Razmišljate o kupovini auta? Evo odgovora na pitanje koje vreme je najbolje za kupovinu

Razmišljate o kupovini auta? Evo odgovora na pitanje koje vreme je najbolje za kupovinu

Lakeview u Čikagu među najpopularnijim susedstvima u Americi
Da li će vam Walmart naplatiti ovu uslugu 98 dolara? Evo konačnog odgovora
IRS: Poreske prijave se podnose od 29. januara

Da li postoji najbolje vreme za kupovinu novog automobila? Da, postoje slučajevi kada je mnogo veća verovatnoća da ćete dobiti dobar dogovor i uštedeti novac. Znajući kada da kupite može vam uštedeti hiljade na ceni novog vozila i njegovom finansiranju.

Dobar prodavac automobila vam može dati mnoštvo razloga zašto bi trebalo da kupite danas. Kupci pametnih automobila znaju da gledaju mimo velikih reklama kako bi prepoznali kada treba da kupite automobil a kada ne.

Nažalost, postoji više od nekliko urbanih legendi koje proizvode trikove kako bi se dobio što bolji dogovor. Mnogi vam neće uštedeti novac, a neki će učiniti da preplatite svoj auto. Hajde da vidimo kako ove opcije da izbegnemo (dalje u tekstu).

Pandemija Korona virusa je promenila načine na koje možemo da kupujemo automobile. Osim probne vožnje, zaista nema razloga da provodite mnogo vremena u prodavnici (osim ako to baš želite). Možete odabrati kada želite da kupite, kako želite da kupite i od koga. Kupci mogu da pretražuju automobile koristeći svoje telefone u pauzama na poslu ili u predstavništvima koja su miljama daleko od mesta gde žive.

U sledećim odeljcima ćemo pogledati najbolje vreme za kupovinu automobila i zašto oni nude uštede.

Pre nego što vam zatreba jedan

Možda zvuči čudno, ali najbolje vreme za kupovinu automobila jeste pre nego što bude neophodno da ga imate. Postoji nekoliko razloga zašto. Prvo, ako morate da kupite ili iznajmite automobil u poslednjem trenutku, možda nećete imati vremena da uradite neophodna istraživanja da biste doneli pametni auto zajam, lizing ili odluku o kupovini.

Kada morate brzo da kupite zamensko vozilo, igrate pravo na ruku dobrom prodavcu, koji može iskoristiti vašu nespremnost. Na kraju krajeva, zašto se cenjkati sa kupcem za koji znate da mu je potreban novi set točkova da bi u ponedeljak došao na posao?

Ako imate vremenski pritisak da nabavite nov auto, možda nećete moći da pronađete automobil koji želite, niti u salonu niti vrstu polovnog vozila. To je posebno tačno ove godine, pošto su poremećaji u lancu snabdevanja izazvani pandemijom COVID-19 i nestašice delova ostavili sve nesnađenim, sa visokim cenama automobila.

Vozilo koje je u pogonu i koje se može voziti ima znatno manju vrednost preprodaje od onog koje je pokvareno pored puta, suočavajući se sa skupim troškovima popravke da bi se vratio u vozno stanje. Možda ćete biti primorani da potrošite na popravku svog trenutnog vozila, umesto da te dolare uložite u uplate za novi automobil.

Kada rano započnete proces kupovine automobila, možete sa sigurnošću odlučiti koje vozilo želite, koliko treba da platite i kako ćete finansirati njegovu kupovinu. Možete opuštenije ući u salon, znajući da imate vreme na vašoj strani. Možete čak i da testirate više automobila unapred, tako da možete da skočite čim vidite dobru ponudu.

Kraj meseca

Bez obzira da li prodaju televizore sa velikim ekranom ili Toyote, većina prodavaca i njihovih prodajnih saradnika imaju mesečne ciljeve prodaje. Kada se bliži kraj meseca, a zastupnik ili prodavac nisu postigli svoj cilj, veća je verovatnoća da ćete dobiti ponudu. Možda vam neće reći zašto nude popust, ali je verovatno zato što im je potrebno samo još nekoliko prodaja da bi prešli vrh i iskoristili prednosti ispunjavanja svoje kvote.

Za prodavce, ulozi su veliki. Ne samo da dobijaju finansijske podsticaje od proizvođača automobila za postizanje prodajnih ciljeva, već im se može dodeliti i više vozila ili dodatnih popularnih modela.

Naravno, ako je prodavac dostigao svoje prodajne ciljeve, neće imati malo podsticaja da vam ponudi ponudu.

Da li postoji najbolji dan za kupovinu automobila?

Da, neki dani u nedelji su bolji za iznajmljivanje ili kupovinu automobila. Ne samo da vam kupovina automobila na pravi dan potencijalno može uštedeti novac, već vam može ponuditi i opuštenije iskustvo kupovine.

Postoji legenda koja kaže da kupujete novi ili polovni automobil najprometnijeg dana u nedelji. Smatra se da će prodavci biti toliko zauzeti da će pokušati da postignu brz dogovor kako bi mogli da pređu na sledećeg kupca. Neće hteti da troše vreme na pregovore, i samo pokleknu na vašu prvu ponudu. To više ne funkcioniše, ako je ikada i bilo. Oni će odvojiti vreme da nateraju klijente da pristanu na dogovor koji mogu da prihvate i možda će od vas zatražiti da zakažete termin za ponovnu posetu.

Ponedeljak

Vikendi su obično najprometnija vremena na trgovačkim mestima, dok su dani početkom nedelje obično mnogo tiši. Ne samo da ćete imati više vremena da dobijete odgovore na svoja pitanja i probne vožnje, vće ćete imati i više vremena da pregovarate o prodaji. Pošto je manja verovatnoća da će kancelarija za finansiranje imati red čekanja, možda ćete čak i brže izaći iz izložbenog prostora.

Još jedna prednost kupovine ponedeljkom je to što su mnogi zajmodavci otvoreni samo radnim danima. Imaćete više prilike da razgovarate sa lokalnim zajmodavcima – kao što su rkeditne unije i lokalne banke – kako biste bili sigurni da ćete dobiti dobar finansijski ugovor.

Kada kupujete vikendom, morate verovati prodavcu na reč da vam nudi dobru ponudu. Naravno, posedovanje unapred odobrenog ugovora o finansiranju pre nego što posetite prodavca je najbolji način da dobijete pristupačno finansiranje.

Želite da pazite na ponedeljak odmah nakon velikih prodajnih događaja ili u oblastima gde je nedeljna prodaja zabranjena. U tim slučajevima, veliki deo prodavaca će ponedeljkom biti vezani sa papirologiju od vikenda i možda neće imati vremena da vam pomogne.

Trodnevni vikendi

Izuzeci od pravila izbegavanja vikenda su trodnevni vikendi. Prodavci često imaju neke od svojih najboljih rasprodaja oko praznika, iako ćete se suočiti sa mnogo većom konkurencijom da biste dobili posao. Vikendi u kojima ćete najverovatnije pronaći jako promovisane ponude uključuju Dan sećanja (Memorial Day), Praznik rada (Labor day), Četvrti jul (Fourth of July) i vikende za Dan predsednika u februaru (February’s presidents day).

Od toga, Dan sećanja je jedno od najboljih vremena za kupovinu. To je početak letnje sezone  prodaje automobila i obično nudi mnoštvo ponuda i od prodavaca i od proizvođača automobila.

Vikend praznika rada je takođe dobra prilika za dogovor, jer se poklapa sa početkom jesenje sezone rasprodaja. Proizvođači automobila počinju da proizvode za narednu godinu, a prodavci pokušavaju da se otarase svojih starih vozila.

Koji je najbolji mesec za kupovinu automobila?

Pored određenog doba nedelje ili praznika, neki meseci su bolji za kupovinu ili iznajmljivanje automobila kao i kupovinu polovnih nego u drugim mesecima. Uopšteno govoreći, maj, oktobar, novembar i decembar su najbolji meseci za posetu salonu automobila. Hajde da vidimo zašto.

Maj mesec

Maj označava početak užurbane letnje kupovne sezone, sa povećanjem saobraćaja posle zime i ranog proleća. Ono što je dobar trenutak za kupovinu je da proizvođači automobila i njihovi prodavci počnu da objavljuju svoje ponude za Dan sećanja mnogo pre praznika. Sredstva koja kupci mogu iskoristiti u izobilju i izdašnom povratu novca, finansiranju i lizingu.

Tradicionalno, glavna sezona sajma automobila je trajala od kasne jeseni do ranog proleća. Mnoga vozila koja su proizvođači automobila predstavili na sajmovima počinju da se pojavljuju u ponudama u kasno proleće, što znači da postoje dogovori za odlazeće modele.

Mesec oktobar

Za većinu nas, godišnji kalendar traje od januara do decembra. Za automobilsku industriju, nova godina zaista počinje u oktobru, sa mnogo potpuno novih i radizajniranih modela koji stižu u salone. To znači da moraju da skinu stare modele sa parcela. Promene dovode do više podsticaja i popusta nego što će kupci naći u većini drugih meseci.

Naravno, te ponude će se pretežno nuditi za odlazeće modele, a ne za redizajnirane ili nove modele koji tek pristižu.

Mesec novembar

Pored kontinuiranih rasprodaja u modelskoj godini koje se dešavaju tokom jeseni, novembar uključuje Crni petak. Kupci koji preskoče haos u lokalnim prodavnicama i tržnim centrima i, umesto toga, odu u salone, mogu da uštede veliki novac. Ugovori imaju tendenciju da se povećavaju tokom meseca, a proizvođači automobila nude odlične podsticaje za finansiranje sa niskim troškovima ili bez troškova i izdašne ponude automobila za povraćaj novca tokom celog meseca.

Mesec decembar

Prodavci i njihovi radnici provode mesec decembar trčeći ka cilju svojih prodajnih ciljeva za mesec, kvartal i godinu. Mesec se povećava do najboljih dana u godini za kupovinu novog automobila. Predstavništva automobila su obično podržana od strane proizvođača koji nude atraktivno finasiranje i ponude za povraćaj novca.

Takođe mogu biti i neka vozila iz prethodne godine kojih će želeti da se otarase pre kraja godine.

Decembar je takođe vreme kada mnoge kompanije traže otpis poreza na kraju godine. Proizvođači automobila to znaju i mnogi nude atraktivne ugovore o zakupu kako bi ’uhvatili’ svoj posao. Te iste ponude su obično dostupne pojedinačnim kupcima automobila.

Doček Nove godine i prodajni događaji na kraju godine

Nova godina i novogodišnji praznici su jedno od najboljih vremena za kupovinu novog ili polovnog automobila. Dani su obično prepuni posebnih prodajnih događaja na kraju godine i podržani odličnim kupovinama i ugovorima o lizingu od proizvođača automobila.

Pošto je kraj meseca, kraj kvartala i kraj godine, postoji mongo prodajnih ciljeva koje prodavci i proizvođači automobila pokušavaju da postignu. Zbog načina na koji prozvođači automobila izveštavaju o prodaji, obično ne morate da završite posao do poslednjeg dana u godini. Poslovi zaključeni na Novu godinu (a ponekad čak i dan ili nešto kasnije) obično idu ka ciljevima prodaje iz prethodne godine.

Pošto su predstavništva prezauzeta tokom praznika, dobra je ideja da unapred uradite svoj domaći zadatak. To znači da znate vozilo koje želite, da imate unapred odobreni kredit za automobil i da imate dobru predstavu o vrednosti vaše zamene.

Crni petak

Ako imate izbor da uštedite 100 dolara na TV-u sa velikim ekranom ili 1000 dolara na novom ili polovnom automobilu, odlučite se za automobil. Baš kao i drugi trgovci na malo, prodavci automobila imaju prodaju automobila za Crni petak sa odličnim ponudama za potrošače koji preskaču tržne centre i umesto toga kupuju ili iznajmljuju vozila.

Pored dugog vikenda i početka sezone praznika, Crni petak se takođe nalazi na kraju jesenje sezone rasprodaja. Takođe je dovoljno blizu kraja kalendarske godine da prodavci i njihovi prodajni saradnici posmatraju svoje kritične prodajne ciljeve na kraju godine.

Kao i drugi praznici, istražite unapred i budite spremni sa unapred odobrenim kreditom. Ako razmišljate o lizingu, budite sigurni da razumete prednosti i nedostatke lizinga automobila u odnosu na kupovinu. Znati koliko možete priuštiti sa svojim mesečnim plaćanjima zakupa i ukupnim troškovima zakupa je ključno.

Kada postoje podsticaji, rabati ili finansijski dogovori

Nije svako vozilo na tržištu pun pogodak. Ponekad je automobilu, kamionu, terencu ili kombiju potrebno malo pojačanja da bi ispunio ciljeve prodaje ili lizinga proizvođača automobila. Ta poboljšanja dolaze u obliku podsticaja kao što su povrat novca, finansijski poslovi ili ponude zakupa sa niskim mesečnim plaćanjima i malim rokovima pri potpisivanju.

Iskorišćavanje ponuda za automobile vam može uštedeti hiljade dolara, omogućiti vam da dobijete lepši automobil ili da dobijete kraći zajam.

Kraj modelne godine

Dok novi automobil može stići u bilo koje doba modelne godine, jesen je i dalje tradicionalna sezona za nova vozila koja se pojavljuju u salonima. Pre nego što se to dogodi, odlazeći modeli imaju tendenciju da budu sniženi. Padovi cena mogu biti reklamirani, ili samo poznati prodavcima koji mogu, a i ne moraju, da prenesu uštede.

Generalno, vozila koja se prenose sa malo izmena imaju najmanje popuste. Ako se vozilo osveži, doda nekoliko funkcija i ažuriran izgled, pauze u cenama obično budu veće. Kada vozilo dobije potpuni redizajn, popusti na stari model mogu biti znatni.

Kada je auto redizajniran ili povučen

Automobili imaju ciklus dizajna i životni ciklus. Ciklus dizajna je vreme između potpunih redizajniranja i obično je, ali ne uvek, oko pet godina. Za štedljive kupce, odlično vreme za kupovinu ili iznajmljivanje je pred kraj ciklusa dizajna vozila, kada drugi kupci gledaju na novi model. Videćete da proizvođači automobila počinju da promovišu ugovore o lizingu automobila, ponude za finansiranje i podsticaje za povrat novca pre nego što stignu novi modeli.

Životni ciklus automobila se završava kada proizvođač automobila odluči da će prestati da ga proizvodi. Možete uštedeti nešto ozbiljnog novca ako ste voljni da kupite auto na kraju njegovog životnog ciklusa. Često ćete videti ogromne podsticaje za kupovinu i lizing koji se nude dok proizvođači automobila najavljuju predstojeći izlazak vozila sa tržišta.

Da li treba da kupim automobil koji je povučen iz proizvodnje?

Nema ništa loše u kupovini automobila koji je povučen iz proizvodnje, posebno ako planirate da ga zadržite duže vreme. Automobili koji su izbačeni iz linije proizvodnje proizvođača automobila imaju tendenciju da padaju u ceni brže od trenutnih modela. To je loše za korisnike lizinga koji bi trebalo da kupuju vozila sa visokim preostalim vrednostima, ali to zapravo ne utiče na kupce koji zadržavaju svoja vozila na duže staze.

Auto koji je ukinut možda nema sve visokotehnološke karakteristike novog vozila, ali ako ste u redu sa tim, niža cena je veoma privalačan kompromis.

Važno je saznati zašto je vozilo povučeno iz proizvodnje. Neki jednostavno dobiju novo ime kada budu redizajnirani, kao što je transformacija iz Kia Sedone u Kia Carnival. Drugi, kao što je Dodge Journey, su toliko zastareli i nekonkurentni da bi trebalo da ih izbegavate. Mnoga vozila su povučena sa tržišta zbog promenljivih želja kupaca, uključujući seizmički prelazak sa sedana na SUV džipove.

Kada je najbolje vreme za kupovinu polovnih automobila?

Mnoga od istih pravila o određivanju vremena kupovine novog automobila važe za kupovinu polovnih automobila. Jedan izuzetak su praznični vikendi i drugi značajni prodajni događaji. U tim slučajevima, postoji nekoliko razloga zašto je najbolje sačekati da prođe nekoliko dana pre nego što kupite.

Tokom same prodaje, veliki deo prodajnog osoblja će biti napadnut novim kupcima automobila koji vide oglašene ponude. Možda nemaju vremena da provode sa kupcima polovnih automobila.

Kada kupci kupuju nove automobile, oni često prodaju ili menjaju svoje stare. Tim vozilima je obično potrebno nekoliko dana da se očiste, pregledaju i premeste do prodavaca polovnih automobila. Kupci koji planiraju da prodaju svoje automobile uz privatnu prodaju možda neće prodati dok ne dobiju svoje novo vozilo.

Kada je loše vreme za kupovinu automobila?

Kao što postoje sjajni trenuci za kupovinu ili iznajmljivanje automobila, postoje trenuci kada treba da sačekate.

Kada je automobil potpuno nov ili je najprodavaniji model u svojoj klasi, vreme je da sačekamo neko vreme dok mu se cene ne slegnu. Isto važi i ako dođe do prekida snabdevanja ili nestašice vozila. Postoji mnogo kupaca koji su spremni da potroše više od cene za najnovije i najbolje, ali to nije ponekad vredno dodatnog novca.

Postoji urbana legenda da bi trebalo da se pojavite neposredno pre zatvaranja prodajnog salona, ili čak na Banje veče. Ideja je da će vam prodavci ponuditi najbolju ponudu kako bi mogli zatvoriti radnju i krenuti kući. To jednostavno nije slučaj. Ako prodavac zaista želi da vam proda automobil, zamoliće vas da se vratite tokom radnog vremena ili će uložiti dodatni trud da završi prodaju. Zapamtite, tipičan kupac automobila je u salonu samo jednom u nekoliko godina. prodavci automobila su tu svaki dan i znaju igru bolje od vas.

Nikada ne želite da kupite polovni auto ubrzo nakon što je velika poplava ili druga katastrofa bila u vašem području. Oportunistički prodavci možda pokušavaju da se otarase oštećenih vozila pre nego što se informacije pojave u izveštajima o istoriji vozila. Bolje je da odvojite vreme i obavite pregled pre kupovine od strane nezavisnog mehaničara kako biste bili sigurni da nema skrivenih oštećenja.

 

Izvor: Cars.usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0