SAD: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima u prošloj nedelji

SAD: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima u prošloj nedelji

Premijera filma “Crna Gora: Podeljena zemlja”, Borisa Malagurskog u Čikagu 7. novembra!
Kuća mora da bude blizu mame: Kako se Amerikanci odlučuju na kupovinu nekretnine
Restorani u SAD ograničavaju pristup određenim stolovima samo za najbogatije goste

Broj američkih građana koji su se prethodne nedelje prijavili za novčanu pomoć nezaposlenima, prema podacima Sekretarijata za rad, iznosio je 840.000.

Uprkos manjem broju prijava u odnosu na prethodne sedmice – agencija Asošijeted pres ukazuje da se trend povećane nezaposlednosti nastavio i u sedmom mesecu krize izazvane pandemijom Kovida 19.

Izveštaj Sekretarijata za rad ukazuje da je ukupan broj građana u Sjedinjenim Državama koji primaju naknade za nezaposlene smanjen za jedan milion – na 11 miliona.

To ukazuje, pojašnjava AP, da je deo nezaposlenih uspeo da se vrati na svoja pređašnja radna mesta. Međutim, pokazatelj je i da je deo građana iscrpeo redovne državne isplate u trajanju od 26 nedelja i prešao na dodatne programe u trajanju od tri meseca.

Istovremeno, američke vlasti su saopštile da se 464.000 građana protekle sedmice prijavilo za poseban novootvoreni program koji samozaposlenima, honorarcima i sezonskim radnicima obezbeđuje pomoć.

Američka ekonomija nadoknadila je više od polovine od ukupno 22 miliona izgubljenih radnih mesta tokom pandemije koronavirusa. Međutim, broj zaposlenih građana u odnosu na februar manji je za 10,7 miliona ljudi – što prevazilazi brojke koje su obeležile globalnu ekononsku krizu u periodu 2008-2009.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi se, bez dodatne ekonomske pomoći, čitave porodice širom SAD-a narednih mesecim mogle boriti da plate račune, plate kirije, nabave hranu i izbegnu prinudna iseljenja.

Prema istraživanju Biroa za popis stanovništva objavljenom u sredu, trećina građana ima poteškoće da plati uobičajene troškove: stanarinu, hranu, rate kredita za kupljene automobile i račune.

COMMENTS

WORDPRESS: 0