Predstavnički dom usvojio Bajdenov predlog zakona o socijalnoj zaštiti i klimi

Predstavnički dom usvojio Bajdenov predlog zakona o socijalnoj zaštiti i klimi

Čikago: Gradsko veće odobrilo kartice za besplatno gorivo i prevoz u vrednosti od $12,5 miliona
Evo kako će se cene nekretnina na američkom tržištu menjati tokom 2022.godine
Evo zbog čega je važno da se prijavite za popis stanovništva u SAD

Zakonski predlog predsednika Džoa Bajdena o izdvajanju 1.750 milijardi dolara za socijalnu zaštitu i borbu protiv klimatskih promena u petak je usvojen u Predstavničkom domu i prosleđen Senatu, gde će se pregovori nastaviti.

Predstavnički dom usvojio je meru sa 220 glasova za i 213 protiv, a glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine, Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor.

Sudbina zakona je neizvesna u Senatu, gde su demokrate Džo Menčin i Kirsten Sinema, centristi, izrazili zabrinutost zbog cene i obima nekih programa. Zakonski predlog je bio značajno smanjen u odnosu na prvobitni plan demokrata koji je predviđao izdvajanje čak 3.500 milijardi dolara, ali je cilj zakona i dalje se ulože milioni dolara u prosvetu, niže troškove zdravstvene zaštite i borbu protiv klimatskih promena.

Prema procenama kongresne Kancelarije za budžet, federalni budžetski deficit će se zbog zakona povećati za 367 milijardi u narednih 10 godina, ali bi novi prihodi, posle planiranih promena u prikupljanju poreza, mogli da do 2031. godine donesu u budžet 127 milijardi.

Bela kuća procenjuje da će promene u radu Poreske službe doneti 400 milijardi dolara dodatnih prihoda a da će se zahvaljujući zakonu deficit smanjiti za 121 milijardu u narednih deset godina.

Nekoliko umerenih demokrata reklo je da pre glasanja žele da dobiju procenu kongresne Kancelarije za budžet, a nekoliko njih je reklo da prihvata računicu Bele kuće.

Kongres je ove nedelje usvojio zakon o obnovi infrastrukture, u vrednosti od 1.000 milijardi dolara. Taj zakon i Bajdenov zakonski predlog “Izgradimo ponovo bolje” su dva stuba unutrašnjepolitičke agende demokratskog predsednika, uz odvojeni paket pomoći pogođenima pandemijom kovida 19, u vrednosti od 1.900 milijardi dolara, koji je usvojen u martu.

​Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0