Preostalo je manje od godinu dana od uvođenja REAL ID. Evo kako da dođete do dokumenta

Preostalo je manje od godinu dana od uvođenja REAL ID. Evo kako da dođete do dokumenta

Bajdenova administracija planira da u maju ublaži ograničenja za dolazna putovanja u Ameriku
Najjeftinija nekretnina u SAD – Ova kuća u Mičigenu prodaje se za samo 1$
New York Times srpsku “Kafanu” proglasio za jedan od najboljih restorana u Njujorku

Počevši od sledeće godine, stanovnici Ilinoisa će morati da pokažu novi oblik identifikacije za sva putovanja avionom u zemlji, kao i prilikom ulaska u savezne zgrade.

Taj novi oblik identifikacije, poznat kao REAL ID, zvanično će stupiti na snagu sledećeg maja, a stanovnicima se savetuje da se pripreme za uvođenje novih pravila.

Šta je Real ID?

REAL ID je državna lična karta (poput vozačke dozvole) koja takođe služi kao važeći pasoš za domaća avio putovanja.

Na vozačkoj dozvoli u Ilinoisu, REAL ID je označen zlatnom zvezdicom u gornjem desnom uglu.

Možete da koristite svoj REAL ID kao primarni oblik identifikacije za svoju vozačku dozvolu, za domaće avio putovanje ili za ulazak u vojne baze ili saveznih objekata.

REAL ID nije važeći oblik identifikacije za međunarodna putovanja.

Kome u Ilinoisu treba REAL ID?

Za neke, REAL ID nije potreban.

Ako trenutno imate važeći američki pasoš ili pasošku karticu, ne treba vam REAL ID. Umesto toga, 3. maja 2023. možete da nastavite da koristite svoj pasoš ili pasošku karticu SAD kao primarni oblik identifikacije za ukrcavanje na domaći let ili za ulazak u vojne baze ili savezne objekte. Za vas, REAL ID nije obavezan.

Međutim, ako nemate važeći američki pasoš ili pasoš karticu, a planirate da putujete vazdušnim putem u zemlji, ili da uđete u vojne baze, potrebna vam je REAL lična karta.

Kada REAL ID stupa na snagu za Ilinois?

3. maja 2023. godine.

Kako da dobijem REAL ID?

U Ilinoisu, stanovnici koji žele da dobiju REAL ID biće u obavezi da posete ustanovu Državnog sekretara za vozače i da dostave dokumente koji dokazuju njihov identitet, njihov broj socijalnog osiguranja, pisani potpis i dva dokumenta koja dokazuju prebivalište.

Sledeći dokumenti su prihvatljivi za dokazivanje identiteta:

• Rodni list
• američki pasoš
• Strani pasoš sa američkom vizom priložen odobrenim dokumentom obrasca I-94
• Konzularni izveštaj o rođenju u inostranstvu
• uverenje o državljanstvu
• Potvrda o naturalizaciji
• Dokument o odobrenju za zapošljavanje
• Trajna boravišna karta

REAL ID
Da bi pružio dokaz o svom broju socijalnog osiguranja, rezident može pokazati svoju karticu socijalnog osiguranja ili W-2, ili će se prihvatiti platni list sa brojem socijalnog osiguranja na njemu.

Stanovnici Ilinoisa će takođe morati da dostave najmanje dva dokaza o prebivalištu da bi dobili • ID. To može uključivati sledeće: bankovni izvod, poništeni ček, školski transkript, izvod kreditne kartice, ugovor o hipoteci ili zakupu, polisu osiguranja, platni list, izvod o penzionisanju, iskaznicu, račun za komunalne usluge, karticu za registraciju birača.

Kao dokaz o potpisu, stanovnici mogu pokazati kreditnu ili debitnu karticu, poništeni ček, trenutnu vozačku dozvolu ili ličnu kartu u Ilinoisu, sudski nalog, strani pasoš, Medicare karticu ili američku vojnu legitimaciju.

Za kompletnu listu prihvatljivih dokumenata kliknite ovde.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0