SAD: Prvi kućni test na koronavirus uskoro u prodaji, cena oko 30 dolara

SAD: Prvi kućni test na koronavirus uskoro u prodaji, cena oko 30 dolara

U narednih 20 godina, milenijalci će naslediti oko 90 triliona dolara imovine
Air Serbia otkazuje letove zbog „velikog broja nepovoljnih faktora“. Otkazan svaki sedmi let
Evo kada možete očekivati novi stimulusni ček od $1400

Prvi kućni test na koronavirus za koji neće biti potreban recept, uskoro će se naći u prodaji u SAD po ceni od 30 dolara, nakon što je njegovu upotrebu odobrila američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Odobrenje upotrebe testa, koji može da ukaže na prisutnost virusa za 20 minuta, “je veliki korak” u borbi protiv kovida-19, rekao je direktor uprave FDA Stiven Han dodajući da će se test moći da se kupi u apotekama.

Prve zalihe ovoga testa bitć ograničene, a proizvodi ga kompanija “Ellume” sa sedištem u Kaliforniji koja u januaru planira da plasira na tržište tri miliona primeraka, nakon čega će tokom prve polovine 2021. godine povećati proizvodnju i distribuciju, piše AFP, prenose mediji.

Reč je o antigenskom testu, što znači da otkriva protein na površini koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa.

Iz ove kompanije kažu da će test osim u  apotekama moći da se naruči i preko interneta. Pribor se sastoji od štapića za uzimanje nazalnog brisa nosa, hemijskog rastvora i trakica za testiranje. Iz Kompanije “Ellume” su rekli da će štapić za nazalni bris biti nešto kraći od klasičnog medicinskog, pa će smo uzimanje brisa biti manje neprijatno.

Rezultati, koji su dostupni za dvadesetak minuta potom se digitalno povezuju sa aplikacijom za pametni telefon koja korisniku pomaže u njihovoj interpretaciji. Istovremeno je, putem aplikacije pametnog telefona moguće doći u kontakt sa nadležnim lekarom, ali se mogu i poslati rezultati.

Za razvoj testa  ova kompanija je od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) dobila 30 miliona dolara.

Stručnjaci FDA su ustanovili da ovi testovi, poput ostalih koji koriste sličnu metodologiju, rezultiraju malim postotkom lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata.

Kod osoba sa simptomima koronavirusa ispravno se otkriva 96 odsto pozitivnih uzoraka i 100 odsto negativnih.

FDA savetuje da se korisnici testa koji dobiju negativan rezultat, a imaju simptome koronavirusa, svakako obrate lekaru.

Izvor: Nedeljnik.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0