande možda ponovno preti prodor ledenog vazduha.

„Po svemu sudeći, pred nama bi mogao biti uzbudljiv period ispunjen hladnim danima i obilnim snegom“, rekao je.

Ali, prognostičari ipak ne očekuju tako oštru hladnoću poput one tokom zime 2014, ali prognoziraju hladnije zimske dane nego do sada. Hladan vazduh već je prodro u područja zapadne Evrope i Kine.

U Parizu je temperatura niža za 3,5 Celzijusova stepena od proseka za ovaj deo godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni hladnije nego što je to uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo, pa je u četvrtak tamo  izmereno -9 stepeni, kaže meteorolog aplikacije AccuWeather Tajler Rojs.

Nema garancije da će se to i desiti

Tehnički, reč je o polarnim vrtlozima koji kruže Arktikom i održavaju hladnoću „zarobljenom“ daleko na severu, ali uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrevanje, hladan vazduh može probiti taj polarni „obruč“ i omogućiti ledenom vazduhu da se počne kretati prema jugu.

„To donosi hladno vreme svuda na severnoj hemisferi, ali po svemu sudeći, ove će se godine ledeni talas verovatnije zadržati samo na području Sjedinjenih Država“, kaže Rajan Trahelut, predsednik kompanije Weather Tiger LCC.

Brojni meteorolozi kažu kako nema garancije da bi se prognoze o ovako hladnim vremenskim uslovima mogle i ostvariti.

„Puno se puta u prošlosti dogodilo da prognoza o ledenom talasu bude tek lažna uzbuna“, podsetio je Džim Rulije, glavni meteorolog u komoaniji „Energy Weather Group LLC“.

Izvor: N1

COMMENTS

WORDPRESS: 0