Predstavnički dom Kongresa usvojio novi paket pomoći zbog pandemije

Predstavnički dom Kongresa usvojio novi paket pomoći zbog pandemije

Shedd Aquarium najavio rekonstrukciju koja će koštati 500 miliona dolara
Promene pri putovanju za putnike koji su potpuno vakcinisani u Americi
Facebook isplaćuje do $400 odštete za stanovnike Ilinoisa. Evo kako da se prijavite

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog o novoj pomoći ugroženima pandemijom vredan 1.900 milijardi dolara, koji je prethodno usvojen u Senatu.

Predlog zakona podržalo je 220 članova predstavničkog tela koje je pod kontrolom demokrata – dok je protiv bilo njih 211. Jedan od predstavnika demokrata – Džered Golden iz države Mejn glasao je protiv predloga.

Ishod glasanja u Predstavničkom domu Kongresa omogućava predsedniku SAD Džo Bajdenu, koji je predložio novu ekonomsku pomoć, da potpiše zakon u petak.

Bajden je u saopštenju pozdravio usvajanje predloga zakona, pod nazivom “Plan za spasavanje Amerike” i poručio da je njegov cilj da se “stubu nacije – radnicima koji obavljaju vitalne poslove, koji su izgradili zemlju i vode je napred – pruži šansa da se izbore” sa poteškoćama.

Pre prosleđivanja Beloj kući, zakonski predlog su potpisali lideri demokrata u Senatu i Predstavničkom domu Čak Šumer i Nensi Pelosi.

Cilj zakonskog predloga je da se suzbije pandemija koronavirusa i oživi posustala ekonomija.

Obuhvata direktnu novčanu pomoć od 1.400 dolara za većinu Amerikanaca, zatim inicijative koje predviđaju veliku federalnu pomoć porodicama sa niskim i prosečnim primanjima, pomoć nezaposlenima, zatim stotine milijardi dolara za vakcine protiv Kovida 19 i tretmane, škole, državne i lokalne vlade i pogođene industrije, od avio industrije do koncertnih hala. Predviđa i izdvajanje milijardi dolara za globalne zdravstvene inicijative i stranu pomoć.

Usvajanje predloga, koji predstavlja jednu od najvećih mera protiv siromaštva u SAD od 1960-tih, predstavlja veliku pobedu za demokrate koji imaju većinu u Kongresu i predsednika Bajdena, manje od dva meseca nakon što je preuzeo predsednički mandat, ocenjuje agencija Rojters.

Senat, koji kontrolišu demokrate, usvojio je svoju verziju zakonskog predloga u subotu nakon maratonske sednice. Gornji dom Kongresa je eliminisao ili izmenio neke odredbe prvobitnog predloga usvojenog u Predstavničkom domu, ukljućujući i povećanje minimalne cene rada na federalnom nivou, na 15 dolara za sat.

Zbog izmena koje je Senat usvojio, predlog o novoj pomoći zbog pandemije mora ponovo da odobri Predstavnički dom pre nego što ga Bajden potpiše.

Verzija, koju je usvojio Senat, u utorak je prosleđena Predstavničkom domu na usvajanje.

Prva verzija je u Predstavničkom domu usvojena bez podrške republikanaca, a protiv je glasalo i dvoje umerenih demokrata. Jedan od njih, Kurt Šreder iz Oregona, rekao je u ponedeljak da će sada podržati zakonski predlog sa izmenama koje je usvojio Senat.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0