Rok za povraćaj poreza ističe 15. jula. Evo šta sve treba da znate.

Rok za povraćaj poreza ističe 15. jula. Evo šta sve treba da znate.

Najbogatiji grad na svetu: U Njujorku živi 340.000 milionera
Kako postati vozač kamiona – sve što morate znati o jednom od najpoželjnijih poslova u Americi
Prve doze Fajzerove vakcine stigle u Čikago

Pandemija koronavirusa naterala je Ministarstvo finansija i IRS da po prvi put u istoriji odlože rok za povraćaj poreza sa aprila na jul. Rok za slanje obrazaca za povraćaj i plaćanje poreza ističe 15. jula. Ukoliko još uvek niste uradili vaše poreze Chicago Glasnik vam donosi najvažnije stvari koje treba da znate vezane za ovogodišnji povraćaj poreza.

Kada je posednji rok da uradi povraćaj poreza?

Rok za podnošenje i plaćanje federalnog poreza na dohodak za 2019. godinu je 15. jul 2020. godine.
Ranije ove godine, IRS je odložio rok za prijavu poreza sa 15. aprila na 15. jul zbog pandemije. Ministarstvo finansija i IRS rekli su 29. juna da se rok za podnošenje i plaćanje poreza za 2019. godinu neće naknadno produžavati.

Da li mogu da apliciram za produžetak roka?

Da, delimično. Poreski obveznici kojima je potrebno više vremena da pripreme povraćaj mogu podneti obrazac 4868 do 15. jula kako bi dobili tromesečno automatsko produženje do 15. oktobra 2020. Ovaj obrazac je dostupan na mreži.

Međutim, produženje roka za podnošenje znači da nakon 15. jula, možete platiti kamate i kazne.

Šta se dešava državnim porezima (State Tax)?

Prema Američkom institutu CPA-e, koji prati državne poreske smernice u vezi sa koronavirusom, 40 država i D.C. odložile su rokove za prijavu i plaćanje poreza na dohodak od 15. aprila do 15. jula.

Da li je produžen i rok za tradicionalne doprinose IRA, Roth IRA ili zdravstvene uštede ?

Rok za davanje doprinosa na individualne penzione račune, Roth IRAs i HSAs, 15. aprila je sada 15. jula.

Da li ima nekih promena kod povraćaja poreza ove godine?

Povraćaji poreza na dohodak za fizička lica koja budu izdata nakon 15. aprila biće isplaćeni sa kamatama, sve dok se povrat podnese do 15. jula. IRS je rekao da isplate kamata mogu stići odvojeno od povrata poreza.

Kada ovi povraćaju poreza kasne, agencija plaća kamate po daleko višim stopama od banaka: 5% dnevno za drugi kvartal koji je završio 30. juna, a 3% dnevno za treći kvartal koji počinje 1. jula. Ova kamata je oporeziva.

IRS je takođe priznala da nije u stanju da obradi papirne poreske prijave primljene poštom u toku proleća. IRS sada radi kroz te zaostale slučajeve, brzinom od oko milion obrađenih slučajeva nedeljno.

Izvor: Wall Street Journal

COMMENTS

WORDPRESS: 0