Saznajte koje nas drastične mere očekuju nakon ukidanja karantina

Saznajte koje nas drastične mere očekuju nakon ukidanja karantina

Intervju: Ivan Đurović – Srbin iz Čikaga na velikoj sceni Holivuda
Amerika danas slavi Dan Nezavisnosti – Independance Day
SAD proglasile vanrednu situaciju zbog koronavirusa!

Dok se Sjedinjene Države bore protiv pandemije koronavirusa, vreme ponovnog otvaranja zemlje u pokušaju da se pokrene ekonomija i dalje ostaje neizvesno. Očekuju se dramatične promene u svakodnevnom životu – od masovnih provera temperature i obavezne upotrebe maski za lice do odigravanja sportskih i drugih manifestacija bez prisustva publike, praćenje lokacije vašeg mobilnog uređaja i drugih ličnih podataka.

Prema rečima Juliette Kayyem, analitičarke za nacionalnu sigurnost CNN-a i bivše pomoćnice sekretara u Odeljenju za unutrašnju sigurnost evo kako bi svakodnevni život mogao izgledati u narednom periodu.

PROMENE U ŠKOLSKOM SISTEMU

Kada se učenici vrate u škole, verovatno na jesen, školsko okruženje će biti dramatično drugačije.

Svakodnevna dezinfekcija i dubinsko čišćenje prostorija postaće standard u školama.

Učenici će u učionicama biti raspoređeni drugačije u skladu sa normama fizičkog distanciranje.

U prvom periodu nakon karantina, škole bi mogle vršiti svakodnevni nadzor temperature učenika i osoblja, kao i nedeljna testiranja, tako da bi bilo kakve nove epidemije mogle biti brzo identifikovane i zaustavljene, navodi se u studiji koju je sproveo centar za etiku Univerziteta Harvard.

DRASTIČNE PROMENE U RESTORANIMA

Restorani će morati da ograniče svoje kapacitete. Osoblje restorana moraće da nosi maske i rukavice sa jednokratnim menijima u rukama. Razmatra se opcija da se gostima restorana proveri telesna temperatura pre ulaska u restoran.

SPORTSKA DEŠAVANJA I MANIFESTACIJE

Do pronalaska vakcine svi sportski događaji održaće se bez prisustva publike. Prema rečima sportskih radnika i gradonačelnika velikih gradove svi veliki sportski događaji biće bez prisustva publike, dok će se veliki kulturni i muzički festivali odložiti sve dok se ne bude bilo sigurno da je opasnost od koronavirusa prošla.

PRAĆENJE LOKACIJE I LIČNIH PODATAKA POJEDINACA

U Kini vlasti koriste tehnologiju da bi pratili zdrave ljude – i one koji predstavljaju rizik. Stanovnici Vuhana na telefonima imaju QR kodove u boji, ukoliko imate zeleni QR kod na svojim telefonima možete napustili svoj dom. Da bi ušli u mesta poput restorana, morate da pokažete zeleni QR kod.

Sada Apple i Google zajedno rade na tome da pomognu američkim zdravstvenim vlastima da prate izloženost koronavirusu koristeći Bluetooth tehnologiju.

Ove kompanije mogle bi igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije uprkos zabrinutosti za privatnost korisnika.

PROMENE NA AERODROMIMA I OGRANIČENJE PUTOVANJA

Američki preduzetnički institut preporučuje nadgledanje putnika iz inostranstva a takođe traži da ograničenje nepotrebnih putovanja.

Putnicima će verovatno biti traženo da imaju aplikaciju za praćenje kontakata, da provere temperaturu ili pokažu dokumentaciju o imunitetu, tvrdi liberalni istraživački centar.

Pored služenje pića i grickalica verovatno će se deliti i maramice za dezinfekciju.

Podzemne železnice, autobusi i tranzitne stanice trebalo bi da ograniče broj putnika na 50% kapaciteta, navodi Center for American Progress.

COMMENTS

WORDPRESS: 0