Savetodavni komitet odobrio novu Moderninu vakcinu, čeka se odluka FDA

Savetodavni komitet odobrio novu Moderninu vakcinu, čeka se odluka FDA

11 napuštenih gradova u SAD koje još uvek možete posetiti
Pohađanje osnovne ili srednje škole u Sjedinjenim Državama na osnovu F-1 vize – Evo najvažnijih informacija
Ilinois uvodi obavezno zakazivanje za obnovu vozačkih dozvola na određenim lokacijama

Šef Uprave za hranu i lekove (FDA) rekao je kasno u četvrtak da će njegova agencija preduzeti mere za brzo odobrenje druge vakcine protiv COVID-19 za borbu protiv pandemije, nekoliko sati nakon što je Modernina vakicna dobila ključnu potvrdu vladinog savetodavnog odbora.

Komesar FDA Stephen Hahn rekao je u izjavi da su regulatori saopštili svoje planove proizvođaču lekova Moderni, koji je zajedno sa Nacionalnim institutom za zdravlje razvio vakcinu. Saopštenje je usledilo nakon što je odbor savetnika FDA, glasanjem 20-0, presudio da su prednosti vakcine veće od rizika za one starije od 18 godina.

Jednom kada FDA izda odobrenje za hitnu upotrebu, Moderna će započeti isporuku miliona doza namenjenih zdravstvenim radnicima i stanovnicima staračkih domova, kako bi podstakla najveću vakcinaciju u istoriji SAD.

Kampanja je započela početkom ove nedelje prvom vakcinom u SAD, koju su razvili Pfizer i BioNTech. Vakcnina Moderne pokazala je sličnu efikasnost, pružajući 94% zaštite od COVID-19 u kompanijinoj trajnoj studiji na 30.000 ljudi.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0