Rekordan dug – Amerikanci dužni 986 milijardi dolara na kreditinim karticama

Rekordan dug – Amerikanci dužni 986 milijardi dolara na kreditinim karticama

Najmoćniji pasoši na svetu 2023.godine. Američki pasoš na devetom mestu
Field Muzej u Čikagu nudi besplatan ulaz u januaru i februaru
Četiri hotela u Čikagu na listi najboljih na svetu

Amerikanci sada duguju rekordnih 986 milijardi dolara na svojim karticama, što je 17% više nego godinu dana ranije, prema podacima Banke federalnih rezervi Njujorka.

Iako nikada nije mudro nagomilavati dugove, današnje rekordno visoke kamate za kreditne kartice mogu gurnuti ljude u još dublje finansijske probleme. Prosečna godišnja procentualna stopa je sada 20,92%, što je više od bilo koje tačke otkako su Federalne rezerve počele da prate APR kartica 1994. godine, prema nedavnoj studiji WalletHub-a.

Mnogi Amerikanci koji imaju stanje na kreditnoj kartici nisu svesni koliko su im visoke kamatne stope ili koliko ih košta nošenje duga. Evo kako da počnete da smanjujete dug na kreditnoj kartici sada, kažu stručnjaci.

Evo nekoliko smernica kako se možete izboriti sa dugom na kreditnim karticama:

  1. Ograničite upotrebu kreditne kartice
  2. Prebacite svoje stanje na 0% karticu
  3. Osmislite plan otplate
  4. Prvo otplatite dug sa visokim kamatama

Jedan od najefikasnijih načina da počnete da se bavite onim što se može osećati kao teret duga jeste tako što ćete prvo zaustaviti njegovo nagomilavanje. Potrebna je disciplina, ali pokušajte da ograničite korišćenje kartice kako ne biste trošili novac koji nemate, savetovao je Michael Hershfield, osnivač i izvršni direktor štedne platforme Accue Savings.

Ako možete, smanjite upotrebu kreditne kartice na nulu dok ne otplatite dug. Ovo je fokusiran način da se oslobodite tereta duga u kojem se nalazite“, rekao je za CBS MoneyWatch.

Umesto toga, premestite većinu svoje potrošnje na debitnu karticu, što vam olakšava da ostanete u toku sa time koliko trošite.

Stanje vaše kreditne kartice raste svakog meseca bez obzira da li trošite više ili ne, na osnovu prosečne mesečne kamatne stope izdavaoca kredita. Zaustavite rast tako što ćete svoje postojeće stanje preneti na novu kreditnu karticu koja naplaćuje 0% kamate za uvodni period do 21 meseca, preporučuju stručnjaci.

Primeri takvih kartica uključuju karticu Wells Fargo Reflect, BankAmericard i kartice City Simplicity i City Diamond Preferred. Ali imajte na umu da izdavaoci kredita koji nude kartice sa ograničenom kamatom od 0% računaju na klijente koji imaju dug nakon isteka uvodne stope.

Da ne biste upali u tu zamku, planirajte da otplatite dug na ograničenoj kartici od 0% pre isteka ponude. Počnite tako što ćete podeliti ono što dugujete sa brojem meseci u kamati od 0%.

Uzmite nekoga sa prosečnim stanjem na kreditnoj kartici od 5.733 dolara u prvom kvartalu. Tipičan vlasnik duga koji prenosi dug na karticu od 0% sa rokom od 21 meseca trebalo bi da ima za cilj da uplati 273 dolara svakog meseca kako bi postigao normalno stanje do isteka perioda počeka kamate.

Najbolje je da se držite plana plaćanja na nivou ako možete“, rekao je viši analitičar Bankrate-a Ted Rosman za CBS MoneyWatch. „Na taj način ostvarujete napredak na tom putu i imate samo-nametnuti rok, tako da se nećete suočiti sa isplatom u obliku balona tog prošlog meseca“.

Ako možete da se držite tog stabilnog plana, to vam može uštedeti mnogo vremena i interesa”, dodao je on.

Rešenje za ovaj pristup: Nemojte kombinovati postojeći dug sa novim kupovinama. APR-ovi sa visokom karticom naglašavaju važnost otplate duga što je pre moguće.

Ove stope su višestruko veće od drugih uobičajenih oblika duga“, rekao je Rosman. „One su i do šest puta veće od stopa na hipoteke, kredite za automobile ili studentske zajmove“.

Hersfield iz kompanije Accue Savings takođe naglašava važnost da se prvo isplati najskuplji oblik duga.

Ako imate nekoliko dužničkih obaveza, prvo se fokusirajte na otplatu onih sa najvišim kamatama i naknadama. To će na kraju rezultirati dugoročnim smanjenjem duga“, rekao je on.

Da bi pomogli u otplati duga, potrošači takođe mogu da se uključe u sporedne poslove kako bi ostvarili veći prihod ili smanjili nepotrebne troškove, dodaju stručnjaci.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0