Senat usvojio predlog paketa pomoći zbog pandemije. Uskoro kreće isplata novog čeka od $1400

Senat usvojio predlog paketa pomoći zbog pandemije. Uskoro kreće isplata novog čeka od $1400

Besplatan ulaz u sve nacionalne parkove: Nedelja nacionalnih parkova počinje 20. aprila
CDC ponovo preporučuje maske u velikim gradovima kako se broj slučajeva COVID-a povećava
X, nekada poznat kao Twitter, sada će prikupljati vaše biometrijske podatke i istoriju zaposlenja

Američki Senat usvojio je novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara – koji je predložio aktuelni predsednik Džozef Bajden.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

To zakonsko rešenje ponovo će biti vraćeno u Predstavnički dom na konačno odobrenje posle čega će biti dostavljeno na potpis predsedniku Bajdenu – i potom formalno postati zakon.

Poručujemo građanima da pomoć stiže. Naš posao je da pomognemo zemlji da iz olujne svakodnevice pređe u budućnost punu nade”, rekao je Čak Šumer – lider demokratske većine u Senatu.

Poručio je i da očekuje da će Predstavnički dom američkog Kongresa odobriti predlog zakona koji je usvojio Senat i da će ga američki predsednik potpisati do 14. marta – kada ističe federalna pomoć za nezaposlene.

Predlog zakona je usvojen pošto su demokrate postigle dogovor sa demokratskim senatorom Džoom Menčinom iz Zapadne Virdžinije o naknadi za nezaposlene.

Republikanci su se protivili Bajdenovom zakonskom predlogu i pokušali su da na svoju stranu pridobiju senatora Menčina koji se zalagao za manju naknadu nego njegove demokratske kolege.​

Zakonski predlog između ostalog obuhvata finansijska sredstva za vakcine i medicinske zalihe, zatim produženje pomoći za nezaposlene i novu rundu novčane pomoći domaćinstvima, malim preduzećima i državnim i lokalnim vladama. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju široku javnu podršku za Bajdenov predlog.

Pandemija koronavirusa je odnela gotovo 520.000 života u Americi, dok su milioni ostali bez posla.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0