Povećanje poreza i novi zakoni donose poskupljenje života u Ilinoisu od 1. jula

Povećanje poreza i novi zakoni donose poskupljenje života u Ilinoisu od 1. jula

15 biznisa koje možete pokrenuti za 10.000 dolara ili manje – Evo osnovnih informacija o svakom od njih
Ilinois druga država u SAD iz koje su se ljudi najviše iseljavali
Ovo su američke države sa najvećim brojem imigranata

Kraj suspenzije poreza na namirnice, povećanje državnog poreza na gas, udvostručenje određenih naknada; postoji više aspekata života u Ilinoisu koji će postati skuplji 1. jula.

Povraćaj poreza na namirnice

Možda najdalekosežnija predstojeća promena je vraćanje državnog poreza od 1% na prodaju namirnica. Iako je jedan peni za svaki potrošen dolar verovatno nizak iznos, to je porez koji utiče na skoro svakog stanovnika Ilinoisa.

Pročitajte informativni bilten Ministarstva prihoda Ilinoisa za trgovce na malo o povraćaju ovog poreza.

Povećava se porez na motorno gorivo

Državni zakon o porezu na motorna goriva nameće godišnje povećanje poreza na gorivo u Ilinoisu od 1. jula. Ovo je poseban porez od Deo B stope koja se utvrđuje 1. januara svake godine, i bilo koje povećanje lokalnog opštinskog poreza na gorivo od 1. jula, kao što su ona u okrugima DuPage, Kane, Lake, McHenry i Will.

Godišnji porast je vezan za indeks potrošačkih cena Ministarstva rada SAD koji za 2023.godinu iznosi 7,41%. Kao takav, cena benzina će skočiti za više od tri centa po galonu 1. jula samo zbog povećanja poreza na gorivo iz dela A koji će sa 0,423 dolara po galonu ići na 0,454 dolara.

Isto povećanje poreza odnosi se i na dizel gorivo, skočivši sa 0,498 dolara po galonu na 0,529 dolara, tečni prirodni gas, tečni naftni gas i komprimovani prirodni gas.

Određene naknade se dupliraju za mrtvozornike i transakcije nekretninama

Nacrt zakona 2332 potpisan je u junu i udvostručuje troškove kremacije za okružne mrtvozornike i lekare. Trenutna cena je 50 dolara po dozvoli, ali će 1. jula skočiti na 100 dolara.

To nije jedino udvostručenje takse koju nameće država u novoj fiskalnoj godini. Zakon 3878 izmenio je Zakon o programu podrške za iznajmljivanje stanova kako bi povećao državnu naknadu na sve dokumente o nekretninama u okrugu. Trenutno se od svakog okružnog rekordera traži da naplati 9 dolara za sve takve dokumente, ali od 1. jula ta dodatna naknada će iznositi 18 dolara.

Program podrške za iznajmljivanje stanova, koji je stvorilo zakonodavstvo Ilinoisa 2005. godine, prvenstveno pruža pomoć pri iznajmljivanju stanova onima koji nisu u mogućnosti da plate svoje troškove stanovanja iz jednog ili drugog razloga.

Povećava se lokalni porez na promet

Petnaest lokalnih opština širom Ilinoisa trebalo bi da povećaju porez na promet, od kojih su četiri u oblasti Čikaga: Barrington, Naperville, St. Charles, and Winfield.

Barrington donosi povećanje od 1% što će rezultirati porezom na promet od 10% u svom delu okruga Kuk i 8% poreza na promet u njegovom delu okruga Lake.

Poslovni okrug Heinen u Naperville-u će imati povećanje od 0,50% do 8,25%, dok će njegov poslovni okrug Block 59 skočiti 1% na 8,75%.

St. Charles primenjuje povećanje od 0,50% do novih 8,50% ukupnog poreza na promet.

Winfield-ov porez na promet će skočiti za 0,25% na novih 7,75%.

Pogledajte kompletnu listu lokalnih opštinskih povećanja poreza na promet širom Ilinoisa OVDE.

Povećana minimalna plata u Čikagu i okrugu Cook

Iako nije rezultat novog zakona, sledeće planirano godišnje povećanje minimalne zarade takođe će stupiti na snagu 1. jula za grad Čikago i ostatak okruga Cook. Iako nije porez, povećanje troškova rada moglo bi povećati cijene roba i usluga za lokalne potrošače.

Gradska minimalna plata po satu će porasti od 0,40 dolara po satu na 15,80 dolara za poslovanja sa 21 ili više zaposlenih, i porasti od 0,50 dolara po satu na 15 dolara za poslovanja sa četiri do 20 zaposlenih. Takođe bi trebalo da poraste osnovna plata po satu za zaposlene sa napojnicama, povećanje od 0,24 do 9,48 dolara za preduzeća sa 21 ili više zaposlenih, i skok na 9 dolara po satu za one sa četiri do 20.

U međuvremenu, slično povećanje će se desiti za prigradski okrug Cook sa minimalnom zaradom po satu koja će porasti od 0,35 do 13,70 dolara, i od 0,60 do 8 dolara po satu za radnike koji daju napojnicu.

Ostali novi zakoni stupaju na snagu 1. jula

Nekoliko drugih novih zakona trebalo bi da stupe na snagu sa novom fiskalnom godinom države. Ispod je nepotpuna lista računa i kratak pregled svake predviđene namene.

Broj zakona: SB 250

Opis: Predlog zakona o izdvajanjima za fiskalnu 2024. godinu.

Broj zakona: HB 1273

Opis: Dan Ustava čini praznikom komemoracije.

Broj zakona: HB 1688

Opis: Dozvoljava automobilima, kombijima i drugim vozilima prve kategorije da rade kao školski autobusi pod dozvolom državnog sekretara.

Broj zakona: SB 1963

Opis: Izmene i dopune Zakona o porezu na korišćenje, Zakona o porezu na korišćenje usluga i Zakona o porezu na uslužna zanimanja na brojne načine.

Broj zakona: HB 2380

Opis: Dopunjuje i proširuje uslove za postojeće grantove za otplatu kredita za profesionalne ljudske usluge Komisije za pomoć studentima Ilinoisa.

Broj zakona: SB 3130

Opis: Zahteva od DCFS-a da omogući mladima u nezi pristup uslugama za traženje i okupljanje odeljenja u roku od 30 dana pre nego što mladi u brizi napune 18 godina.

Broj zakona: SB 3459

Opis: predviđa da General Ađutant, pomoćnik General Ađutant za vojsku, ili pomoćnik General Ađutant za vazduhoplovstvo, ili predstavnik koga odredi General Ađutant, može uručiti jednu državnu zastavu Ilinoisa najbližem rođaku preminulog člana Ilinoisa Nacionalna garda ili bilo koji stanovnik Ilinoisa umire dok je na aktivnoj dužnosti u državi ili dok je služio na dužnosti ili statusu obuke u skladu sa Naslovom 10 ili Naslovom 32 Kodeksa Sjedinjenih Država kako je odobrila komponenta službe člana.

Broj zakona: HB 3551

Opis: Uspostavlja Zakon o ovlašćenju obveznica iz 2023. godine

Broj zakona: HB 3817

Opis: Sprovodi budžet za fiskalnu 2024. godinu.

Broj zakona: HB 4639

Opis: Ukida odeljak koji se odnosi na licenciranje prodavaca kućnih proizvoda.

Broj zakona: HB 4825

Opis: Omogućava podnosiocima zahteva za registraciju vozila da sami otkriju potencijalne uslove koji bi mogli da ometaju komunikaciju sa službenikom za mir.

Broj zakona: HB 5496

Opis: Izmene i dopune nekoliko statuta kako bi se termin „nesreća“ u vezi sa automobilima, motornim vozilima i saobraćajnim nesrećama ujednačeno zamenio terminom „nesreća“.

Izvor: Wgntv.com 

COMMENTS

WORDPRESS: 0