Senat usvojio predlog paketa pomoći zbog pandemije. Uskoro kreće isplata novog čeka od $1400

Senat usvojio predlog paketa pomoći zbog pandemije. Uskoro kreće isplata novog čeka od $1400

5 koraka koje treba preduzeti ako izgubite pasoš – Evo najvažnijih informacija
Prvi put kupujete kuću? Ovo su 10 najgorih gradova u SAD za kupovinu prve nekretnine
Severnoj Americi preti polarni vrtlog sa Arktika, sličan onom iz 2014. godine

Američki Senat usvojio je novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara – koji je predložio aktuelni predsednik Džozef Bajden.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

To zakonsko rešenje ponovo će biti vraćeno u Predstavnički dom na konačno odobrenje posle čega će biti dostavljeno na potpis predsedniku Bajdenu – i potom formalno postati zakon.

Poručujemo građanima da pomoć stiže. Naš posao je da pomognemo zemlji da iz olujne svakodnevice pređe u budućnost punu nade”, rekao je Čak Šumer – lider demokratske većine u Senatu.

Poručio je i da očekuje da će Predstavnički dom američkog Kongresa odobriti predlog zakona koji je usvojio Senat i da će ga američki predsednik potpisati do 14. marta – kada ističe federalna pomoć za nezaposlene.

Predlog zakona je usvojen pošto su demokrate postigle dogovor sa demokratskim senatorom Džoom Menčinom iz Zapadne Virdžinije o naknadi za nezaposlene.

Republikanci su se protivili Bajdenovom zakonskom predlogu i pokušali su da na svoju stranu pridobiju senatora Menčina koji se zalagao za manju naknadu nego njegove demokratske kolege.​

Zakonski predlog između ostalog obuhvata finansijska sredstva za vakcine i medicinske zalihe, zatim produženje pomoći za nezaposlene i novu rundu novčane pomoći domaćinstvima, malim preduzećima i državnim i lokalnim vladama. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju široku javnu podršku za Bajdenov predlog.

Pandemija koronavirusa je odnela gotovo 520.000 života u Americi, dok su milioni ostali bez posla.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0