SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%

SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%

Da li znate koliko Amerikanaca nikada nije letelo avionom niti putovalo van svoje države?
Dolar nastavlja da jača. Najveći rast od februara
Kako će grad Čikago kontrolisati dvonedeljni karantin za putnike iz ugroženih država?

Cene benzina, hrane i većine drugih dobara i usluga skočile su u maju, što znači da je inflacija dostigla novi rekord u poslednjih 40 godina, a američka domaćinstva ne mogu da dobiju predah od rastućih životnih troškova.

Maloprodajne cene su prošlog meseca skočile 8,6% u odnosu na isti period prošle godine, brže od aprilskog rasta od 8,3%, saopštio je Sekretarijat za rad. Novi podaci o inflaciji, koja je najveća na godišnjem nivou od decembra 1981, pojačaće pritisak na Federalne rezerve da nastavljaju da agresivno podižu kamatne stope.

Od aprila do maja, cene su porasle za 1%, što je mnogo više od povećanja od 0,3% od marta do aprila. Iza tog rasta stoje mnogo više cene hrane, goriva, stanarine, karata za avion i novih i polovnih automobila.

Predsednik Džo Bajden u petak je ocenio da su SAD u dobroj poziciji da prebrode najgoru inflaciju u više od 40 godina. Bajden je obećao da će nastaviti da se bori protiv inflacije dok je obilazio luku Los Anđeles – najprometniju luku u Americi i mesto za koje je Bela kuće prošlog oktobra saopštila da će biti ključno za smanjivanje pritiska cena.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0