Prvi u Americi: Ilinois usvojio zakon protiv zabrane knjiga

Prvi u Americi: Ilinois usvojio zakon protiv zabrane knjiga

Čikago će ponovo biti zavejan, stiže novih 15 centimetara snega
Azbuka – Online škola srpskog jezika za decu i omladinu u dijaspori
Grad Čikago poklanja 12.5 miliona dolara u prepaid karticama za gorivo

Senat Ilinoisa usvojio je meru koja ima za cilj sprečavanje zabrane knjiga u državi. Prema saopštenju državnog sekretara Aleksi Đanulijasa, ova mera je odgovor na napore u drugim državama da se ograniči pristup materijalima za čitanje iz političkih i ličnih razloga. Predlog zakona HB 2789 prethodno je usvojen u Domu ranije ove godine i sada će biti poslat na potpis guverneru J. B. Pritzkera.

Kancelarija državnog sekretara ima ovlašćenje da ograniči finansiranje biblioteka koje ne poštuju Povelju o pravima Američke bibliotečke asocijacije, a materijal za čitanje ne bi trebalo da se uklanja ili ograničava zbog pristrasnosti ili ličnih razloga. Prema saopštenju za javnost, koncept zabrane knjiga je u suprotnosti sa samom suštinom onoga za šta se naša zemlja zalaže i prkosi obrazovanju.

Američka bibliotečka asocijacija prijavila je najmanje 67 pokušaja zabrane knjiga u Ilinoisu, što je značajno više u odnosu na prethodnu godinu. Grupa je takođe navela da je više od 2.500 knjiga prigovoreno tokom 2022. godine.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0