Rastuća pojava SMS prevara: Amerikanci izgubili 330 miliona dolara prošle godine

Rastuća pojava SMS prevara: Amerikanci izgubili 330 miliona dolara prošle godine

Korisnici mogu dobiti odštetu od Google-a. Evo kako da podnesete zahtev i dobijete novac
Promocija nove knjige Aleksandra Bilanovića, “Esmeralda 973“ u Čikagu 12. maja
Pristup najpoznatijem “Zrnu Pasulja” na svetu biće ograničen zbog radova u Millennium Parku

Sve više Amerikanaca postaje žrtva prevara u slanju tekstualnih poruka i gubi hiljade dolara u tom procesu, prema izveštaju Federalne trgovinske komisije (FTC). Prošle godine američki potrošači su izgubili neverovatnih 330 miliona dolara zbog lažnih tekstova, što predstavlja značajan porast u odnosu na 131 milion dolara iz 2021. godine i 86 miliona dolara iz 2020. godine.

Prema izveštaju FTC-a objavljenom u četvrtak, prosečni gubitak prijavljenih žrtava iznosi 1.000 dolara, što je dvostruko više u odnosu na gubitke prijavljene u prethodnoj godini. Prevaranti su postali veoma efikasni u korišćenju tekstualnih poruka kao načina prevare, nudeći nagrade poput poslova ili poklona, objavila je FTC. Takođe, druge poruke uspešno navode potrošače da poveruju da je neko pristupio njihovom bankovnom računu.

Emma Flecher, viša istraživačica podataka za FTC, u analizi izveštaja o prevari napisala je: „Slanje SMS-a je jeftino i lako, a prevaranti računaju na to da je teško ignorisati zvuk dolaznog teksta. Prevaranti koriste brzinu tekstualne komunikacije u svoju korist, nadajući se da nećete usporiti i razmisliti o sadržaju poruke“.

FTC upozorava potrošače da ne klikću na linkove i ne odgovaraju na neočekivane tekstualne poruke. Agencija savetuje građane da prijave sve sumnjive tekstove putem platforme ReportFraud.ftc.gov (klik OVDE ili da proslede potencijalno prevarnu poruku na broj 7726, koji se koristi za prijavljivanje SPAM-a. Prijavljivanje sumnjivih tekstova na ovaj način pomaže mobilnim provajderima u suzbijanju prevaranata, dodala je FTC.

Prema podacima agencije, Amerikanci su prošle godine podneli preko 235.961 žalbu na neželjene tekstualne poruke, što je manje u odnosu na 294.655 žalbi podnetih 2021. godine. Prevaranti su koristili SMS kao način kontakta u 22% svih prijavljenih slučajeva prevare prošle godine, što je povećanje od 1% u odnosu na 2021. godinu.

Emma Flecher je izjavila da postoji nekoliko vrsta prevara putem tekstualnih poruka, ali pet kategorija čini čak 40% svih prijavljenih tekstualnih prevara FTC-u prošle godine. Najčešća prevara je bila imitacija banke, gde prevarant šalje poruku koja se predstavlja kao banka. Lažni pokloni, prevara sa tekstovima o isporuci paketa, lažne ponude za posao i lažna Amazon bezbednosna upozorenja takođe su bile česte prevarantske taktike.

FTC je naglasio da su sve ove poruke lažne i da im je cilj da prevarantima omoguće pristup novcu i ličnim podacima potrošača.

Prevara u banci putem tekstualnih poruka podrazumeva slanje lažnih poruka u kojima prevarant sebe predstavlja kao predstavnik velike banke poput Wells Fargo-a ili JPMorgan Chase-a. Poruka obaveštava primaoca o sumnjivoj transakciji na njegovom bankovnom računu i traži odgovor “da” ili “ne” kako bi se odobrila ili odbila transakcija. Svako ko odgovori na ovu poruku će dobiti poziv od osobe koja se predstavlja kao predstavnik odeljenja za prevare banke.

Ari Lazarus, stručnjak za obrazovanje potrošača u FTC-u, savetuje potrošače da ne odgovaraju na ovakve poruke. Lazarus je objasnio da prevaranti samo žele da se domognu novca i ličnih podataka potrošača. FTC je takođe upozorio da su potrošači često dali svoje lične podatke ovim prevarantima, uključujući brojeve socijalnog osiguranja, omogućavajući im da povuku novac sa njihovog računa.

Još jedan oblik prevare putem tekstualnih poruka je lažna prevara sa poklonima, gde prevarant šalje poruku kao da dolazi od kompanije za mobilne telefone ili drugog velikog prodavca. Poruka poziva potrošača da klikne na link i plati malu naknadu za slanje kako bi dobio besplatan poklon. Međutim, cilj ove lažne nagradne ponude je da se prevari osoba da pruži informacije o svojoj kreditnoj kartici.

Prevaranti koriste istu taktiku i u lažnoj prevari isporuke, gde šalju lažne tekstualne poruke koje izgledaju kao da dolaze od američke poštanske službe, FedEx-a ili UPS-a. U ovom slučaju, potrošač se moli da plati naknadu za isporuku, ali suština je ponovno sakupljanje informacija o kreditnoj kartici ili brojevima socijalnog osiguranja.

Postoje i prevaranti koji šalju lažne ponude za posao, gde od potrošača traže da kliknu na priloženi link kako bi popunili aplikaciju. Ova veza ih dalje preusmerava na veb stranicu na kojoj će im na kraju biti predstavljen neki razlog da pošalju novac prevarantima.

Jedna od pet najčešćih prevara putem tekstualnih poruka prijavljenih FTC-u prošle godine je prevara sa Amazon bezbednosnim upozorenjima. U ovom slučaju, prevarant šalje lažnu poruku koja izgleda kao poruka od Amazona, tražeći od potrošača da potvrdi veliku kupovinu ili ažurira informacije o svom Amazon nalogu pozivanjem broja 800. Osobe koje pozovu taj broj će razgovarati s osobom koja se predstavlja kao predstavnik Amazona i tražiće daljinski pristup njihovom telefonu. Prevaranti često traže PIN broj kreditne kartice ili nude pomoć u kupovini poklon kartice.

Flecher je naglasila da su sve ove poruke lažne i da je cilj prevaranata da dođu do novca i ličnih podataka. Potrošačima se savetuje da budu oprezni, da ne klikću na linkove ili odgovaraju na neočekivane tekstualne poruke. Podsećamo, FTC preporučuje da se sve sumnjive poruke prijave putem web stranice ReportFraud.ftc.gov ili proslede na broj 7726 (SPAM). Prijavljivanje sumnjivih tekstualnih poruka na ovaj način pomaže pružateljima mobilnih telefona da se bore protiv prevaranata.

Uz porast korišćenja mobilnih telefona i tekstualnih poruka kao načina komunikacije, prevaranti su postali sve veća pretnja. Potrošačima se savetuje da budu obazrivi i da pažljivo razmotre svaku poruku koju dobiju. Ako im nešto izgleda sumnjivo ili previše dobro da bi bilo istinito, najbolje je da se ne odgovara na tu poruku i da se odmah prijavi kao prevara.

U cilju borbe protiv ovakvih prevara, FTC aktivno sarađuje s provajderima mobilnih telefona i poziva potrošače da prijavljuju sumnjive tekstualne poruke. Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti broj žrtava prevara putem tekstualnih poruka i zaštititi potrošače od finansijskih gubitaka i zloupotrebe ličnih podataka.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0