Promene u procesu izdavanja REAL ID-a u Ilinoisu od 1. septembra

Promene u procesu izdavanja REAL ID-a u Ilinoisu od 1. septembra

SAD: Protekle nedelje zabeležene najviše cene goriva od 2008. godine
Evo zbog čega je važno da se prijavite za popis stanovništva u SAD
Evo koliko ilegalnih imigranata trenutno ima u Americi

Od 1. septembra, proces izdavanja REAL ID-a u državi Ilinois će doživeti određene promene, prema najavi državnog sekretara Ilinoisa, Alexi Giannouliasa.

Nova inicijativa zahtevaće zakazivanje termina za izdavanje REAL ID-a na 44 lokacije Državnog odeljenja za motorna vozila (DMV) širom države Ilinois. Izuzetak će biti samo jedno DMV mesto u oblasti Čikaga, na lokaciji State and Randolph u Loop-u, gde će i dalje biti moguće doći bez zakazivanja.

U cilju smanjenja vremena čekanja, državni sekretar Giannoulias je nedavno najavio program “Skip-the-Line” (Preskoči red), koji će zahtevati zakazivanje termina za sve koji žele da izvade REAL ID, vozačku dozvolu ili polažu vozačke testove, kako je navedeno na zvaničnom sajtu državnog sekretara.

Takođe, od 1. septembra, radno vreme DMV-a u Ilinoisu će biti od 8:00 do 17:30 časova, od ponedeljka do petka. Osim toga, 16 DMV-a će raditi i subotom od 8:00 ujutru do 12:30 popodne.

Rok za izdavanje REAL ID-a je 7. maj 2025. godine. Nakon tog datuma, osobe starije od 18 godina moraće da poseduju vozačku dozvolu ili ličnu kartu u skladu sa standardima REAL ID-a kako bi mogli da putuju unutar SAD ili posete federalne ustanove. REAL ID se izdaje u svim 50 američkih saveznih država.

Da bi se prijavili za REAL ID, stanovnici Ilinoisa moraju posetiti lokalnu DMV ustanovu i dostaviti određene dokumente koji potvrđuju njihov identitet, broj socijalnog osiguranja, potpis i prebivalište.

Sledeći dokumenti su prihvatljivi za potvrdu identiteta:

  • Rodni list
  • Američki pasoš
  • Strani pasoš sa američkom vizom
  • Konzularni izveštaj o rođenju u inostranstvu
  • Uverenje o državljanstvu
  • Potvrda o naturalizaciji
  • Dokument o odobrenju za zapošljavanje
  • Trajna boravišna karta
  • REAL ID

Kako bi potvrdili broj socijalnog osiguranja, stanovnici mogu koristiti svoju karticu socijalnog osiguranja ili W-2 formular.

Osim toga, stanovnici Ilinoisa treba da pokažu dva dokaza o prebivalištu. Prihvatljivi dokazi uključuju bankovne izvode, poništene čekove, školske transkripte, izvode kreditnih kartica, hipoteke ili ugovore o zakupu, polise osiguranja, izjave o penzionisanju, račune za komunalne usluge i biračke kartice.

Cena REAL ID-a će se kretati između 20 i 30 dolara.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0