Prve doze nove vakcine stižu u Čikago za nekoliko dana

Prve doze nove vakcine stižu u Čikago za nekoliko dana

Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat
Amerika tuži Apple: “Koristite iPhone da bi ograničili proizvode konkurenata”
15 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom septembra

Prve doze nove vakcine protiv koronavirusa u Ilinois stižu za samo nekoliko dana, najavili su guverner J. B. Pricker i najviši državni zdravstveni zvaničnici.

Oni veruju da će se, na taj način, ublažiti strahovi stanovnika Čikaga o sigurnosti imunizacije koja je razvijena po ubrzanoj proceduri.

Iako je razvijena i testirana za svega nekoliko meseci, vakcine kompanije Fajzer i BioNTech bi mogle dobiti odobrenje za hitnu upotrebu od FDA. Navodi se da je to moguće ubrzo nakon sastanka savetodavnog odbora. Ova vakcina zasniva se na višedecenijskim istraživanjima o koronavirusima.

Timovi stručnjaka detaljno su pregledali sve detalje, rekao je Pricker na svom dnevnom brifingu o koronavirusu.

Guvernerove primedbe usledile su istog dana kada je FDA objavila inicijalni pregled podataka o Fajzerovoj vakcini. Takođe, u to vreme su već započele imunizacije u Velikoj Britaniji. Sada se očekuje i prva pošiljka u Ilinoisu.

Dok je Fajzerova vlastita studija još uvek u toku, FDA analiza podataka kompanije otkrila je da se do sada vakcina čini sigurnom i efikasnom u više od 90% slučajeva.

Ipak, Ilinois, kao i druge države, ima svoj panel stručnjaka koji će pregledati analizu FDA, rekao je Pricker. „Svi želimo da budemo sigurni da je ova vakcina bezbedna, a dodatni dokazi mogu biti korisni“.

Izvor: Chicago Tribune

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0