Sedam izuma koji su napravljeni u Ilinoisu a bez kojih ne biste mogli da živite

Sedam izuma koji su napravljeni u Ilinoisu a bez kojih ne biste mogli da živite

Zašto čega je prestonica Ilinoisa u Springfildu, a ne u Čikagu?
Zbog čega Portoriko nije američka država?
Istorija srpskog naroda u Čikagu – 140 godina od dolaska prvih Srba u Ameriku

Ilinois možda nema najbolju poslovnu klimu ovih dana , ali je u prošlosti bio država koja je bila plodno tlo za revolucionarne izume i inovacije.

Ovi izumi iz Lincoln područja (Land of Lincoln)su verovatno promenili svet, očigledno nešto više od drugih. Ustvari, sam Abe (Abraham Lincoln) je jedini američki predsednik koji je izdao patent za uređaj koji je izmislio 1849.godine i koji je pomagao plovilima nad plitkom vodom, iako nikada nije proizveden – verovatno zato što je imao mnogo važnijih stvari koje su se tada dešavale.

Iako ima još mnogo izuma, evo sedam najznačajnijih, njihovih pronalazača i nekih zanimljivih činjenica koje možda niste znali.

#1 Mobilni telefon – Schaumburg

  • Izumeo Martin Cooper 1973.godine radeći kao šef odeljenja za komunikacione sisteme Motorole
  • Originalna slušalica, DynaTAC 8000x, je dobila nadimak „cigla“ ili „cipela“ jer je bila teška 2,5 kilograma i dugačka 10 inča
  • DynaTAC-ova baterija, koja je bila teška pet puta više od današnjeg modernog mobilnog telefona, je bila dobra samo za 20 minuta razgovora pre nego što je zahtevala desetočasovno punjenje
  • Cooper je svoju inspiraciju dobio iz Zvezdanih staza i komunikatora koji je koristio kapetan James T. Kirk

#2 Mehanička mašina za pranje sudova – Shelbyville

Josephine Cochrane je zaslužna za razvoj prve mehaničke mašine za pranje sudova 1885.godine. Cochrane je bila bogata i pripadala je visokim krugovima Ilinoisa. Organizovala je mnoge večere u svom domu i, tokom jednih od druženja, primetila je da je njen sluga okrnjio tanjir njenog najboljeg servisa – koji je bio navodno iz 1600tih. Nakon što je preuzela dužnost pranja i sušenja, toliko se gnušala dugotrajnog zadatka da ju je to navelo da razvije efikasniji način pranja posuđa.

#3 Rajsferšlus – Chicago

  • Whitcomb L. Judson je bio mašinski inženjer i kreator ovog izuma. Imao je čak 30 patenata, od kojih je skoro polovina za inovacije u uličnoj železnici, pre nego što je 1890.godine razvio metalni zatvarač sa ’zubima’ koji se zaključavaju. Izum se u to vreme nazivao „zatvarač sa kopčom“ koji se sastojao od komplikovanog mehanizma na principu kuke za pričvršćivanje i imao je dosta tehničkih problema
  • Judson je patentirao zatvarač u avgustu 1893.godine i pokazao izum kasnije te godine tokom Svetskog sajma u Čikagu, gde je bio neuspešan u svojim marketinškim naporima. Judson je umro 1909.godine pre nego što je švedsko-američki inženjer Gideon Sunbach poboljšao njegov izum 1923.godine

#4 Mašina za fliper – Chicago

Ljubitelji flipera mogu zahvaliti Steve Kordeck-u za njegovu inovaciju ovih mašina 1948.godine, što ih je učinilo jeftinijim za proizvodnju i dalo veću kontrolu igračima. Kordeck je revolucinarizovao fliper izumevši dva kraka koja su kontrolisana pomoću dugmadi sa obe strane mašine. Kordeck-ova igra, Tripple Action, je bila trenutni nagoveštaj kada je predstavljena na sajmu u Čikagu.

U februaru 2012.godine, Kordeck je preminuo u 100.godini.

#5 Bodljikava žica – Dekalb

Joseph Glidden je dobio patent za svoju poboljšanu verziju ograde od bodljikave žice u novembru 1874.godine. Bodlje, napravljene od mlina za kafu, su bile pričvršćene jednom žicom okrenutom oko druge. Bodljikava žica je drastično poboljšala radni vek poljoprivrednika i stočara, ali je zbog svoje efikasnosti postala opcija za bezbedonosne ograde širom sveta. Usledile su parnice oko toga ko je bi opravi pronalazač bodljikave žice, u kojoj je Glidden na kraju pobedio, a zatim osnovao Kompaniju bodljikave žice u Deklab-u. Do smrti 1906.godine, bio je jedan od najbogatijih ljudi u Americi.

#6 Plug od livenog čelika – Decatur

Možda jedan od najpoznatijih pronalazača iz Ilinoisa, John Deere je stvorio prvi plug od livenog čelika 1837.godine. dok je Deere stvorio novi i poboljšani plug u Decatur-u, kasnije je preselio poslovne operacije u moline, koje je bilo glavno transportno čvorište duž reke Mississippi. Plug od livenog čelika je napravljen od kovanog gvožđa sa uglačanim livenim čelikom, što je omogućilo presecanje lepljive gline prirodnog prerijskog tla bez začepljenja opreme.

Do 1855.godine, Deere je proizveo i prodao više od 10.000 plugova. Tokom 1868.godine, zvanično je osnovao svoje preduzeće kao Deere&Company.

#7 Stomatologija – Jacksonville

Poznat kao „otac moderne stomatologije“, dr.Greene Vardiman Black se preselio u Jacksonville nakon Građanskog rata i započeo karijeru u uglavnom nepoznatom medicinskom polju stomatologije. Doktor Black je prvi koristio azotni oksid pri vađenju zuba, izumeo prvi zubarski motor na kordski pogon nožnim motorom i usavršio upotrebu amalgama za plombe.

 

Izvor: Huffpost.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0