Rekordan broj imigranata milijardera u Americi. Evo ko se sve nalazi na listi

Rekordan broj imigranata milijardera u Americi. Evo ko se sve nalazi na listi

USCIS će isprobati novu verziju testa za dobijanje američkog pasoša. Evo šta je promenjeno
USCIS: Velika kašnjenja u štampanju zelenih karata i radnih dozvola
Šta obuhvata lekarski pregled za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija

Kada je osnivač i izvršni direktor Zoom-a, Eric Yuan, 1990tih godina kao diplomac sa koledža rešio da bude deo američke nacije, viza mu je bila odbijena 8 puta u roku od 18 meseci. Odlučan da se pridruži idolima poput Bill Gates-a u polju tehnologije, sin rudarskih inženjera u kineskoj istočnoj provinciji Shandong je odbio da prihvati ne kao odgovor.

Rekao sam sebi, u redu. Učiniću sve što mogu dok mi ne kažu da nikada ne mogu da dođem“, rekao je Yuan za Forbes 2019.godine. „U suprotnom, neću stati“.

Juan-ova upornost se isplatila. Konačno je dobio vizu i krenuo u California-u u leto 1997.godine kako bi se pridružio WebEx-u kao zaposleni. Dve decenije kasnije, rivalska kompanija za video komunikacije koju je osnovao i vodio je iz temelja promenila način na koji se međusobno povezujemo usred globalne pandemije.

Yuan (koji je imao bogatstvo oko 5,2 milijarde dolara od 11.marta – datum koji je Forbes koristio za merenje neto vrednosti za najnoviju listu milijardera) je samo jedan od 92 američka državljana rođena u inostranstvu na Forbes-ovoj godišnjoj listi svetskih milijardera za 2022.godinu koji žive u Sjedinjenim Državama. Dobro ste čuli – 13% od 735 američkih državljana na listi su imigranti.

Sa zajedničkom neto vrednošću od 711 milijardi dolara, ovi državljani Sjedinjenih Država rođeni u inostranstvu čine 15% ukupnog bogatstva američkih milijardera. Sami su izgradili svoje bogatstvo – 92% su sami izgradili, u poređenju sa 71% za 628 američkih milijardera koji su rođeni na tlu Amerike.

Ovi imigranti potiču iz 35 različitih država i svih kontinenata osim Antarktika. Najbogatija osoba na svetu, Elon Musk iz kompanije Tesla i SpaceX (219 milijardi dolara) jedan je od trojice iz Južne Afrike. Još petoro dolazi iz drugih krajeva Afrike, uključujući Tope Awotona (1,4 milijarde dolara), osnivača i izvršnog direktora kompanije za planiranje softvera Calendly. Kao dvanaestogodišnjak u Lagosu, u Nigeriji, Awotona je bio svedok smrti svog oca tokom krađe automobila. Tri godine kasnije, on i njegova porodica su se preselili u Atlantu, Georgia.

Kada dolazite iz druge države i morate da se uklopite u sasvim drugu kulturu, naučite da se slažete s aljudima iz različitih sredina i imate empatiju prema ljudima svih različitih pozadina“, kaže Awotona.

Među drugim pridošlicama u kategoriji milijardera su milijarder u sferi mobilnih igara Adam Foroughi iz AppLovin-a (1,3 milijarde dolara), koji je rođen u Iranu godinu dana nakon Iranske revolucije 1979.godine, i mogul privatnog kapitala rođen u Jordanu Ramzi Musallam (4 milijarde dolara), čije su godine formiranja provedene na tržištima u razvoju kao što su Saudijska Arabija i Tanzanija, gde je njegov otac, palestinski hrišćanin rođen u Jerusalimu, radio za Inženjerski korpus američke vojske.

Ali Izrael je proizveo najviše milijardera imigranata na ovoj listi, uključujući braću Tom-a i Alec-a Gores (6 milijardi dolara i 2,6 milijardi) koji su skladištili police u očevoj prodavnici u Flint-u, Michigan, pre nego što su postali veliki u privatnom kapitalu, kao i izvršna direktorka Oracle-a Safra Catz (1,5 milijardi dolara), jedna od 10 ženskih imigranata sa bogatstvom koje broji 9 cifara.

Eren Ozmen (2,6 milijardi dolara) koja poseduje i vodi privatnu avio-kosmičku i odbrambenu kompaniju Sierra Nevada Corporation sa svojim suprugom Fatih Ozmen-om (2,5 milijardi dolara), jedna je takođe od 10 najbogatijih žena imigranata. Ozmeni su turski imigranti koji su došli u Sjedinjene Države na postdiplomske studije ranih 1980tih, privučeni zemljom mogućnosti koju su zamišljali dok su odrastali.

Kada smo bili deca, na drugom kraju sveta, gledali smo sletanje na Mesec na crno-belom televizoru. Naježilo nas je. Bilo je tako inspirativno“, rekao je Fatih Ozmen za Forbes 2018. „Pogledajte Sjedinjene Države i šta žene mogu da urade ovde u poređenju sa ostatkom sveta“, dodala je njegova supruga Eren.

Osam američkih milijardera rođeno je u Kanadi, uključujući ikonu nekretnina Mortimer-a Zuckerman-a (3 milijarde dolara), sina ukrajinskih jevrejskih imigranata koji su se nastanili u Montreal-u i prodavali duvan i slatkiše, a Robyn i Mark Jones (1,8 miiljardi dolara) iz Alberte su osnivači Goosehean Insurance kompanije u Texas-u.

Sedam milijardera imigranata je rođeno u Kini. Weili Dai (1,4 milijarde dolara) igrala je poluprofesionalnu košarku u Shanghai-u kao tinejdžerka pre nego što je sa svojim suprugom Sehat Sutardja-om (indonežanskim državljaninom Sjedinjenih Država, sa bogatstvom od 1,3 milijarde dolara) osnovala kompaniju za poluprovodnike Marvell Technology. Andrew Cherng, koji deli bogatstvo od 3,2 milijarde dolara sa svojom suprugom i suosnivačem Panda Express-a, Peggy Cherng (imigrantkinja iz Myanmar-a), takođe je rođen u Middle Kingdom-u.

Indija zaokružuje prva četiri kao rodno mesto sedam američkih milijardera, od kojih je pet steklo bogatstvo u tehnologiji, uključujući kapitaliste Vinod Khosla-u (6,9 milijardi) i Ram Shriram-a (2,6 milijardi), osnivača kompanije za sajber bezbednost Zscaler, Jay Chaudhry-ja (11,4 milijarde) i osnivača  kompanije veštačke inteligencije Amelia, Chetan Dube-a (2.4 milijarde dolara).

Broj 92 ne ubraja još 36 milijardera koji nisu državljani a žive i rade u Americi, uključujući braću John-a i Patrick-a Collison (procenjena vrednost bogatstva svakog brata je na 9,5 milijardi), isrske suosnivače giganta za digitalno plaćanje Stripe, i pop zvezdu Rihanna-u (1,7 milijardi) koja živi u Los Angeles-u i čiji su ulozi u kozmetičkoj liniji Fenty Beautyi biznisu donjeg veša Savage X Fenty pomogli da postane prvi građanin milijarder rodnog Barbadosa.

Ukupno skoro polovina (41) članova američkog kluba milijardera rođenih u inostranstvu je stekla svoje bogatstvo u polju tehnologije. Industrija finansija i investicija se nalazi na drugom mestu, sa 16 milijardera imigranata. U stvari, Silicijumska dolina je postala toliko zavisna od imigrantskih preduzetnika da su ugledni lokalni stanovnici počeli da traže manje politički termin za imigraciju.

To je zaista pitanje okvira. Ne bi trebalo da visokokvalifikovanu radnu snagu koja dolazi ovamo nazivamo imigrantima“, rekao je kapitalista i rani investitor Uber-a Jason Calacanis u nedavnoj epizodi podkasta „All-in“. „Trebalo bi da taj termin preoblikujemo u termin sticanje talenata. Trebalo bi da gledamo na to kao na sledeće: Amerika pokušava da pridobije više talenata ovde kako bismo mogli da osvojimo industrije koje su nam važne“.

Uvek postoji rizik da studenti iz ekonomskih rivala poput Kine svoje tehničke izume ponesu sa sobom – šest milijarderi koji su stekli američko državljanstvo dok su studirali u Americi su osnovali ili vodili kineske kompanije, uključujući Li Ge (8,8 milijardi dolara) koji je dobio doktorat iz organske hemije na Kolumbiji pre nego što je postao suosnivač proizvođača farmaceutskih sastojaka WuXi AppTec. (Forbes nije računao Li-ja ili 14 drugih državljana Amerike rođenih u inostranstvu koji žive van zemlje kao imigranti).

Međutim, mnogi drugi urođenici Kine su ostali u Sjedinjenim Državama nakon što su diplomirali na američkim koledžima, uključujući suosnivača i izvršnog direktora DoorDash-a Tony Xu-ja (1,3 milijarde dolara) čija je majka napustila karijeru u medicini u Kini da bi radila u kineskom restoranu u Americi dok je njen muž radio na svom doktoratu na Univerzitetu Illinois. Na kraju je otvorila svoju sopstvenu akupunkturnu i medicinsku kliniku, u kojoj nastavlja da radi u oblasti San Francisco Bay-a više od 20 godina.

DoorDash postoji danas da osnaži one poput moje mame koji su došli ovde sa snom da to sami ostvare“, napisao je Xu. „Borba za onog koji nema mnogo ovde je deo onoga ko sam ja i za šta se zalažemo u mojoj kompaniji“.

Evo kompletne liste milijardera imigranata na Forbes-ovoj godišnjoj listi svetskih milijardera 2022.godine (neto vrednosti su od 11.marta):

Redni broj Ime milijardera Neto vrednost Izvor prihoda

Država porekla

1

Elon Musk

$219 milijardi Tesla & SpaceX South Africa
2 Sergey Brin $107 milijardi Google

Russia

3

Miriam Adelson $27.5 miljardi Kazina Izrael
4 Rupert Murdoch & Family $20.8 milijardi Novine i TV mreža

Australia

5

Jensen Huang $20.6 milijardi poluprovodnici Taiwan
6 Thomas Peterffy $20.1 milijardi Diskontno posredovanje

Hungary

7

Jay Chaudhry $11.4 milijardi Bezbedonosni softveri India
8 Pierre Omidyar $11.3 milijardi eBay & PayPal

France

9

Jan Koum $9.8 milijardi WhatsApp Ukraine
10 George Soros $8.6 milijardi Hedge funds

Hungary

11

Shahid Khan $7.6 milijardi Auto delovi Pakistan
12 Patrick Soon – Shiong $7.3 milijarde Farmaceutski lekovi

South Africa

13

Douglas Leone $6.9 milijardi Preduzetnički kapital Italy
14 Micky Arison $6.9 milijardi Carnival krstarenja

Israel

15

Vinod Khosla $6.9 milijardi Preduzetnički kapital India
16 Philippe Laffont $6.5 milijardi Hedge funds

Belgium

17

Rocco Commisso $6.1 milijardi Telecom Italy
18 Tom Gores $6 milijardi Privatna imovina

Israel

19

Michael Moritz $5.9 milijardi Preduzetnički kapital Wales
20 Charles Simonyi $5.8 milijardi Microsoft

Hungary

21

Ken Xie $5.7 milijardi Bezbednost na internetu China
22 David Sun $5.6 milijardi Računarski hardveri

Taiwan

23

John Tu $5.6 milijardi Računarski hardveri China
24 Eric Yuan & Family $5.2 milijarde Zoom video platforma

China

25

Isaac Perlmutter $5.1 milijardi Marvel stripovi Israel
26 Peter Thiel $5 milijardi Facebook & investicije

Germany

27

Jeff Skoll $4.8 milijardi eBay Canada
28 Igor Olenicoff $4.7 milijardi Nekretnine

Russia

29

Dagmar Dolby & Family $4.6 milijardi Dolby laboratorije Germany
30 Min Kao & Family $4.6 milijardi Navigaciona oprema

Taiwan

31

Romesh T. Wadhwani $4.2 milijarde Softveri Pakistan
32 Thai Lee $4.1 milijardi IT provajderi

Thailand

33

Steven Udvar – Hazy $4.1 milijarda Lizing aviona Hungary
34 Rakesh Gangwal $4 milijarde Avio kompanija

India

35

Ramzi Musallam $4 milijarde Privatna imovina Jordan
36 Pablo Legorreta $3.8 milijardi Investicije

Mexico

37

John Catsimatidis $3.7 milijardi Naftna industrija i nekretnine Greece
38 Behdad Eghbali $4.3 milijarde Privatna imovina

Iran

39

Michael Xie $3.4 milijarde Bezbednost softvera China
40 Andrew & Peggy Cherng $3.2 milijarde Restorani

China & Myanmar

41

Haim Saban $3.1 miljarda TV mreža i investicije Egypt
42 Oren Zeev $3 milijarde Investicije

Israel

43

Mortimer Zuckerman $3 milijarde Nekretnine i mediji Canada
44 Nicolas Berggruen $2.9 milijardi Nekretnine i investicije

France

45

Alexis Le-Quoc $2.8 milijardi Računarstvo na Cloud-u France
46 Ben Ashkenazy $2.7 milijardi Nekretnine

Israel

47

C. Dean Metropoulos $2.7 milijardi Investicije Greece
48 Jerry Yang $2.7 milijardi Yahoo

Taiwan

49

Eren Ozmen $2.6 milijardi Vazduhoplovstvo Turkey
50 Alec Gores $2.6 milijardi Privatno vlasništvo

Israel

51

Ram Shriram $2.6 milijardi Preduzetnički kapital & Google India
52 David Baszucki $2.5 milijardi Online igrice

Canada

53

Fatih Ozmen $2.5 milijardi Vazduhoplovstvo Turkey
54 Chetan Dube $2.4 milijarde Tehnologija

India

55

Anthony Wood $2.4 milijarde Roku England
56 Rodney Sacks $2.4 milijarde Energetska pića

South Africa

57

Frank Laukien $2.3 milijarde Naučna oprema Germany
58 Noam Gottesman $2.3 milijarde Hedge funds

Israel

59

Osman Kibar $2.3 milijarde Biotehnologija Turkey
60 Daniel Lubetzky $2.2 milijarde Grickalice

Mexico

61

Jayshree Ullal $2.1 milijarda Umrežavanje računara England
62 David Zalik $1.9 milijardi Finansijska tehnologija

Israel

63

Frank Slootman $2.8 milijardi Softveri Netherlands
64 David Paul $1.8 milijardi Medicinski uređaji

India

65

David Hindawi $1.8 milijardi Softveri Iraq
66 Mark & Robyn Jones $1.8 milijardi Osiguranje

Canada

67

Marc Lasry $1.8 milijardi Hedge funds Marocco
68 George Marcus $1.8 milijardi Nekretnine

Greece

69

Sanjit Biswas $1.7 miljardi Sistemi senzora Canada
70 Noubar Afeyan $1.7 milijardi Biotehnologija

Lebanon

71

Jorge Perez $1.7 milijardi Nekretnine Argentina
72 Patrizio Vinciarelli $1.7 miljardi Elektronske komponente

Italy

73

Safra Catz $1.5 milijardi Softveri Israel
74 Egon Durban $1.5 milijardi Privatna imovina

Germany

75

Bharat Desai $1.5 milijardi IT kosulting Kenya
76 John Farber $1.5 milijardi Hemikalije

Romania

77

Michael Polsky $1.5 miljiardi Električna snaga Ukraine
78 Fayez Sarofim $1.5 milijardi Upravljanje novcem

Egypt

79

Stewart Butterfield $1.4 milijarde Softver za razmenu poruka Canada
80 Weili Dai $1.4 milijarde Poluprovodnici

China

81

Tope Awotona $1.4 milijarde Softveri Nigeria
82 Thierry Cruanes $1.4 milijarde Softveri

France

83

Benoit Dageville $1.4 milijarde Softveri France
84 Martin Selig $1.4 milijarde Nekretnine

Germany

85

Sehat Sutardja $1.3 milijarde Poluprovodnici Indonesia
86 Tony Xu $1.3 milijarde Usluga dostave hrane

China

87

Adam Foroughi $1.3 milijarde Igrice na mobilnim telefonima Iran
88 Leonid Radvinsky $1.2 milijarde e-trgovina

Ukraine

89

Stanley Tang $1.2 milijarde Aplikacija za dostavu hrane Japan
90 Mark Rein 1 milijarda Video igrice

Canada

91

Axel Stawski 1 milijarda Nekretnine Germany
92 Neerja Sethi 1 milijarda IT konsulting i outsourcing

India

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0