Prijave za glasanje u SAD ističu 5. oktobra. Evo kako da se registrujete

Prijave za glasanje u SAD ističu 5. oktobra. Evo kako da se registrujete

7 urbanih legendi Čikaga koje nikad nećete zaboraviti
Malo poznata priča o prijateljstvu i gostoprimstvu grčkog naroda tokom 90-ih
Pasadena: Otvoren prvi restoran na svetu koji u potpunosti pokreće veštačka inteligencija

U Sjedinjenim Državama pravo glasanja je legitimno zaštićeno Ustavom i registrovanje za glasanje vam dozvoljava da iskoristite svoje pravo. Svaka država i teritorija ima svoje regulative kada je glasanje u pitanju ali u većini slučajeva, pravila su vrlo jednostavna.

Pored glasanja za novog/starog predsednika Amerike, građani će 3.novembra moći da glasaju i za senatore, kongresmene, ali i veliki broj lokalnih zvaničnika, važnih za funkcionisanje sudova, poreskih uprava, policije…

Ako se do sada niste prijavili za glasanje, bolje da požurite, jer rok za prijave ističe 5. oktobra.

U nekoliko koraka ćemo predstaviti jednostavan proces glasanja kako biste što lakše ispunili svoju građansku dužnost!

 • Proverite rok za registraciju

Mnoge države imaju rokove za registraciju koja se može obaviti putem pošte ili online. Informacije o tome možete pronaći na ovoj adresi.Neke od država će vam dozvoliti da glasate iako je rok za registraciju prošao ili će vam omogućiti da se registrujete odlaskom u opštinu u bilo kom momentu. Uvek se, takođe, možete pojaviti na biralištu i privremeno glasati dok se ne reši pitanje vaše registracije.

U većini država, rok za registraciju putem pošte važi od momenta od kada ste kupili svoju markicu (poštanski žig).

 • Proverite da li ste kvalifikovani za glasanje

Kako biste se registrovali da glasate u Sjedinjenim Državama, morate:

 1. Biti građanin Sjedinjenih Država
 2. Imati bar 18 godina do dana glasanja. Građani koji imaju 16 i 17 godina se mogu registrovati ranije kako bi glasali u prvom krugu glasanja (biranju kadnidata) u zavisnosti od državnih zakona i pravila samih političkih partija.
 3. Nameravati da živite u vašoj državi dugoročno. Neke od država zahtevaju da živite unutar države u u periodu od 30 dana da biste mogli da glasate.
 4. Ispunite pravila o nepostojanju registrovanih kriminalnih prekršaja. Mnogi osuđivani prestupnici neosnovano smatraju da ne mogu da glasaju. Zapravo, samo tri države u svojim zakonima imaju klauzulu o ukidanju prava glasanja za osuđivane prestupnike. Za više informacija, proverite zakone svoje države u vezi ovog pitanja.

 

 • Ako ste u mogućnosti, registrujte se online

Od juna, 2016.godine, 31 država i Vašington dozvoljavaju građanima da se registruju online kako bi glasali. Na sledećoj adresi u datoj tabeli pronađite oficijalni sajt svoje države za registraciju, ako je dostupan.

U većini slučajeva, trebaće vam validna vozačka dozvola ili lična karta u državi u kojoj ste registrovani. Takođe, poslednje četiri cifre vašeg broja socijalnog osiguranja mogu biti vid identifikacije pri registrovanju.

Iako vaša država možda nema online registraciju, možete se i dalje registrovati na takav način koristeći organizacije poput https://www.rockthevote.org/.

Neke nedržavne teritorije imaju svoje veb sajtove za registraciju koji nisu u datoj tabeli. U ovom slučaju, morate pronaći zvanični sajt svoje teritorije i registrovati se.

 • Potražite alternative

Ako ne možete da se registrujete online ili ne želite da se registrujete na dati način, probajte neku od opcija navedenu u daljem tekstu:

 1. Svako može da se registruje lično . Lično prisustvovanje pri registraciji je čak i zahtevano ako živite u Vajomingu ili Nju Hempširu kao i na teritorijama Samoe, Puerto Rika, Guama ili Devičanskih ostrva, ako želite da glasate lično. Možete takođe kontaktirati svoju opštinu u navedenim oblastima i tražiti glasački listić (bez ličnog prisustva pri glasanju) i glasati putem pošte.
 2. Uniformisana lica i građani Sjedinjenih Država koji žive u inostranstvu se mogu registrovati koristeći FPCA
 3. U Severnoj Dakoti, registracija nije potrebna. Dovoljno je da ponesete ličnu kartu na birališta i glasate.
 4. Svako ko ne spada u navedene kategorije izuzetaka se može registrovati putem pošte. za detaljnija uputstva, pređite na sledeći korak ovog uputstva.
 • Uzmite Nacionalni obrazac za registraciju birača

Preuzmite ovaj formular na svom jeziku. Odštampajte ga i pratite sledeća uputstva:

 1. Pročitajte uputstvo za upotrebu i popunite ovaj Obrazaca za registraciju
 2. Potražite svoju državu u opciji Odabira države za dodatne informacije i zatim pronađite i sačuvajte adresu koja važi za vašu državu.
 3. Pošaljite popunjeni Obrazac na tu adresu sa ispravnim poštanskim žigom (markicom) ili ga dostavite lično u Kancelariju za lokalne izbore.
 • Registrujte se lično odlaskom na predviđene lokacije

Svako ko je punoletan i ispunjava uslove za glasanje se može registrovati lično na sledećim lokacijama:

 1. Kancelarija za registraciju
 2. Kancelarije za izbore
 3. DMV, Odeljenje za motorna vozila (u većini država)
 4. Armed Service recruitment centers, Regrutni centri za oružane službe
 5. Javne uslužne ustanove poput SNAP centara
 6. Centri za pomoć sa posebnim potrebama finansirani od strane države
 • Popunite FPCA obrazac da biste glasali putem pošte

Ako ste vojnik na dužnosti ili ste na prekookeanskim misijama tokom izbora i niste još uvek fregistrovani, možete se i dalje registrovati da glasate ispunjavajući FPCA formular zahtevajući glasački listić za galsanje u odsustvu.
Popunite formular ako ste:

 1. Vojnik na dužnosti ili vojnik po ugovoru
 2. Član Trgovačke pomorske službe
 3. Član Javne zdravstvene službe
 4. Član Nacionalne uprave za okeane
 5. Građanin Sjedinjenih Država koji živi u inostranstvu (privremeno ili permanentno)
 • Razmotrite biranje jedne političke partije

U većini država, građani imaju opciju da se registruju u određenoj političkoj partiji. Da biste sznali da li članstvo u određenoj političkoj partiji može uticati na glasanje, potražite svoju državu u formularu za nacionalnu registraciju.

 1. Ovo važi samo za prvi krug glasanja u kome politička partija bira kandidata koji će se kandidovati za glavne izbore. U mnogim dražvama, morate imati članstvo u nekoj partiji da biste mogli da učestvujete u primarnom krugu izbora.

Deo 2: Nakon registracije

 • Čekajte svoju glasačku karticu koja će stići poštom

Vaša glasačka kartica će stići poštom ubrzo nakon poslate papirologije ili online apliciranja. Kartica će stići zajedno sa adresom vašeg biračkog mesta i uzorkom glasačkog listića koji opisuje kandidate za izbore i stavke o kojima ćete odlučivati svojim glasanjem.

 1. Za većinu država vam neće biti potrebna registarska kartica kada odete da glasate. Najbolje je da je uvek imate sa sobom za svaki slučaj u slučaju potrebe ili direkcija gde da idete kako biste glasali.
 • Za bilo kakva dodatna pitanja, kontaktirajte Kancelariju za lokalne izbore

Ako imate jezičke barijere ili posebne potrebe, kontaktirajte Kancelariju za lokalne izbore za informacije o neophodnostima za glasanje, materijalima na vašem maternjem jeziku, detalje o lokacijama birališta ili bilo koje drugo pitanje koje imate.

 • Ne zaboravite dokumenta sa sobom, poput lične karte

Neke od država insistiraju na pravilu nošenja lične karte sa sobom na biralištima. Ako ste se registrovali koristeći Obrazac, u bilo kojoj državi ili teritoriji, morate pokazati dokument identifikacije prvi puta kada glasate.

Ovo može biti važeća lična karta sa fotografijom, račun ili izvod iz banke, izvod plate ili bilo koji dokument koji pokazuje vaše ime i adresu.

 • Blagovremeno izmenite lične podatke u dokumentima kada su promenjeni

Ponovna registracija je jedino obavezna kada promenite adresu stanovanja ili ime kao i kada menjate članstvo u nekoj od političkih partija. U većini država, ove informacije možete promeniti online ili ispunjavanjem novog Obrasca. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, kontaktirajte Kancelarijeu z lokalne izbore.

 1. Ako ste se nedavno preselili, obnovite svoja dokumenta u vidu lične karte ili vozačke dozvole jer se vaša adresa i svi lični podaci moraju poklapati sa onim u vašoj registraciji.
 2. Ako se privremeno u drugoj državi ili u inostranstvu, čak i za dugoročni period ostajanja, možete glasati u vašoj staroj stanici bez ponovnog registrovanja. Zatražite glasački listić za glasanje u odsustvu i pošaljite ga poštom pre zadatog roka.

 

Izvor: Wikihow

COMMENTS

WORDPRESS: 0