Savezni sudija proglasio DACA program nezakonitim

Savezni sudija proglasio DACA program nezakonitim

Sud odbacio Trampov ” Public Charge ” zakon koji pogađa najsiromašnije imigrante!
Evo šta sve treba da ponesete na intervju za zelenu kartu
Socijalni broj (SSN) – Saznajte kako da ga dobijete, kada i zašto se koristi

Savezni sudija u Teksasu je u sredu presudio da je uredba namenjena očuvanju Obaminog programa “Deferred Action for Childhood Arrivals” (DACA) nezakonita, nanoseći ozbiljan udarac administraciji Bidena.

Prošle godine, administracija je pokušala da očuva program koji štiti nezakonite imigrante koji su dovedeni u SAD kao deca – i objavila pravilo kojim bi se politika pretvorila u federalni propis.

Međutim, sudija Andrew Hanen, iz Južnog okruga Teksasa, tvrdi da je DACA nezakonit i da je pravilo prekršilo Zakon o administrativnom postupku, zakon koji uređuje način na koji agencije donose propise. Ova odluka ne utiče na trenutne korisnike programa.

“Da bude jasno, ni ovaj nalog ni prateća dopunska zabrana ne zahtevaju od (Ministarstva za državnu sigurnost) ili Ministarstva pravde da preduzimaju bilo kakve imigracione, deportacione ili krivične radnje protiv bilo kog korisnika DACA, aplikanta ili bilo koje druge osobe koje to inače ne bi bile”, napisao je Hanen.

Portparolka Bele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je u sredu uveče da je administracija “duboko razočarana” ovom presudom.

“Na stotine hiljada korisnika DACA mogli su da žive i rade zakonito u našoj zemlji bez straha od deportacije”, napisala je Jean-Pierre. “Kao što smo dugo tvrdili, ne slažemo se sa zaključkom okružnog suda da je DACA nezakonit i nastavićemo da branimo ovaj program od pravnih izazova.”

Ministar za državnu bezbednost Alejandro Mayorkas osudio je ovu odluku u saopštenju, ali je potvrdio da će ministarstvo nastaviti da obrađuje obnove za trenutne korisnike DACA.

Ministarstvo pravde je odbilo da komentariše ovu odluku.

DACA program osnovan je 2012. godine sa namerom da dopusti privremeni ostanak nezakonitim imigrantima koji su dovedeni u SAD kao deca, grupi koja se često naziva “Dreamers” (Sanjari), i omogući im da žive i rade u SAD-u. Mnogi od njih su sada odrasli. Prema podacima vlade, do kraja marta bilo je 578.680 imigranata upisanih u DACA program.

edition.cnn.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0