SAD odobrile treću dozu vakcine za osobe sa oslabljenim imunitetom

SAD odobrile treću dozu vakcine za osobe sa oslabljenim imunitetom

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan Opena
Najskuplje i najjeftinije države u SAD za odgajanje dece
Kratka istorija Bele kuće –najbitnijeg doma Amerike

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak je preporučio upotrebu dodatne doze vakcine protiv Kovida 19 kod pojedinih osoba sa ugroženim imunitetom, prenosi agencija Rojters.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) prethodno je, u četvrtak veče, odobrila hitnu upotrebu dodatne doze vakcine protiv Kovida 19, kompanija “Fajzer” i “Moderna”, kod pacijenata sa visokim rizikom, dok broj zaraženih delta varijantom virusa nastavlja da raste.

“Posle sveobuhvatnog razmatranja dostupnih podataka, FDA je utvrdila da ova mala, ranjiva grupa može da ima koristi od treće doze Fajzer-Bajontek ili Modernine vakcine. Drugi koji su u potpunosti imunizovani su adekvatno zaštićeni i trenutno im nije potrebna dodatna doza vakcine protiv Kovida 19”, tvitovala je Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesara FDA.

Te doze su namenjene ljudima koji skoro sigurno nisu bili prvobitno adekvatno zaštićeni”, rekao je doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savetnik Bele kuće.

Među njima su pacijenti sa transplantima, ljudi koji dobijaju hemoterapiju ili su na lekovima koji im suzbijaju imuni sistem. FDA je utvrdila da oni mogu da prime treću dozu vakcine najmanje 28 dana posle druge. Međutim, nije pomenula pacijente sa ugroženim imunitetom koji su primili jednu dozu vakcine kompanije “Džonson i Džonson”.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u petak da se odobrenje dodatne doze trenutno ne odnosi na Džonson i Džonson vakcine zbog, kako je navedeno, nepotpunih podataka.

Odluka Uprave za hranu i lekove, prema procenama, obuhvata manje od 3 odsto punoljetnih Amerikanaca.

COMMENTS

WORDPRESS: 0