Rok za dobijanje REAL ID-a u Ilinoisu odložen do 2023.godine – evo šta treba da znate

Rok za dobijanje REAL ID-a u Ilinoisu odložen do 2023.godine – evo šta treba da znate

Više od 100 miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv Kovida 19
SAD treće na svetu po broju obolelih, u Ilinoisu potvrđeno 1285 zaraženih!
Holivudski glumac snimio pesmu o srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji

Stanovnici Ilinoisa su imali rok do 1.oktobra da dobiju vozačku dozvolu usklađenu sa Real ID-om, ali oni koji nose vozačku dozvolu ili ličnu kartu Illinois-a sada imaju rok do 3.maja 2023.godine da ažuriraju svoju državnu dozvolu ili ličnu kartu.

Odeljenje za nacionalnu bezbednost je odobrilo proširenje svoje prethodne direktive, koja zahteva da svi oblici ličnih dokumenata budu u skladu sa stvarnim ID-jem.

Evo šest stvari koje trebate znati o vozačkim dozvolama u Ilinoisu i saveznim zahtevima za Real ID.

Šta je Real ID?

Real ID je vozačka dozvola ili lična karta koji je usklađen sa Zakonom o stvarnim identifikacijama, koji kaže da su sigurne vozačke dozvole i identifikacioni dokumenti sastavni deo nacionalne bezbednosti. Kongres je 2005.godine usvojio preporuku Komisije od 11.septembra da savezna vlada postavi standarde za oblike identifikacije, poput državnih legitimacija.

Kako izgleda lična karta (ID)?

U gonjem desnom uglu lične karte Ilinoisa se nalazi zvezda u zlatnom krugu. Ovaj simbol označava da je identifikacija federalno usklađena.

Koji su uslovi putovanja ako mi je lična karta istekla?

Svako ko ima vozačku dozvolu, dozvolu za učenje ili ličnu kartu iz države Ilinois sa rokom važenja između 1.januara 2020.godine i 31.decembra 2021.godine, može da zadrži svoju ličnu kartu do kraja godine.

Stanovnici Ilinoisa koji lete u zemlji mogu koristiti važeći američki pasoš ili dobiti legitimaciju (ID) od kancelarije državnog sekretara Ilinoisa. Rok za dobijanje iste je 3.maj 2023.godine.

real id chicago glasnik

Da li mi treba Real ID?

Preporučuje se da stanovnici koji nemaju važeći američki pasoš ili pasošku kartu i koji redovno lete u zemlji ili posećuju vojne baze ili druge savezne objekte dobiju svoj Real ID.

Mogu li obnoviti ovaj dokument online?

Za većinu ljudi, obnavljanje vozačke dozvole ili lične karte u Ilinoisu se može obaviti online na zvaničnom sajtu države (sajtu možete pristupiti klikom OVDE). Međutim, postoje izuzeci za ljude kojima se prvi put izdaje licenca ili lična karta i za one koji obnavljaju dozvolu za nastavu ili komercijalnu dozvolu za učenike (commercial learner’s permit). Ti slučajevi moraju biti rešeni lično u ustanovi za dobijanje vozačke dozvole.

Kakav je proces ako moram da odem do kancelarije državnog sekretara?

Potrebne su četiri vrste dokumentacije: dokaz identiteta, dokaz o broju socijalnog osiguranja, dokaz o prebivalištu u državi i dokaz o potpisu. Za svaku kategoriju važe sledeće mogućnosti:

  • Identitet: izvod iz matične knjige rođenih ili američki pasoš
  • Broj socijalnog osiguranja: kartica socijalnog osiguranja, W-2 ili platna kartica će zadovoljiti ovaj kriterijum
  • Državni boravak: mogu se koristiti dokumenti poput kreditne kartice, izvoda iz banke ili računa za struju poslani na vašu kućnu adresu
  • Potpis: kreditna kartica, otkazan ček ili trenutna lična karta

Ako vam je izdat privremeni vid dokumenta, još uvek možete putovati u zemlji avionom, ali pasoš treba da se koristi dok se zvanični dokument ne primi poštom, otprilike 15 dana nakon posete kancelariji državnog sekretara.

 

Izvor: Chicagotribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0