Preostalo je manje od dve nedelje za učestvovanje u tužbi Ilinoisa protiv Google-a

Preostalo je manje od dve nedelje za učestvovanje u tužbi Ilinoisa protiv Google-a

15 najjeftinijih država za kupovinu kuće u Americi
Zanimljivosti o Amerikancima koje sigurno niste znali
Open House Chicago se vraća u oktobru sa više od 150 lokacija za posetiti

Sporazum o poravnanju je postignut u slučaju ranije ove godine, i sada građani koji ispunjavaju uslove mogu podneti ta potraživanja. Evo kako

Stanovnicima Ilinoisa koji ispunjavaju uslove je ostalo manje od dve nedelje da podnesu svoja potraživanja u oviru višemilionske nagodbe u grupnoj tužbi u koju je uključen Google.

U tužbi, koja odražava nedavno rešenu sa Facebook-om, a koja je rezultirala time da su mnogi stanovnici ove godine primili čekove u vrednosti od skoro 400 dolara, tvrdi se da je kompanija prekršila Zakon o privatnosti za biometrijske informacije Ilinoisa tako što je “prikupljala i čuvala biometrijske podatke pojedinaca koji su, dok su živeli u Ilinoisu, pojavio na fotografiji u aplikaciji za deljenje i skladištenje fotografija poznatom kao Google Photos, bez odgovarajućeg obaveštenja i saglasnosti“.

Sporazum o poravnanju je postignut u slučaju ranije ove godine i sada građani mogu podneti svoja potraživanja. Google nije odmah odgovorio na zahtev NBC 5 za komentar, ali nije priznao nijednu nepravdu kao deo sporazuma o poravnanju i negirao sve tvrdnje iznete u tužbi.

Dakle, koliko bi građani koji ispunjavaju uslove mogli da dobijaju i kada? Evo šta treba da znate ako planirate da podnesete zahtev:

Ko ima pravo?

Prema web stranici ovog poravnanja, stanovnici ispunjavaju uslove ako „su se, u bilo kom trenutku između 01.maja 2015.godine i 25.aprila 2022.godine, pojavili na fotografiji u aplikaciji Google Photos dok su bili stanovnici Ilinoisa“.

Stanovnici koji ispunjavaju uslove mogu podneti zahtev sada, do 24.septembra. Svi zahtevi moraju biti podneti do tog datuma da bi bili kvalifikovani za isplatu.

Za one koji žele da ulože prigovor ili se isključe iz poravnanja, taj rok je bio 10.avgust.

Završno ročište za odobrenje je zakazano za 28.septembar.

Kako da podnesem ovaj zahtev?

Oni koji žele da podnesu zahtev mogu to učiniti klikom OVDE.

Koliko novca mogu dobiti?

Oni koji ispunjavaju uslove dobiće deo fonda za poravnanje od 100 miliona dolara, naon što se odbiju sudske takse, troškovi i izdaci. Ali, koliko će svaka osoba dobiti je još uvek nejasno.

Niko ne zna unapred koliko će iznositi svaka važeća isplata potraživanja dok ne prođe rok za podnošenje zahteva i Sud dosudi nagradu za takse i troškove, kao i plaćanje usluga“, navodi se na sajtu poravnanja. „Svaki validan član ove tužbe koji podnese validan zahtev dobiće jednak proporcionalni deo neto fonda za poravnanje“.

Advokati u ovom slučaju procenjuju, na osnovu svog iskustva i sličnih slučajeva, da bi svaki zahtev mogao da vredi između 200 i 400 dolara.

Kada bih dobio uplatu?

Ako konačno odobrenje bude finalizirano i sa pozitivnim ishodom, i bilo koji potencijalni proces žalbe bude završen, kvlaifikovani učesnici bi mogli primiti svoje uplate u roku od 90 dana. Završno ročište za odobrneje je zakazano za 28.septembar u 10:30h.

Advokati, međutim, upozoravaju da čak i ako sud odobri nagodbu, i dalje može biti žalbe na slučaj.

Uvek je neizvesno da li i kada se žalbe mogu rešiti, a njihovo rešavanje može da potraje“, navodi se na sajtu.

Šta je Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa?

Zakon o biometrijskoj privatnosti podataka Ilinoisa zabranjuje kompanijama i institucijama priavtnog sektora da prikupljaju biometrijske podatke od građana u državi ili online, bez obzira na to gde se kompanija nalazi. Podaci se ne mogu prodati, preneti ili trgovati njima. Za razliku od bilo koje druge države, građani mogu da tuže za navodne prekršaje, što je izazvalo stotine pravnih bitaka Davida i Golijata protiv nekih od najmoćnijih svetskih kompanija.

Ako se utvrdi da je kompanija prekršila ovaj zakon Ilinoisa, građani mogu da naplate građanske kazne do 5.000 dolara po kršenju, uz dodatak broja ugroženih ljudi, zajedno sa brojem dana. Nijedna državna regulatorna agencija nije uključena u srovođenje.

Pošto je BIPA zakon Ilinoisa, on se odnosi samo na stanovnike ove države.

Koje druge kompanije su optužene za kršenje zakona Ilinoisa?

Do sada nijedna kompanija povezana sa tužbama oko zakona nije priznala krivicu, iako su mnoge pristale na poravnanje.

Nedavno je savezni sudija u Ilinoisu dao konačno odobrenje za nagodbu grupne tužbe od 92 miliona dolara između online društvenih medija TikTok i korisnika platforme, pri čemu će stanovnici Ilinoisa dobiti najveći deo isplate zbog BIPA.

Grupna tužba je takođe pokrenuta protiv matične kompanije Snapchat, optužujući društvenu mrežu za kršenje zakona. Nedavno je najavljeno poravnanje u iznosu od 35 miliona dolara u tom slučaju, iako još uvek treba da se održi konačno ročište za odobrenje.

Ranije ove godine, više od milion korisnika Facebook-a u Ilinoisu je počelo da prima čekove nakon nagodbe od 650 miliona dolara u grupnoj tužvi, u kojoj se navodi da je mreža prekršila pravo stanovnika prikupljanjem i čuvanjem digitalnih skeniranja njihovih lica bez dozvole.

Microsoft i Amazon su takođe među kompanijama koje su optužene za prekršaje.

 

Izvor: Nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0