Republikanci predlažu novi paket pomoći vredan 300 milijardi dolara

Republikanci predlažu novi paket pomoći vredan 300 milijardi dolara

12 najprodavanijih električnih vozila u 2021.godini
Danas je Dan mrmota: Slavni mrmot Fil najavio kraj zime i dolazak lepšeg vremena
Amerika: Aldi je najavio otvaranje još 800 prodavnica do kraja 2028. godine

U američkom Senatu u kojem većinu imaju republikanci, u utorak će biti podnet novi predlog zakona o pomoći zbog pandemije koronavirusa o kojem bi moglo da se glasa već ove nedelje, najavio je lider republikanaca Mič Mekonel.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane savetnike, prenosi da je predloženi paket pomoći vredan 300 milijardi dolara, mnogo manje od hiljadu milijardi koliko su republikanci tražili pre nekoliko nedelja, te da će to umanjiti šanse da ga podrže demokrate.

Mekonel je objasnio da će predlog obuhvatiti “neka od najhitnijih zdravstvenih, obrazovnih i ekonomskih pitanja”.

“U njemu nije svaka ideja koja se sviđa našoj stranci. Uveren sam da će demokrate smatrati isto. Međutim, republikanci veruju da mnoge ozbiljne razlike u stavovima dve stranke ne bi trebalo da budu prepreka postizanju dogovora gde je to moguće i usvajanju zakona koji će pomoći našoj zemlji”, naveo je Mekonel u saopštenju.

Demokrate su odmah odbacile republikanski predlog, navodeći da bi on trebalo da posluži kao politički izgovor republikanskim senatorima koji su u tesnim izbornim trkama za rezibor.

Republikanci u Senatu su po svemu sudeći odlučni da usvoje još jedan zakonski predlog koji nije ni blizu da reši postojeće probleme i ne ide nikuda”, naveli su u zajedničkom saopštenju predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer. ​

Republikanci i demokrate mesecima pregovaraju o novoj fazi pomoći zbog pandemije, nakon što su ove godine odobrili više od 3 hiljade milijardi dolara. U Americi je od koronavirusa preminulo gotovo 190.000 ljudi, a milioni su ostali bez posla.

Međutim, članovi Senata su prošlog meseca otišli na letnju pauzu bez izjašnjavanja o još jednom paketu pomoći od 3 hiljade milijardi dolara, koji je Predstavnički dom usvojio u maju, ili o nekoj drugoj alternativi.

Dve stranke su duboko podeljne u pogledu nove pomoći, ali neslaganja ima i među samim republikancima.

Izostanak dogovora dovodi u pitanje isplatu još jedne direktne novčane pomoći Amerikancima od 1.200 dolara, obnovu veće pomoći građanima koji su izgubili posao zbog pandemije, poboljšanje popularnog programa za subvencionisanje preduzeća i novčanu pomoć za otvaranje škola i državne i lokalne vlade.

Šef kabineta Bele kuće Mark Medouz prethodno je rekao da se nada da će pre predsedničkih izbora 3. novembra biti usvojen još jedan paket pomoći ekonomiji i građanima pogođenim pandemijom.

Međutim, nije nagovestio da ima napretka u pregovorima sa demokratama u Kongresu. U intervjuu za kablovsku mrežu Foks, Medouz je rekao da se nada da će zakonski predlog republikanaca biti osnova za budući sporazum sa demokratama i dodao da su pregovori u toku.

Pregovarači, predsedavajuća Predstavničkog doma i sekretar za finansije Stiven Mnučin ipak su uspeli da se dogovore da izbegnu zatvaranje vladinih agencija krajem meseca, usvajanjem privremenog zakonskog predloga za finansiranje vlade do decembra u kojem ne bi bilo kontroveznih stavki.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0