fbpx

Prve doze nove vakcine stižu u Čikago za nekoliko dana

Prve doze nove vakcine stižu u Čikago za nekoliko dana

Sutra je “Black Friday” – Saznajte kako je nastao najveći šoping fenomen na svetu
Da li ste znali zašto je Čikago dobio nadimak „vetroviti grad“?
Ostali ste bez posla? Evo kako da aplicirate za unemployment!

Prve doze nove vakcine protiv koronavirusa u Ilinois stižu za samo nekoliko dana, najavili su guverner J. B. Pricker i najviši državni zdravstveni zvaničnici.

Oni veruju da će se, na taj način, ublažiti strahovi stanovnika Čikaga o sigurnosti imunizacije koja je razvijena po ubrzanoj proceduri.

Iako je razvijena i testirana za svega nekoliko meseci, vakcine kompanije Fajzer i BioNTech bi mogle dobiti odobrenje za hitnu upotrebu od FDA. Navodi se da je to moguće ubrzo nakon sastanka savetodavnog odbora. Ova vakcina zasniva se na višedecenijskim istraživanjima o koronavirusima.

Timovi stručnjaka detaljno su pregledali sve detalje, rekao je Pricker na svom dnevnom brifingu o koronavirusu.

Guvernerove primedbe usledile su istog dana kada je FDA objavila inicijalni pregled podataka o Fajzerovoj vakcini. Takođe, u to vreme su već započele imunizacije u Velikoj Britaniji. Sada se očekuje i prva pošiljka u Ilinoisu.

Dok je Fajzerova vlastita studija još uvek u toku, FDA analiza podataka kompanije otkrila je da se do sada vakcina čini sigurnom i efikasnom u više od 90% slučajeva.

Ipak, Ilinois, kao i druge države, ima svoj panel stručnjaka koji će pregledati analizu FDA, rekao je Pricker. „Svi želimo da budemo sigurni da je ova vakcina bezbedna, a dodatni dokazi mogu biti korisni“.

Izvor: Chicago Tribune

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0