SAD: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima u prošloj nedelji

SAD: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima u prošloj nedelji

Azbuka – Online škola srpskog jezika za decu i omladinu u dijaspori
Više stotina Srba zarobljeno na kruzerima na obali SAD
Veliki uspeh srpskog sporta! Na Olimpijadi u Tokiju osvojeno rekordnih 9 medalja

Broj američkih građana koji su se prethodne nedelje prijavili za novčanu pomoć nezaposlenima, prema podacima Sekretarijata za rad, iznosio je 840.000.

Uprkos manjem broju prijava u odnosu na prethodne sedmice – agencija Asošijeted pres ukazuje da se trend povećane nezaposlednosti nastavio i u sedmom mesecu krize izazvane pandemijom Kovida 19.

Izveštaj Sekretarijata za rad ukazuje da je ukupan broj građana u Sjedinjenim Državama koji primaju naknade za nezaposlene smanjen za jedan milion – na 11 miliona.

To ukazuje, pojašnjava AP, da je deo nezaposlenih uspeo da se vrati na svoja pređašnja radna mesta. Međutim, pokazatelj je i da je deo građana iscrpeo redovne državne isplate u trajanju od 26 nedelja i prešao na dodatne programe u trajanju od tri meseca.

Istovremeno, američke vlasti su saopštile da se 464.000 građana protekle sedmice prijavilo za poseban novootvoreni program koji samozaposlenima, honorarcima i sezonskim radnicima obezbeđuje pomoć.

Američka ekonomija nadoknadila je više od polovine od ukupno 22 miliona izgubljenih radnih mesta tokom pandemije koronavirusa. Međutim, broj zaposlenih građana u odnosu na februar manji je za 10,7 miliona ljudi – što prevazilazi brojke koje su obeležile globalnu ekononsku krizu u periodu 2008-2009.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi se, bez dodatne ekonomske pomoći, čitave porodice širom SAD-a narednih mesecim mogle boriti da plate račune, plate kirije, nabave hranu i izbegnu prinudna iseljenja.

Prema istraživanju Biroa za popis stanovništva objavljenom u sredu, trećina građana ima poteškoće da plati uobičajene troškove: stanarinu, hranu, rate kredita za kupljene automobile i račune.

COMMENTS

WORDPRESS: 0