San Francisko otvara prvu ‘besplatnu pijacu’ iz koje kupci mogu otići bez plaćanja

San Francisko otvara prvu ‘besplatnu pijacu’ iz koje kupci mogu otići bez plaćanja

Čikago: Klizalište u parku Maggie Daley ponovo je otvoreno
LETS HELP OGNJEN – Za Ognjenovo bolje sutra
Nikola Jokić MVP regularne sezone NBA lige

San Francisko je otvorio svoju prvu pijacu u vrednosti od 5,5 miliona dolara, gde odobreni stanovnici mogu da pokažu karticu za beneficije, stave željene proizvode u kolica, evidentiraju ih na izlazu radi praćenja zaliha i odu bez plaćanja.

Objekat u oblasti Bayview-Hunters Point ima za cilj da bude alternativa narodnim kuhinjama, pružajući iskustvo kao u supermarketu u oblasti gde su mnoge prodavnice zatvorene zbog visoke stope kriminala.

Pijaca District 10 Market, površine 4000 kvadratnih stopa, prva je među pijacama za osnaživanje snabdevanja hranom u San Francisku, koje su finansirane od strane Agencije za ljudske usluge San Franciska. Kvalifikovane osobe dobijaju karticu sličnu onoj iz Costco prodavnice, koja im omogućava korišćenje objekta jednom mesečno. Pravo na ovu uslugu imaju osobe koje žive u jednoj od tri poštanske zone, koje su provereni klijenti socijalnih službi, imaju izdržavana lica mlađa od 25 godina ili se kvalifikuju zbog bolesti povezane s ishranom, i koje su upućene od strane jedne od jedanaest zajedničkih organizacija koje su deo mreže preporuka pijace.

Program je namenjen da dopuni bonove za hranu koji ponestanu pri kraju meseca, posebno zbog porasta cena hrane usled inflacije. Ovo bi bio dopunski izvor hrane. 

Objekat je dizajniran tako da u velikoj meri oponaša iskustvo kupovine u supermarketu, gde se proizvodi korisnika mere i skeniraju prilikom “izlaska” radi praćenja zaliha i upravljanja lancima snabdevanja. District 10 Market, koji funkcioniše na osnovu subvencije od 5,5 miliona dolara iz San Franciska, koristi sredstva poreskih obveznika za kupovinu kvalitetnih svežih proizvoda od farme Rodriguez Brothers Ranch iz Votsonvila, i u velikoj meri se oslanja na donacije drugih prodavnica za stabilne proizvode na policama i higijenske proizvode.

District 10 je jedna od najsiromašnijih zajednica u San Francisku i dom je nekim od najvećih javnih stambenih projekata u gradu. Kao rezultat visoke stope kriminala, prodavnice su imale teškoće da opstanu u ovom području, uprkos velikoj populaciji.

Ako objekat u oblasti Bayview-Hunters Point postigne ciljeve grada, grad planira da otvori više takvih objekata u drugim nisko prihodnim oblastima.

NYPOST

COMMENTS

WORDPRESS: 0