Prirodni fenomen: Stručnjaci najavljuju Polarnu svetlost u severnom Ilinosu

Prirodni fenomen: Stručnjaci najavljuju Polarnu svetlost u severnom Ilinosu

Poreska uprava je unela novine: Koliko brzo možete dobiti povraćaj poreza i kako ga možete pratiti?
2 hotela iz Čikaga na listi „50 najboljih hotela u Americi“
10 najboljih mesta za vikend odmor u blizini Čikaga

Stanovnike Ilinoisa u narednim danima očekuje veliko iznenađenje. Očekuje se da će Polarna Svetlost, ili Aurora Borealis biti vidljivo u severnom delu Ilinoisa.

Polarna Svetlost, koja se najčešće vidi iznad ili u blizini Arktičkog kruga, mogla bi biti vidljiva u severnom Ilinosu i u blizini granice sa Viskonsinom u sredu ili možda u četvrtak, rekli su stručnjaci.

U telefonskom u sredu, Rodney Viereck, naučnik iz Nacionalnog centra za predviđanje svemirskog vremena, rekao je da je ovaj događaj rezultat geomagnetne oluje.
Postoji nekoliko vrsta svemirskih oluja, a ovaj deo događaja započeo je umerenom sunčevom bljeskom na suncu“, rekao je. „Geomagnetne oluje utiču na stvari poput električne mreže, satelitske navigacije i GPS-a, ali ono što ljudi najčešće povezuju sa geomagnetskim olujama je aurora.

Viereck, kao i astronomi iz planetarnog planeta Adler u Čikagu, rekli su da je vreme najvažnija komponenta. Polarna Svetlost bi mogla stići između srede uveče i petka. Postoji veliki broj faktora koji se moraju pojaviti da bi svetlost bila vidljiva, a najvažniji je to što se dešavaju noću. Ali za one koji su oduvek želeli da ih vide, ali nikada nisu putovali u Kanadu ili Aljasku, gde su svetla vidljiva veći deo godine, ova prilika je retka poslastica.

Oni koji žele da rizikuju da vide auroru treba da slede četiri koraka:

  • Idite što dalje na sever. Verovatnije je da ćete severno svetlo videti dalje što dalje idete.
  • Svetla su „zaista najsjajnija i najuzbudljivija za gledanje u roku od sat ili dva od ponoći“, rekao je Viereck. Budite spremni da budete tamo najranije od 22 sata. do 2 sata ujutro u potrazi za svetlima.
  • Maknite se od gradskih svetala. „Što je nebo tamnije, to ga bolje vidite“, savetovao je Viereck.
  • Pronađite lokaciju na kojoj možete videti horizont na severu. Pomoći će vertikalno, pa je brdo ili visoka zgrada idealna. Ako zaista niste daleko na severu, poput Minesote ili Kanade, svetla neće biti iznad glave, već u daljini prema severu.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0