Predstavnički dom usvojio predlog o podsticajnom čeku od $2000

Predstavnički dom usvojio predlog o podsticajnom čeku od $2000

USCIS predstavio novi dizajn “Zelene karte” i “Radne dozvole”. Evo kako sada izgledaju ovi dokumenti
Šta je Noć veštica i zbog čega se obeležava?
Koliko košta predškolsko obrazovanje u Americi?

Predstavnički dom, telo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate, podržao je veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa.

Prema tom predlogu za koji se zalagao aktuelni predsednik Donald Tramp, predviđena direktna novčana isplata pomoći iznosila bi 2.000 dolara po osobi. Podržalo ga je 275 članova Predstavničkog doma – dok ih je 134 bilo protiv. Predlogu se usprotivilo 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dva demokratska člana tog tela.

Nakon većinski demokratskog Predstavničkog doma o tom predlogu trebalo bi da se izjasni i republikanski Senat. Za usvajanje tog predloga potrebna je dvotrećinska većina oba doma Kongresa.

Stupa na snagu predsedničkim potpisom.

Glasanje o većem novčanom paketu pomoći održano je pošto je aktuelni predsednik Donald Tramp u nedelju postpisao zakon koji podrazumeva direktnu isplatu novčane pomoći u iznosu od 600 dolara – zakonskog rešenja koje je prethodno žestoko kritikovao.

Tramp je tražio da se suma poveća na 2.000 dolara – istovremeno kritikujući finansiranje više vladinih programa, poput pomoći stranim zemljama i naučnih istraživanja.

Podrška odlazećeg predsednika značajnijim izdvajanjima ocenjena je kao njegov prekor članovima njegove Republikanske stranke – koji su se usprotivili nastojanjima demokrata da se pregovara o većim isplatama.

Kao predsednik poručio sam Kongresu da želim manje rasipanja i više novca koji bi bio isplaćen američkim građanima – u vidu 2.000 dolara odraslima i 600 dolara po detetu“, poručio je Tramp u objavi pošto je odlučio da potpiše zakon.

Njime je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima u pandemiji i 1,4 hiljadu milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Nakon što je Tramp odustao od pretnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao, obnovljena je pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i sprečeno zatvaranje vladinih službi u ponedeljak u ponoć.

Republikanci u Predstavničkom domu su uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći. Demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0