Predstavaljeno do sada nepoznato pismo slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle

Predstavaljeno do sada nepoznato pismo slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle

Zbog čega glavni grad Amerike, Vašington DC nije savezna država?
Deset najvećih arheoloških misterija Amerike
Koliko Beograda postoji u Americi?

Predsednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu, u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Poštovani gospodine, primio sam Vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete. Vi naravno znate da sam ja Srbin, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu“, istakao je u pismu Tesla.

Pismo Nikole Tesle prijatelju

Pismo Nikole Tesle prijatelju

Naučnik je dalje naveo: „Urednik lista Kanzas farmer end mejl end briz nedovoljno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.“

„Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, istakla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Klub 2 Milene Božović Manić.

Podsetila je i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije objavljeno, a u kome Nikola Tesla kaže da: „Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, piše Nikola Tesla 1895. godine.

Milena Božović Manić i Aleksandra Ninković Tašić

Milena Božović Manić i Aleksandra Ninković Tašić

 

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“, dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.

Izvor: RTS

COMMENTS

WORDPRESS: 0