Razlozi zbog kojih se stambena kriza u Americi pogoršava, iako je građevinska industrija u najvećem usponu u poslednjih 16 godina

Razlozi zbog kojih se stambena kriza u Americi pogoršava, iako je građevinska industrija u najvećem usponu u poslednjih 16 godina

Air Serbia uvodi letove za Majami do kraja ove godine
SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%
Ko se sve može kandidovati za predsednika Amerike? Ako ste se ikada pitali – evo odgovora!

Iako je građevinska industrija u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležila svoj najjači period od 2007. godine, sa dodatih 1,45 miliona domova u 2023. godini, stambena kriza se i dalje pogoršava. To je uglavnom zbog naglog rasta broja porodica i pojedinaca koji traže domove.
Prema izveštaju Zillow-a, u 2022. godini preko 8 miliona grupa ili pojedinaca tražilo je da formira svoja domaćinstva, dok je bilo dostupno samo 3,5 miliona domova za najam ili prodaju.

Stopa praznih stanova u zemlji je pala na višedecenijski minimum od 2,5% u 2022. godini, što ukazuje na to da je sve veći broj porodica ublažio efekat rastuće građevinske industrije u 2023. godini.

Gradovi koji beleže najveći priliv novih stanovnika suočavaju se sa najgorim nedostatkom stanova u Americi. To uključuje gradove poput Ostina, Sijetla, Bostona, Sakramenta, Portlanda, San Dijega, San Franciska, San Hozea, Mineapolisa i Los Anđelesa.
Zillow je naveo da, dok geografska ograničenja na izgradnju igraju ulogu na obalama, ovi gradovi takođe imaju i najstrože građevinske propise u zemlji.

Stroge građevinske regulative u nekim od najpogođenijih gradova dodatno otežavaju ubrzanje građevinske aktivnosti, što doprinosi pogoršanju stambene krize.

Rešenja za smanjenje stambene krize:

Da bi se ublažili pritisci na tržište nekretnina, potrebna je podrška izgradnji kroz političke reforme. To uključuje reforme zoniranja koje bi omogućile više prostora za porodične kuće.

Smanjenje zahteva za parkiranjem i okončanje kašnjenja u izdavanju dozvola može ubrzati proces izgradnje novih stambenih jedinica.

Podrška fondovima za stanovanje može pomoći u finansiranju izgradnje pristupačnih domova za ugrožene grupe stanovništva.

Iako je građevinska aktivnost u Americi dostigla vrhunac u poslednjih 16 godina, to nije bilo dovoljno da se značajno smanji stambena kriza. Rastuća populacija, stroge regulative i nedovoljna izgradnja novih stanova doprinose pogoršanju situacije, posebno u gradovima sa najvećim prilivom novih stanovnika. Kako bi se rešila ova kriza, potrebne su značajne reforme i podrška građevinskoj industriji.

yahoo!news

COMMENTS

WORDPRESS: 0