Poslanici usvojili budžet vredan 46 milijardi dolara. Evo koliko novca će dobiti svaki stanovnik Ilinoisa

Poslanici usvojili budžet vredan 46 milijardi dolara. Evo koliko novca će dobiti svaki stanovnik Ilinoisa

Kako da izvadite srpski pasoš u Americi
Amazon zatvara više Whole Foods Marketa. Zatvaraju se i 2 radnje u Čikagu
Predstavnički dom usvojio Bajdenov predlog zakona o socijalnoj zaštiti i klimi

Zakonodavci Ilinoisa u subotu rano ujutru usvojili su budžet od 46,5 milijardi dolara koji će građanima doneti privremene poreske olakšice i direktnu finansijsku pomoć.

Predstavnički dom je glasao za usvajanje budžeta nešto pre 6 sati ujutro u subotu, manje od dva dana nakon što su guverner Džej B. Pritzker i drugi čelnici i Senata Ilinoisa objavili sporazum o planu državne potrošnje koji ima za cilj da se bori protiv rekordne inflacije vraćajući 1,8 milijardi dolara poreskim obveznicima.

Završavamo ovu zakonodavnu sednicu sa ogromnim i istorijskim pobedama za narod Ilinoisa: olakšice na gas, namirnice i porez na imovinu, više podrške lokalnoj upravi nego ikada ranije, ogromno poboljšanje osoblja za stanovnike naših staračkih domova, kratkoročno i dugoročno smanjenje duga i uravnotežen budžet četvrtu godinu zaredom“, rekao je Pricker u subotu.

Prema zakonodavcima, državni porez na promet namirnice od 1% biće suspendovan tokom cele nove fiskalne godine, za koju zvaničnici kažu da će poreskim obveznicima uštedeti do 400 miliona dolara do 1. jula 2023.

Državni porez na gorivo, koji je trebalo da se poveća u julu zbog inflacije, umesto toga će biti zamrznut na 0,39 dolara po galonu do 1. januara 2023, uz uštedu poreskih obveznika od 70 miliona dolara.

Popusti na porez na imovinu do 300 dolara po domaćinstvu takođe će biti uključeni u budžet, zajedno sa proširenjem kredita za porez na prihod u državi, kaže Pritzker.

Konačno, porodice će dobiti direktne čekove od države do usvajanja budžeta. Svaki pojedinac će imati pravo na ček do 50 dolara, a domaćinstva takođe primaju 100 dolara po detetu.

Ograničenja prihoda od 200.000 dolara po pojedinačnom poreskom obvezniku ili 400.000 dolara za zajedničke sledbenike biće priložena čekovima, prema zvaničnicima.

Pritzker je napomenuo da su, zahvaljujući „temeljima postavljenim u protekle tri godine“, poslanici iz Ilinoisa mogli da ulože milijardu dolara u državni fond za kišni dan, uz dodatnih 500 miliona dolara u penzije.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0