Povratak na okean: Amerikanci se vraćaju na kruzere, rezervacije dosegle nivo pre pandemije

Povratak na okean: Amerikanci se vraćaju na kruzere, rezervacije dosegle nivo pre pandemije

Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate
13 najboljih mesta za “shopping” u Čikagu
Prostesti protiv uredbe za ostanak kod kuće u Čikagu!

Rast broja rezervacija za krstarenja dobra je vest za ovu industriju u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se oporavlja od velikih gubitaka tokom pandemije Korona virusa. Nakon što su brodovi za krstarenje postali vektori za prenos virusa, putnici su se suzdržavali od ukrcavanja na ove luksuzne brodove. Međutim, poslednjih meseci, sve veći broj Amerikanaca odlučuje se za krstarenje, što je pokazatelj da putnicima sada prija ideja o ukrcavanju na brodove koji su nekada bili žarišta zaraze.

Kompanija Royal Caribbean, sa sedištem u Floridi, nedavno je saopštila da je stopa popunjenosti njihovih brodova za krstarenje u prvom kvartalu 2023. godine dostigao prosečnih 102%. Ova brojka značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu, kada je stopa popunjenosti bila 57%, i na 2019. godinu, neposredno pre izbijanja pandemije, kada je iznosila 107%. Norwegian Cruise Line takođe beleži rast, sa prosečnom stopom popunjenosti od 101% u prvom kvartalu, u poređenju sa samo 48% prošle godine i 105% u 2019. godini.

Ovaj porast broja posetilaca krstarenja doprinosi obnovi industrije koja je pretrpela ogromne gubitke tokom pandemije. Mnoge linije za krstarenje su izgubile milijarde dolara zbog smanjenog broja putnika. Međutim, sada se čini da se putnici sve više odlučuju za krstarenje, koje pruža mogućnost da se poseti više lokacija i država.

Jacob Passy, novinar Wall Street Journal-a, izjavio je za CBS News da se “COVID-19 brzo povukao kao briga za mnoge putnike”, te da su ljudi odlučili da se ponovo ukrcavaju na krstarenja. Kabine na brodovima često su prebukirane jer putnici rezervišu više od predviđenih dve osobe po kabini. Prema onlajn praćenju cena Cruzely, cene karata za krstarenje ove godine se kreću između 130 i 260 dolara dnevno, zavisno od broda, tipa kabine i destinacije.

Prebukirane kabine na brodovima predstavljaju vizuelni dokaz oporavka industrije. Međunarodna asocijacija Cruise Lines International Association (CLIA) procenjuje da će stope popunjenosti kabina ostati visoke, u trocifrenim brojkama, do 2026. godine, pre svega zahvaljujući milenijumskim putnicima.

Tokom 2021. godine, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su savetovali putnicima da se suzdrže od krstarenja zbog brojnih izbijanja COVID-19 na brodovima. Ove preporuke su dovele do pada rezervacija i primorale kompanije poput Royal Caribbean i Norwegian da otpuste radnike. Prema najnovijim podacima CLIA-e, prihodi kompanija za krstarenje širom sveta su opali sa 24 milijarde dolara u 2019. godini na 8 milijardi dolara u 2021. godini.

CDC je prošle godine ukinuo svoje upozorenje o krstarenju i više ne zahteva da kompanije primaju samo vakcinisane putnike. Jedan od najvećih problema sa kojima su se operateri krstarenja suočili tokom pandemije bio je taj što su putnici rezervisali putovanja, a zatim ih otkazivali nedeljama pre polaska zbog zabrinutosti za zdravstvenu bezbednost. Međutim, trenutno je veća verovatnoća da će kompanije za krstarenje prebukirati putnike, jer očekuju da će neki od njih ipak odustati u poslednjem trenutku.

Oporavak industrije krstarenja u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja pozitivan signal za oživljavanje turizma i putovanja uopšte. Putnici se sve više odlučuju da ponovo uživaju u luksuzu krstarenja, a brojke rastu iz dana u dan. Sa poboljšanjem epidemiološke situacije i povećanjem broja vakcinisanih osoba, krstarenja postaju sve privlačnija opcija za ljubitelje putovanja.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0