Rasa se više neće uzimati u obzir prilikom prijema na koledže i univerzitete u SAD

Rasa se više neće uzimati u obzir prilikom prijema na koledže i univerzitete u SAD

Forbes: Trampova administracija planira restrikcije H1B viza
SZO potvrdila da je aspartam, “Diet Coke” zaslađivač potencijalno karcinogen
Čikago: Prelazak u 5. fazu i potpuno otvaranje grada od 11. juna

Vrhovni sud SAD doneo je danas odluku prema kojoj koledži i univerziteti više ne mogu u razmatranje uzimati rasu učenika i studenata kada odlučuju o njihovom prijemu, piše Si-En-En (CNN).

Radi se o izuzetno važnoj odluci za Ameriku, zato što se njome obara dugogodišnji sudski presedan tzv afirmativne akcije od kojeg su koristi imali afroamerikanci i latinoamerikanci u visokom školstvu SAD.

Međutim, iz obrazloženja konzervativno oriijentisanih sudija koje su usvojile odluku većinom 6:3, proizilazi da će kandidati u svojim aplikacijama za koledže i univerzitete i dalje moći da ističu kako je njihova rasna propadnost uticala na njihov dotadašnji život.

„Ništa ne zabranjuje univerzitetima da razmatraju kandidatovo razmatranje kako je njegova rasa uticala na njegov život, doklegod je ta diskusija konkretno vezana za kvalitet karaktera ili naročitu sposobnost kojom konkretni kandidat može da doprinese univerzitetu“, navodi se u većinskom mišljenju.

Tri liberalnije sudije su u izvojenom mišljenju naznačile da bez obzira na to što Vrhovni sud nije formalno ukinuo rasnu afirmativnu akciju u visokom školstvu, njena analiza će praktično onemogućiti koledže i univerzitete da je uzmu u obzir.

Sudija Ketandži Braun Džekson, koja je nedavno izabrana za sudiju Vrhovnog suda, a crne je boje kože, napisala je da u svom izdvojenom mišljenju da „to što se rasa proglašava zakonski irelevantnom ne znači ;da je to tako u životu.”

Pretendenti za republikanskog kandidata za predsednika SAD, uključujući Donalda Trampa, pohvalili su odluku Vrhovnog suda SAD.

Nova

COMMENTS

WORDPRESS: 0