5 stvari koje morate da znate o REAL ID zakonu!

5 stvari koje morate da znate o REAL ID zakonu!

5 najbržih načina za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija
5 faktora koji će promeniti imigraciju u Americi tokom 2023.godine
USCIS je ukinuo naknadu za biometrijske podatke za većinu imigracionih aplikacija

Od 01. oktobra 2020. godine, svaka osoba koja želi da leti unutar Sjedinjenjih Država mora imati Real ID, vozačku dozvolu u skladu sa Real ID ili pasoš. Da li ste već izvadili svoj Real ID ? Verovatno se pitate šta je to zapravo i da li možete da letite bez Real ID ? 

Prema istraživanju U.S. Travel Association preko 57% Amerikanaca nije obavešteno sta je to Real ID, a preko 40% stanovništva nema pasoš ili neki drugi vid identifikacije pomoću koga bi leteli od sledećeg oktobra. 

Evo pet činjenica koje biste trebali da znate o Real ID u državi Ilinois.

Šta je stvarna identifikacija?

Zakon o Real ID – u postoji od 2005. godine, ali nije stupio na snagu usled dugogodišnjih sudskih bitaka i produženja. Zakon je donela Komisija nakon 11.septembra, radi bolje zaštite podataka sa ID kartice. Sa novim karticama dozvoljeno je letenje u domaćem avio saobraćaju kao i posete federalnim ustanovama.

Da li je moja trenutna vozačka dozvola države Ilinois REAL ID kartica?

To  zavisi od perioda kada ste izvadili vozačku dozvolu. Od januara ove godine, država Ilinois je započela izdavanje novih vozačkih dozvola. Prepoznaćete ih po zlatnoj zvezdi u gornjem desnom uglu. One su u skladu sa REAL ID zakonom. Sve dozvole bez ovog znaka neće biti prihvaćene od oktobra sledeće godine.

Kome će zapravo trebati prava ID kartica?

Ako letite na domaćim letovima ili posećujete federalne objekte, potrebna vam je neka vrsta identifikacije u skladu sa novom REAL ID zakonom. I dalje možete koristiti pasoš za letenje ili posetu federalnim objektima i nakon što prodje rok, ali taj pasoš morate da koristite umesto neodgovarajuće vozačke dozvole.

Koji je krajnji rok za podnošenje zahteva za novu ID ispravu?

Nove ID kartice neće biti potrebne pre 1.oktobra sledeće godine. Kako se datum bliži, državni službenici pozivaju gradjane da izvade dokumenta što je ranije moguće.

Gde mogu dobiti novu ID kartu u Ilinoisu i šta mi je sve potrebno?

Potrebno je otići do  Illinois Secretary of State Driver Services i dostaviti dokumenta koja potvrđuju vas identitet, broj socijalnog osiguranja, dva dokumenta koja dokazuju prebivalište i lični potpis. Nova ID koštaće koliko i vozačka dozvola 30$ ili državna ID 20$. 

Kao dokaz o identitetu biće prihvaćen pasoš, izvod iz matične knjige rodjenih, radna dozvola ili zelena karta. Stanovnici će takođe morati da dostave SSN – socijalni broj, W-2 obrazac ili paystub sa vidiljivim socijalnim brojem.

Dva dokumenta koja dokazuju prebivalište mogu biti ugovor o zakupu, depozit/vlasništvo, računi za komunalne usluge ili izvod iz banke.

Kao dokazi o potpisu mogu poslužiti oni sa kreditnih ili debitnih kartica, ček ili trenutna vozačka dozvola ili lična karta države Ilinois. 

Nakon dostavljanja svih dokumenata, stanovnici će dobiti privremeni papir kao dokaz o novom ID-u. Novu ličnu kartu dobijaju poštom u roku od 15 radnih dana.

COMMENTS

WORDPRESS: 0