SAD: Bajden najavljuje nove mere za kontrolu oružja

SAD: Bajden najavljuje nove mere za kontrolu oružja

Evo koliko ušteđenih para ima prosečan Amerikanac
Tržište nekretnina u krizi: Ovo su američki gradovi sa najvećim padom cena
Taste Atlas objavio listu najboljih jela i kuhinja. Srpska pljeskavica među 100 najboljih svetu

Predsednik SAD Džo Bajden i sekretar za pravosuđe Merik Garland u četvrtak bi trebalo da predstave nove mere za rešavanje problema oružanog nasilja u Americi.

Uoči njihovog obraćanja, Bela kuća je objavila detalje pojedinih inicijativa, a oružano nasilje je nazvala “epidemijom”.

Među merama je i predloženi propis Sekretarijata za pravosuđe čiji cilj je da se zaustavi trgovina oružjem koje nema serijske brojeve i kojem policija zbog toga može teško da uđe u trag, ako se koristi tokom nekog krivičnog dela.

Sekretarijat takođe planira da objavi obrazac za zakone koji članovima porodica i organima za sprovođenje zakona omogućavaju da od suda zatraže da privremeno ograniči pristup oružju za osobe za koje se smatra da su opasne po sebe ili druge. Obrazac bi trebalo da pojedinačnim državama bude polazna tačka da usvoje svoje verzije zakona.

Nove mere takođe obuhvataju godišnji izveštaj o trgovini vatrenim oružjem i niz akcija protiv nasilja u lokalnim zajednicama.

Bajden planira i da imenuje Dejvide Čipmena, bivšeg federalnog agenta i savetnika organizacije za kontrolu oružja ” Gifords pravni centar za sprečavanje oružanog nasilja”, da bude na čelu američke Uprave za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive. Čipmen je 25 godina bio agent te agencije, a učestovao je u istragama bombaških napada na Svetski trgovinski cenatar u Njujorku i na federalnu zgradu u Oklahoma sitiju 1990-tih.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0